Hoe hoog wordt een Magnolia (welke blijven klein)?

Magnolia soulangeana in kleine tuin

De Magnolia (Beverboom of valse tulpenboom) is enorm populair. Het zijn mooie bomen, met spectaculaire bloei. Helaas is de bloei van korte duur.

Om goed te kunnen beantwoorden hoe hoog een Magnolia wordt, is het goed om te weten dat er natuurlijk verschillende Magnolia’s zijn.

Lang niet alle soorten zijn geschikt voor de kleine tuin. Hier een selectie van Magnolia’s met een maximale hoogte van 6 meter en meestal niet al te breed worden. Hierdoor passen deze bomen goed in een kleinere tuin. Wel bloeien de meeste Magnolia’s helaas maar kort. Je zou daarom ook kunnen kiezen voor een kleine boom die in meerdere seizoenen mooi is. Toch maakt de unieke bloei van Magnolia deze boom het overwegen waard!

Voor Magnolia’s geldt dat het beter is om ze niet te snoeien. In veel gevallen reageren ze daar niet goed op, of doet dit afbreuk aan de vorm. Kies dus daarom een Beverboom die past bij jouw tuin en hou rekening met de uiteindelijke omvang en hoogte.

Magnolia’s kleiner dan 3 meter

Magnolia stellata

Struik die niet hoger wordt dan zo’n 2-3 meter. Bloeit vroeg, met witte stervormige bloemen. Hiervan zijn verschillende kweekvarianten beschikbaar zoals Royal Star (wit), Rosea (roze), George Henry Stern (lichtroze), Rubra (rozerood).

Magnolia stellata - kleine Magnolia of kleinblijvende Magnolia voor de kleine tuin

Magnolia Susan

Struik of kleine boom die op volwassen hoogte zo’n 3-3,5 meter is. Bloeit met donkere roze tot paars-roze bloemen rond april- mei. Deze soort heeft vaak nog een nabloei, waardoor er een extra lange bloeiperiode is. Het is een kruising tussen liliiflora en stellata.

Magnolia Susan voor kleine tuin - kleinblijvende Magnolia - Hoe hoog wordt Magnolia Susan?

Magnolia’s tot 4 meter

Magnolia liliiflora Nigra

Struik of kleine boom die maximaal 3-4 meter hoog wordt. Bloeit donker roze tot paars-roze. Deze Magnolia is minder gevoelig voor schade aan de knoppen en bloei door vorst.

Magnolia liliiflora hoogte en hoe groot

Magnolia sieboldii

Boom van maximaal 4 meter hoog. Heeft een andere bloemvorm dan andere Magnolia’s, met grote witte bloemen.

Magnolia loebneri ‘Merril’

Magnolia met wat meer opgaande groei, maar wel de stervormige witte bloemen zoals bij stellata. Het is een langzame groeier. Deze Magnolia wordt zo’n 3-5 meter hoog.

Magnolia’s tot 6 meter hoog

Magnolia brooklynensis ‘Yellow Bird’

Deze Magnolia bloeit met gele bloemen. De bloei komt rond mei, als de boom al in blad staat. en wordt zo’n 4-6 meter hoog.

Magnolia Yellow Bird hoogte en hoe groot

Magnolia loebneri ‘Leonard Messel’

Struik of kleine boom met witroze tot lilaroze bloemen rond april- mei. Het is een hele langzame groeier en wordt meestal niet veel hoger dan 4-6 meter.

Magnolia Leonard Messel hoogte en hoe hoe hoog

Magnolia ‘Genie’

Magnolia ‘Genie’ is een later bloeiende Magnolia en is hierdoor minder gevoelig voor vorst. De bloemkleur is donkerroze tot paars. De bloemvorm is afwijkend (minder spits) en deze soort kent een rijke bloei, die langer aanhoudt.

Magnolia Genie hoe hoog hoogte

Magnolia ‘Heaven Scent’

Soms beschikbaar als struik, maar deze Magnolia zal meestal een boom worden. Bloeit met wit-roze bloemen. De hoogte is zo’n 6 meter. Oudere exemplaren worden soms nog wat hoger (8m).

Magnolia grandiflora

De grandiflora is, in tegenstelling tot bijna alle andere Magnolia’s, wintergroen. Het blad is donkergroen aan de bovenkant en bruin aan de onderkant. Bloeit met grote geurende witte bloemen en wordt in ons klimaat niet veel hoger dan 6 meter. In warmere gebieden kan deze wel hoger worden (10-12m).

Magnolia grandiflora hoe hoog hoogte

En de bekende Magnolia soulangeana?

Dit is eigenlijk de bekendste en meest geplante Magnolia in onze streken. Toch wordt deze boom best groot (en vooral ook erg breed): de Soulangeana kan 6-8 meter hoog worden. De bloei kenmerkt zich door relatief grote bloemen. In de knop zijn ze roze en eenmaal geopend worden ze wit. Dit geeft een prachtig roze-wit effect door de hele boom.

Misschien wel de mooiste Magnolia, maar zeker niet geschikt voor de kleine tuin…

Magnolia soulangeana - valse tulpenboom - voor de kleine tuin te groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Hoe krijg je structuur en vorm in een moestuin of pluktuin en voorkom je een kale of lege tuin in de winter?

Hoe krijg je structuur in de moestuin of pluktuin en voorkom je een kale tuin in de winter?

Na de oogst en in de winter ziet een moestuin of pluktuin er vaak kaal en leeg uit. Hoe voorkom je dit? Hoe creëer je structuur in de moestuin, kruidentuin of pluktuin?

Lees verder
Is groenblijvende clematis winterhard? - Clematis armandii

Is groenblijvende Clematis winterhard?

Welke van de groenblijvende clematis soorten zijn winterhard? Moet je wintergroene clematis beschermen tegen vorst?

Lees verder