Hoe hou je een klimophaag in bedwang?

Je ziet ze overal: kant en klaar hagen van klimop (Hedera), of een gaashek als afscheiding naar de buren, waarop klimop flink mag gaan groeien. Het lijkt er op dat de Hederahaag de nieuwe standaard is voor erfafscheidingen. Helemaal niet zo gek natuurlijk, want klimop groeit snel, is relatief voordelig en blijft groen in de winter. Hedera vormt snel een mooie dichte haag, zonder al te veel ruimte in te nemen.

Het grote voordeel van klimop (de snelle groei) is ook meteen een nadeel: vergeet je klimop te snoeien, dan kan deze flink gaan woekeren. Hoe voorkom je dit: hoe hou je klimop in toom?

Hoe vaak moet je klimop snoeien? En wanneer?

Om te voorkomen dat jouw klimophaag via uitlopers overal in je tuin opkomt, is het belangrijk om tijdig te snoeien. In principe is tweemaal per jaar snoeien met de heggenschaar voldoende voor klimop. Op die manier zal de groei niet snel uit de hand lopen. Snoeien kan het hele jaar (behalve bij vorst), maar de beste tijd om je klimop te snoeien is rond mei en september.

Tweemaal snoeien per jaar: is dat wel genoeg voor klimop?

Tot zover de theorie… In praktijk zal je al snel zien dat het tweemaal per jaar snoeien van je klimop erg minimaal is. Grote kans dat de klimophaag steeds verder uitdijt. Als je daar wat ruimte voor hebt is dit helemaal niet erg, want als je klimop iets meer laat groeien, krijg je mooie gebogen scheuten, die in het najaar gaan bloeien, om vervolgens zwarte bessen te krijgen. De bloei komt in een periode waarin bijen nog maar weinig voedsel kunnen vinden en de bessen zijn (na een paar keer vorst) in trek bij vogels.

In een kleine tuin kan het echter toch een probleem zijn om klimop te lang ongesnoeid te laten. Je klimop haag zal (zeker bovenin) steeds breder worden en overal gaan scheuten je tuin in, totdat ze ergens houvast vinden. Meestal in je geliefde planten.

Aan de voet van de klimophaag vind je ook veel uitlopers. Deze kunnen door je hele border of tuin gaan lopen en gaan wortelen. Dat wil je natuurlijk liever niet!

Snoei klimop liever minstens 3 keer per jaar

Wij raden in elk geval aan om minstens driemaal per jaar te snoeien, zodat je dit soort uitlopers sneller kan verwijderen. Het helpt ook om regelmatig even langs je kllimophaag te lopen, om te kijken of je lange uitlopers en scheuten kunt verwijderen. Die snoei je makkelijk even weg met een snoeischaar. Vergeet ook zeker niet om de grond rondom je Hedera te inspecteren. Zelf lopen we tijdens het groeiseizoen ongeveer elke 3-4 weken even langs de klimophaag om eventuele lange uitlopers of scheuten die over de grond lopen te verwijderen.

Uitlopers die over de grond lopen door je borders kan je het beste afknippen bij de voet van je Hederahaag. Je trekt ze dan los, zonder al te veel schade te veroorzaken in je border.

Wat als klimophaag te groot wordt? Hoe ver mag je terugsnoeien?

Is je klimophaag toch te groot of te breed geworden? Geen probleem, klimop laat zich makkelijk snoeien. Klimop loopt vrijwel altijd weer opnieuw uit. Ook als je heel diep terugsnoeit. Wel kunnen er tijdelijk gaten in je haag vallen, maar deze zullen weer dichtgroeien. Zoals aangegeven kan bijsnoeien het hele jaar. Ook flink terug snoeien kan door het jaar heen, maar dit doe je liever niet in de winter of vlak voor de winter. Dat voorkomt problemen en schade aan je klimop. Verder kan je eigenlijk probleemloos snoeien bij klimop.

Hoe vaak snoei jij Hedera terug?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder