Sneeuwklokjes (bijna) uitgebloeid? Tijd om meer te maken!

Sneeuwklokjes vermeerderen: Wanneer en hoe kan je sneeuwklokjes splitsen?

Wij zijn fan van sneeuwklokjes! De prachtige planten met subtiele bloei trekken altijd de aandacht, omdat er in deze tijd (jan-feb) nog niet heel veel andere planten bloeien. Ze zijn vaak één van, zo niet DE eerste planten die bloeien in het nieuwe jaar.

Sneeuwklokjes (Galanthus) nemen weinig ruimte in en zijn alleen vroeg in het jaar zichtbaar. Je kunt dus niet snel te veel sneeuwklokjes hebben! Sterker nog, een heel veldje met sneeuwklokjes ziet er fantastisch uit en is bijna sprookjesachtig!

Een goed excuus om meer sneeuwklokjes te maken…

Hoe kan je Sneeuwklokjes vermeerderen (en wanneer)?

Sneeuwklokjes vermeerderen door zaaien

Een sneeuwklokje verspreid zich ook door zich uit te zaaien. Dit proces duurt echter heel lang. Als je redelijk snel meer sneeuwklokjes wilt in je tuin, dan is sneeuwklokjes splitsen de beste manier.

Wanneer sneeuwklokjes vermeerderen?

Als je sneeuwklokjes uitgebloeid zijn, of bijna uitbloeien, is het tijd om ze te vermeerderen. Je zou dit zelfs kunnen doen als ze nog volop in bloei staan.

Sneeuwklokjes vermeerderen is heel makkelijk. Simpelweg opgraven, splitsen en herplanten als ze (bijna) uitgebloeid zijn.

Hoe sneeuwklokjes vermeerderen?

Graaf voorzichtig een pol sneeuwklokjes op, met al het blad, wortels en eventueel bloemen er nog aan. Een grotere pol breekt vaak al in mooie kleinere pollen om te herplanten. Mocht dit niet het geval zijn, of als je kleinere pollen wilt maken, trek je de pol voorzichtig verder uit elkaar. Maak een pol niet te klein, want dan duurt het vaak veel langer voordat ze weer mooi vol uitgroeien.

Herplant de moederplant en plant je nieuwe sneeuwklokjes. Breidt je kolonie sneeuwklokjes telkens verder uit, of begin elders in de tuin een nieuwe groep. Plant ze op dezelfde diepte en laat ze niet uitdrogen. Sneeuwklokjes houden van wat vochtige grond (vooral als ze net zijn aangeplant of verplaatst).

Als je sneeuwklokjes pas vorig jaar zijn aangeplant (of gesplitst), of slechts een enkel plantje bevatten, kan je ze beter nog een extra jaar geven om te groeien.

Als je alle al wat grotere pollen telkens splitst en herplant, zal je na 2-3 jaar al een groot verschil zien in je tuin.

Bespaartip: Voordelige sneeuwklokjes

Vaak zijn opgepotte sneeuwklokjes die je koopt in het tuincentrum prima om meteen te splitsen! Koop je ze ook nog eens aan het einde van het seizoen, dan heb je voordelig en snel extra sneeuwklokjes in je tuin!

Ga jij nu ook Sneeuwklokjes splitsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder