Is dit Haagwinde? En hoe kom je er vanaf?

Haagwinde bestrijden, herkennen en voorkomen

Hoewel de bloei van haagwinde eigenlijk best mooi is, kan je haagwinde toch maar beter uit je tuin proberen te houden…

Haagwinde (ook wel bekend als pispotjes en soms onvolledig winde genoemd) is een woekerend onkruid en lijkt, eenmaal in de tuin vrijwel altijd weer terug te komen.

Het is heel lastig om haagwinde compleet met alle wortels en uitlopers te verwijderen. Meestal breekt deze af bij het uittrekken en ontstaan er al snel nieuwe uitlopers. Dit onkruid is in staat je hele border over te nemen.

Haagwinde herkennen

Als haagwinde nog klein is, valt het meestal niet erg op, zeker niet in een vrij groene tuin. Na verloop van tijd zie je echter afwijkend blad tussen je planten verschijnen, of zelfs de opvallende witte bloei (als je ze echt pas laat spot).

Dit onkruid wind zich om de stengels van opgaande planten en constructies in je tuin. Haagwinde verspreid zich voornamelijk door ondergrondse wortelstokken, die makkelijk afbreken bij (een poging tot) verwijdering. Deze lopen vervolgens weer opnieuw uit. Het lichtgroene blad is langwerpig, driehoekig of eirond. De voet van het blad is pijlvormig en de top spits. De bloei is opvallend, met witte (en eigenlijk best mooie) trompetvormige bloemen.

Haagwinde bestrijden

Haagwinde is erg moeilijk te bestrijden. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft niet onze voorkeur en dood al snel meer dan de bedoeling is.

Eigenlijk zit er maar één ding op:

Blijf steeds alle uitlopers uittrekken en probeer zoveel mogelijk wortels mee te nemen.

Na verloop van tijd zal de plant uitgeput raken en minder actief worden. Dit kan echter wel jaren duren, voordat dit voldoende effect heeft. Reden te meer om haagwinde telkens te verwijderen, zodra je dit ziet groeien in je tuin!

Haagwinde voorkomen

Haagwinde komt meestal in je tuin via ondergondse wortelstokken, bijvoorbeeld uit naastgelegen tuinen op (gemeente)perken. Ook schijnt het voor te komen dat er sporen van deze plant in (te) goedkope compost of tuingrond zit.

Let in elk geval op dat je grond met veel haagwinde niet omspit. Zo verspreid je deze woekeraar alleen maar. Pas ook op met het gebruik van deze grond op andere plekken in je tuin, of in potten en bakken. Grote kans dat je onbedoeld haagwinde meeverhuisd naar de nieuwe border, pot of bak.

Hoe mooi de bloemen ook zijn, voorkom verdere verspreiding, door de plant tijdig te verwijderen.

De beste manier om haagwinde te bestrijden is om nieuwe uitlopers al in jong stadium te herkennen en zo snel (en volledig) mogelijk te blijven verwijderen.

Heb jij ook Haagwinde in je tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder