Is dit Haagwinde? En hoe kom je er vanaf?

Haagwinde bestrijden, herkennen en voorkomen

Hoewel de bloei van haagwinde eigenlijk best mooi is, kan je haagwinde toch maar beter uit je tuin proberen te houden…

Haagwinde (ook wel bekend als pispotjes en soms onvolledig winde genoemd) is een woekerend onkruid en lijkt, eenmaal in de tuin vrijwel altijd weer terug te komen.

Het is heel lastig om haagwinde compleet met alle wortels en uitlopers te verwijderen. Meestal breekt deze af bij het uittrekken en ontstaan er al snel nieuwe uitlopers. Dit onkruid is in staat je hele border over te nemen.

Haagwinde herkennen

Als haagwinde nog klein is, valt het meestal niet erg op, zeker niet in een vrij groene tuin. Na verloop van tijd zie je echter afwijkend blad tussen je planten verschijnen, of zelfs de opvallende witte bloei (als je ze echt pas laat spot).

Dit onkruid wind zich om de stengels van opgaande planten en constructies in je tuin. Haagwinde verspreid zich voornamelijk door ondergrondse wortelstokken, die makkelijk afbreken bij (een poging tot) verwijdering. Deze lopen vervolgens weer opnieuw uit. Het lichtgroene blad is langwerpig, driehoekig of eirond. De voet van het blad is pijlvormig en de top spits. De bloei is opvallend, met witte (en eigenlijk best mooie) trompetvormige bloemen.

Haagwinde bestrijden

Haagwinde is erg moeilijk te bestrijden. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft niet onze voorkeur en dood al snel meer dan de bedoeling is.

Eigenlijk zit er maar één ding op:

Blijf steeds alle uitlopers uittrekken en probeer zoveel mogelijk wortels mee te nemen.

Na verloop van tijd zal de plant uitgeput raken en minder actief worden. Dit kan echter wel jaren duren, voordat dit voldoende effect heeft. Reden te meer om haagwinde telkens te verwijderen, zodra je dit ziet groeien in je tuin!

Haagwinde voorkomen

Haagwinde komt meestal in je tuin via ondergondse wortelstokken, bijvoorbeeld uit naastgelegen tuinen op (gemeente)perken. Ook schijnt het voor te komen dat er sporen van deze plant in (te) goedkope compost of tuingrond zit.

Let in elk geval op dat je grond met veel haagwinde niet omspit. Zo verspreid je deze woekeraar alleen maar. Pas ook op met het gebruik van deze grond op andere plekken in je tuin, of in potten en bakken. Grote kans dat je onbedoeld haagwinde meeverhuisd naar de nieuwe border, pot of bak.

Hoe mooi de bloemen ook zijn, voorkom verdere verspreiding, door de plant tijdig te verwijderen.

De beste manier om haagwinde te bestrijden is om nieuwe uitlopers al in jong stadium te herkennen en zo snel (en volledig) mogelijk te blijven verwijderen.

Heb jij ook Haagwinde in je tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder