Hoe breed wordt een laurierhaag?

Hoe breed wordt een laurierhaag?

Laurier is een prachtige haagplant. Laurier is groenblijvend en heeft mooi frisgroen tot donkergroen blad. Het is een snelle groeier. Overigens hebben we het eigenlijk niet over echte laurier of keukenlaurier, maar over laurierkers (soms ook wel paplaurier genoemd). De latijnse naam is Prunus laurocerasus. Deze mooie haagplant is winterhard, wintergroen en heeft mooi groot en stevig glanzend blad. Wat ons betreft een perfecte plant voor een mooie haag!

Toch heeft laurierkers ook een nadeel: de haag kan vrij breed worden. In een kleine tuin is dat niet altijd gewenst. Overigens kan je een haag van laurierkers wel wat kleiner of smaller houden door regelmatig te snoeien.

Hoe breed wordt laurierhaag?

Als er niet wordt ingegrepen dan zal een laurierkers haag al snel zo’n meter breed worden. Een hogere of oudere laurierhaag kan zelfs tot wel twee meter breed zijn!

Als je tweemaal per jaar goed bijsnoeit, is de haag van Prunus laurocerasus goed rond een meter breed te houden. Met een extra keer snoeien mogelijk op zo’n 80cm. Veel smaller zal waarschijnlijk niet lukken: het is een snelle groeier en de takken verhouten ook vrij snel en worden best dik.

Welke soorten laurierkers blijven smal?

Er zijn veel verschillende kweekvarianten van laurierkers. De bekende Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ en ‘Novita’ worden al snel (te) breed. Kies smallere laurier soorten zoals Prunus laurocerasus ‘Caucasica’, ‘Elly’ en ‘Genolia’ als je een smallere haag van laurier wenst, die beter in een kleine tuin past.

Je kunt ook nog denken aan een hele andere laurier: de Portugese laurier (Prunus lusitanica). De cultivar met het smalle blad (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’) is het beste te gebruiken voor een smalle haag.

Meer over smalblijvende of smalgroeiende kweekvarianten van laurier lees je in ons eerdere tuinblog: Welke laurier blijft smal?

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder