Sneeuwklokjes (bijna) uitgebloeid? Tijd om meer te maken!

Sneeuwklokjes vermeerderen: Wanneer en hoe kan je sneeuwklokjes splitsen?

Wij zijn fan van sneeuwklokjes! De prachtige planten met subtiele bloei trekken altijd de aandacht, omdat er in deze tijd (jan-feb) nog niet heel veel andere planten bloeien. Ze zijn vaak één van, zo niet DE eerste planten die bloeien in het nieuwe jaar.

Sneeuwklokjes (Galanthus) nemen weinig ruimte in en zijn alleen vroeg in het jaar zichtbaar. Je kunt dus niet snel te veel sneeuwklokjes hebben! Sterker nog, een heel veldje met sneeuwklokjes ziet er fantastisch uit en is bijna sprookjesachtig!

Een goed excuus om meer sneeuwklokjes te maken…

Hoe kan je Sneeuwklokjes vermeerderen (en wanneer)?

Sneeuwklokjes vermeerderen door zaaien

Een sneeuwklokje verspreid zich ook door zich uit te zaaien. Dit proces duurt echter heel lang. Als je redelijk snel meer sneeuwklokjes wilt in je tuin, dan is sneeuwklokjes splitsen de beste manier.

Wanneer sneeuwklokjes vermeerderen?

Als je sneeuwklokjes uitgebloeid zijn, of bijna uitbloeien, is het tijd om ze te vermeerderen. Je zou dit zelfs kunnen doen als ze nog volop in bloei staan.

Sneeuwklokjes vermeerderen is heel makkelijk. Simpelweg opgraven, splitsen en herplanten als ze (bijna) uitgebloeid zijn.

Hoe sneeuwklokjes vermeerderen?

Graaf voorzichtig een pol sneeuwklokjes op, met al het blad, wortels en eventueel bloemen er nog aan. Een grotere pol breekt vaak al in mooie kleinere pollen om te herplanten. Mocht dit niet het geval zijn, of als je kleinere pollen wilt maken, trek je de pol voorzichtig verder uit elkaar. Maak een pol niet te klein, want dan duurt het vaak veel langer voordat ze weer mooi vol uitgroeien.

Herplant de moederplant en plant je nieuwe sneeuwklokjes. Breidt je kolonie sneeuwklokjes telkens verder uit, of begin elders in de tuin een nieuwe groep. Plant ze op dezelfde diepte en laat ze niet uitdrogen. Sneeuwklokjes houden van wat vochtige grond (vooral als ze net zijn aangeplant of verplaatst).

Als je sneeuwklokjes pas vorig jaar zijn aangeplant (of gesplitst), of slechts een enkel plantje bevatten, kan je ze beter nog een extra jaar geven om te groeien.

Als je alle al wat grotere pollen telkens splitst en herplant, zal je na 2-3 jaar al een groot verschil zien in je tuin.

Bespaartip: Voordelige sneeuwklokjes

Vaak zijn opgepotte sneeuwklokjes die je koopt in het tuincentrum prima om meteen te splitsen! Koop je ze ook nog eens aan het einde van het seizoen, dan heb je voordelig en snel extra sneeuwklokjes in je tuin!

Ga jij nu ook Sneeuwklokjes splitsen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Boekreview: Kleine moestuin, Grote opbrengst

Boekreview: Kleine moestuin, grote opbrengst

Met het boek van Kim Nelissen (beter bekend als Moesmeisje), kan je gelijk aan de slag met je eigen kleine moestuin. Een boek vol tips en inspiratie voor moestuinieren op (heel) weinig ruimte.

Lees verder
Waarom een boom in de tuin: alle voordelen op een rij

Van verkoeling en privacy tot ontstressen: Waarom elke tuin een boom nodig heeft

Waarom zou je een boom planten in je tuin? Wat zijn de voordelen van een boom? En wat als je tuin maar klein is?

Lees verder

7 tips voor een lenteklaar buitenparadijs

Of je nu een royaal buitenterras hebt of een knus balkonnetje: met een beetje creativiteit maak je er een stijlvolle, comfortabele oase van. Ontdek hier zeven inspirerende tips om je terras te transformeren tot dé hotspot van het seizoen.

Lees verder