Hoeveel planten per meter heb je nodig?

Hoeveel planten per meter zijn nodig voor een border of plantstrook?

Een veelgestelde vraag bij het tuinieren, is hoeveel planten per meter nodig zijn. Een echt kant en klaar antwoord is hierop lastig te geven, want dit is afhankelijk van verschillende zaken: denk aan afmeting bij aanschaf, groeikracht, budget en hoe snel je de border gevuld wilt hebben.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om kleine planten aan te planten en alvast rekening te houden met de uiteindelijk volwassen afmeting. Maar het kan (vele) jaren duren voordat een dergelijke afmeting is bereikt en tot die tijd kijk je tegen veel kale grond aan in de border…

Wat is een goede plantafstand?

Om toch zo snel mogelijk te kunnen genieten van een mooie en goed gevulde border, geven we onze richtlijn voor het aantal planten om een border of plantstrook mee aan te planten. Dit wordt ook wel de juiste plantafstand genoemd. We geven hier de plantafstand aan voor vaste planten, bodembedekkers, siergrassen, struiken en haagplanten.

Hoeveel Vaste planten per meter?

Vaste planten kunnen soms vrij groot worden, maar het duurt meestal een paar jaar voordat ze breder worden en uitbreiden. Wel komen ze meestal al het eerste jaar op hoogte en zullen ze ook al wat bloei geven, als je ze tijdig hebt geplant.

Wij raden aan om zo’n 5-9 vaste planten per meter aan te planten, afhankelijk van de gekozen maat. In een kleine P9 maat zouden wij bij de meeste vaste planten kiezen voor 7-9 planten per vierkante meter. In een wat grotere maat (bijv. C1,5 of C2) raden wij per vierkante meter zo’n 4-5 planten aan.

Per strekkende meter zijn 3-5 vaste planten voldoende.

Twijfel je over de potmaat? Bekijk dit handige overzicht met alle potmaten

Hoeveel Bodembedekkers per meter?

Bodembedekkers zijn ideaal om kale grond mee te bedekken en de groei van onkruid te beperken. Ook geven ze je tuin snel een mooie groene uitstraling.

Bij bodembedekkers is het belangrijk om zo snel mogelijk te zorgen voor een mooie egaal bedekte bodem. Wij raden aan om zo’n 7-12 bodembedekkers per meter aan te planten, afhankelijk van de gekozen maat. In een kleine P9 maat zouden wij voor bodembedekkers kiezen voor 9-12 planten per vierkante meter. In een wat grotere maat (bijv. C1,5 of C2) raden wij 5-7 planten per vierkante meter aan.

Per strekkende meter zijn 3-5 bodembedekkers voldoende.

Hoeveel Siergrassen per meter?

Siergrassen zijn fantastische planten voor je border. Ze geven zowel structuur als beweging. en combineren prachtig met vaste planten en struiken. Siergrassen zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor het aantal per meter kan variëren.

Wij raden aan om zo’n 5-9 siergrassen per meter aan te planten, afhankelijk van de gekozen maat. In een kleine P9 maat zouden wij voor siergrassen kiezen voor 7-9 planten per vierkante meter. In een wat grotere maat (bijv. C1,5 of C2) raden wij 4-5 planten per vierkante meter aan.

Per strekkende meter zijn 3-5 siergrassen voldoende.

Hoeveel Struiken planten per meter?

Struiken (heesters) geven structuur aan je border. Het kan gaan om groenblijvende struiken, of bladverliezende struiken. Struiken zijn robuust en sommige struiken bloeien heel lang! De (uiteindelijke) afmetingen van struiken kunnen flink verschillen.

Wij raden aan om zo’n 1-4 struiken per meter aan te planten, afhankelijk van de gekozen maat. Bij kleine of kleinblijvende struiken zouden per vierkante meter kiezen voor 3-4 planten. Voor grotere struiken raden wij 1-2 planten per vierkante meter aan.

Per strekkende meter zijn 1-3 struiken voldoende.

Hoeveel Haagplanten per meter?

Bij haagplanten en hagen komt het heel precies. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk een mooie volle en dichte haag. Vaak kan je uitgaan van zo’n 4-5 planten voor elke strekkende meter haag. Bekijk ons eerdere blogartikel met een compleet overzicht met plantafstand voor haagplanten voor alle plantafstanden, aantallen en soorten hagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder