Wanneer en hoe kan je Sedum splitsen en verplaatsen?

Sedum is een hele makkelijke (en mooie) plant voor een zonnige tuin.

Vaak heb je al binnen 2 jaar flinke planten. En daarvoor hoef je eigenlijk helemaal niets te doen!

Slakken blijven er vanaf, ze kunnen prima tegen droogte en de meeste soorten Sedum hebben weinig last van ziektes.

Van Sedum kan je heel lang genieten. Van het moment dat de eerste rozetten verschijnen in het vroege voorjaar, tot de ontwikkeling van het blad en de soms enorme bolvormige planten. De kleine bloemknoppen die zicht daarna vormen, zou je zomaar kunnen aanzien voor de echte bloei. Als de knoppen uitkomen, wordt de werkelijke kleur van de soort pas zichtbaar. Na de lange bloei kan je nog tot het volgende voorjaar genieten van het mooie wintersilhouet.

Sedum groeit meestal vrij snel en het kunnen dan ook flinke vaste planten worden. In een kleine border hou je soms maar weinig ruimte over voor andere planten.

Is jouw Sedum ook erg groot geworden? Dan is het tijd om je Sedum te splitsen (scheuren)!

Hoe snel kan je Sedum splitsen?

Als Sedum goed is aangeslagen bij jou in de tuin en voldoende zon krijgt, dan zal deze al snel flinke groeikracht tonen. Om Sedum in toom te houden en geschikt te houden voor kleinere borders, is het wenselijk om de plant elke 2-3 jaar te splitsen / scheuren. Helemaal niet erg natuurlijk, want zo heb je weer gratis nieuwe planten voor jouw tuin, of leuke planten om weg te geven.

Wanneer kan je Sedum splitsen en verplaatsen?

De beste tijd om Sedum te splitsen is het vroege voorjaar. Als de nieuwe groeipunten of rozetten zichtbaar worden en de temperaturen wat oplopen, is het een goed moment om je Sedum te splitsen.

Hoewel ook later in het voorjaar of zelfs in het najaar gesplitst kan worden, is dit minder ideaal. Er is dan namelijk al een flinke plant gegroeid, waardoor het veel moeilijker is om de planten goed te splitsen. In het najaar is het ook zonde van de bloei natuurlijk!

Hoe splits je Sedum het beste?

Graaf de Sedum op uit je border, of haal deze uit de pot en plaats de kluit op een vlakke en stevige ondergrond. Afhankelijk van de grootte van de plant of pol, bepaal je of je een of meerdere planten wilt maken.

Gebruik een scherpe spade om de kluit af te steken en op te delen. Snijden met een gekarteld (brood)mes werkt ook goed, of kleinere pollen kan je simpelweg uit elkaar scheuren.

Het middelste deel van de plant kan je het beste verwijderen. Veel vaste planten lopen na verloop van tijd in het midden steeds slechter uit.

Plant een deel van de Sedum terug op de plek waar je deze vandaan had en zoek nieuwe plekken voor de afgesplitste delen Sedum.

Geef na het aanplanten eenmalig ruim water (ja, ook bij Sedum). Mocht je niet direct een geschikte plek hebben in je tuin, dan kan je de Sedum ook oppotten.

Heb jij je Sedum ook alweer gesplitst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder