Hoe hoog is een Laagstam?

Hoe hoog is een laagstam?

De meeste fruitbomen worden al snel te hoog en te groot voor de kleine tuin.

Toch is het zeker mogelijk om een fruitboom te planten in een kleine tuin.

De meeste fruitbomen zijn namelijk verkrijgbaar als halfstam of laagstam. Dit betekent dat de gewenste soort is geënt (‘bevestigd’) op een sterke onderstam. Op deze manier wordt bijvoorbeeld de groeisnelheid beïnvloed, evenals de hoogte van de boom.

Hoe hoog is een laagstam (fruit)boom?

De stamhoogte van een laagstam is zo’n 40-60cm. Het meest gebruikelijk is een stamhoogte van 50cm. Vanaf die hoogte beginnen dus de vertakkingen.

De totale hoogte van veel laagstam bomen is zon 2 meter, maar dit kan wat variëren, afhankelijk van het soort boom en de gebruikte onderstam.

Met een laagstam is het dus mogelijk om een fruitboom te planten in een kleine tuin. Ook andere bomen kunnen als laagstam geplant worden.

3 reacties op “Hoe hoog is een Laagstam?

  1. Toen ik mijn laagstam kers die 4 jaar in een grote pot stond zonder dat er ooit rijpe kersen aan kwamen, in de grond zette, had ik plotseling honderden kersen. Het perzikboompje is dit seizoen in de grond plotseling 10 keer zo graat geworden. Ik denk eraan deze maar weer in een pot te zetten want ik heb gewoon geen plek in mijn tuin voor zoveel grotere bomen dan verwacht.

    1. Kersen en Perzik kunnen vrij groot worden. Het zijn vaak snelle groeiers. Het is dan ook belangrijk om de juiste soort te kiezen en de juiste onderstam. Met name bij kersen komt het nog wel eens voor dat er zelfs bij een zwakke onderstam toch sprake is van snelle groei. Extra snoei is dan nodig om de fruitboom klein te houden.

  2. Kan je een laagstam ook in een pot planten? Ik heb nl 2 zoete kersen laagstam gekocht en in een pot geplant. Ik heb geen tuin. De zoete kersen zijn voor de vogeltjes?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder
Waarom wordt Photinia kaal of doorzichtig? Hoe kan je dit voorkomen?

Waarom wordt mijn Photinia kaal of minder vol?

Photinia is het hele jaar mooi! Toch komt het voor dat een glansmispel minder dicht groeit dan je zou willen, of dat Photinia kaal wordt of doorzichtig op sommige plekken. Waardoor komt dit? En hoe voorkom je dat?

Lees verder
Dunne zaailingen

Lange dunne zaailingen voorkomen en redden

Lange dunne slungelige zaailingen! Het gebeurt zelfs bij de meest ervaren moestuinders. Lange zaailingen zijn minder sterk en zullen sneller last hebben van wind en ongewenste insecten. Bekijk deze tips om dit te voorkomen!

Lees verder