Groeien bloembollen, zoals tulpen, narcissen en sieruien door een bodembedekker?

Groeien bloembollen zoals tulpen en nacsissen door bodembedekkers?

Bloembollen zijn een fantastische manier om in het voorjaar voor een kleurinjectie te zorgen in de tuin. Na maanden van kou, gure wind, regen en/ of grauwe dagen, brengen voorjaarsbloeiende bloembollen vrolijke en warme kleuren in je tuin, lang voordat de vaste planten beginnen te bloeien. Om het onderhoud te beperken, of voor een groenere uitstraling van je tuin, heb je natuurlijk ook veel bodembedekkers in je borders. Maar is dit niet nadelig voor je bloembollen? Groeien bloembollen door bodembedekkers? Denk aan tulpen, narcissen, hyacinten, sieruien, sneeuwklokjes en later ook lelies, dahlia’s, etc.

Groeien bloembollen door bodembedekkers?

Het antwoord is (gelukkig) heel eenvoudig: Ja! Tulpen, narcissen, sieruien, hyacinten, etc. komen gewoon op door je bodembedekkers heen. Voor alle hogere bloembollen is dit dus geen enkel probleem. Ze groeien mooi boven de lage planten uit en komen gewoon tot bloei. Ook lagere bloembollen, zoals sneeuwklokjes en blauwe druifjes groeien door bodembedekkers heen, maar het nadeel hierbij is dat ze soms weinig opvallen tussen je bodembedekkers. Het kan helpen om daarvoor wat ruimte vrij te maken. Sierlijke bloembollen, zoals tulpen, narcissen, hyacinten, Allium, Camassia, Dahlia, lelies en gladiolen combineren overigens prachtig met de mooie groene achtergrond die bodembedekkers vormen.

Hogere bloembollen groeien probleemloos door je bodembedekkers. Ook lagere bloembollen groeien er gewoon doorheen, maar ze vallen dan soms minder op.

Heb je geen bodembedekkers, maar een laag grind of split? Ook dat is voor de meeste bloembollen geen probleem, zolang het maar geen al te dichte of dikke laag is, of als het vooral grote kiezels zijn. Het afdekken van potten met een laagje fijn grind is overigens perfect tegen onkruid en het staat prachtig. Gelukkig heeft dit geen enkel nadelig effect op de groei van je bloembollen en planten.

Door welke bodembedekkers groeien bloembollen niet of nauwelijks?

Toch zijn er ook situaties waarin bloembollen moeite hebben om door je bodembedekking te groeien. Het betreft hier niet zozeer een specifieke bodembedekker, maar als een bodembedekker een hele dichte mat heeft gemaakt, of een heel dicht wortelgestel heeft, dan kan het soms lastig zijn voor bloembollen om hier doorheen te groeien.

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder