Wat is goed doorlatende grond en hoe krijg je dit?

Wat is goed doorlatende grond en hoe krijg je goed doorlatende grond?

Veel planten houden van goed doorlatende grond. Hierdoor blijven ze niet te lang in het nat staan bij veel regen of water geven. Vooral exotische planten en minder of niet winterharde planten hebben goed doorlatende grond nodig om (vorst)schade te voorkomen. Maar wat is dit nu precies voor grond?

Wat is goed doorlatende grond nu precies?

Goed doorlatende grond is grond die goed afwatert. Het water loopt dus snel weg en blijft niet lang staan. Een ander woord voor de doorlatendheid is drainage.

Echte zandgrond is natuurlijk een goed voorbeeld van (heel) goed doorlatende grond. Toch is alleen zandgrond vaak weer te arm voor veel planten. Ook is de kans op uitdroging dan veel groter. In de ideale situatie (voor veel planten) is er dus sprake van een tussenweg. Dit is grond die wel (enigszins) voedzaam is, maar waar het water redelijk snel in wegloopt of wegzakt.

Voor welke planten is goed doorlatende grond nodig?

Heel veel planten staan liever niet te lang met de voeten (wortels) in erg natte grond. Dit kan leiden tot wortelrot of (vorst)schade. Dit geldt voor veel vaste planten en meer nog voor veel siergrassen. Maar de belangrijkste groep planten is wel de exotische planten of niet winterharde planten (of planten die minder winterhard zijn). Denk bijvoorbeeld aan exoten als palmen en bananen, evenals mediterraanse planten als olijven, vijgen en ook kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm. Ook rotsplanten en succulenten hebben stenige of goed doorlatende grond nodig. Met name in de winter kan te natte grond voor problemen zorgen. Hierdoor is de kans op uitval groter en zijn minder winterharde planten gevoeliger voor vorstschade.

Hoe krijg je goed doorlatende grond?

Als je geen goed doorlatende grond hebt, zoals bijvoorbeeld klei, dan kan je hier alsnog voor zorgen. Let wel, de grond echt veranderen gaat niet gemakkelijk en is vaak ook niet lonend op langere termijn. Op kleine schaal is het verbeteren van de grond echter prima te realiseren. Denk aan goede aanplantgrond in het plantgat voor nieuwe aanplant.

Als je planten plant die goed doorlatende grond wensen, graaf dan een ruim plantgat. Voeg goed doorlatend materiaal toe zoals zand, brekerszand (zand met steentjes), grind of split, kleine stenen, hydrokorrels of kleikorrels, perliet, lavasteentjes, etc.

Zorg ervoor dat niet alleen de plant zelf op een laag van dit drainage materiaal staat, maar ook het stuk rondom de plant. Dit voorkomt dat er een soort natte kuil ontstaat. Plant iets hoger dan gebruikelijk. Dit voorkomt eveneens dat de plant lang in het nat staat.

Hoe maak je kleigrond geschikt voor Mediterraanse planten?

Helaas is zware kleigrond niet erg geschikt voor veel mediterraanse planten en exoten. De toplaag van de grond is in de zomer (tijdens het groeiseizoen) vaak snel droog, waardoor water er snel afloopt, maar in de winter blijft het water juist heel lang staan. Deze combinatie is voor veel niet winterharde planten funest. Een natte winter zorgt dan ook vaker voor problemen dan een koude winter.

Realiseer een verhoogde border of plant in pot

Toch is ook voor kleigrond een oplossing om toch exoten en mediterraanse planten te kunnen houden in je tuin: Maak een verhoogde border! Met een verhoogde border zorg je voor heel veel extra drainage en bepaal je zelf met welke grond je de border opvult. Hier zijn bijvoorbeeld onze exotische border en olijfborder verhoogd. Onze palmen en olijven groeien geweldig en doorstaan elke winter zonder bescherming!

Je kunt deze planten natuurlijk ook in een pot planten. Vergeet niet een laag van grind of kleikorrels toe te voegen op de bodem van de pot. Als ze niet te groot zijn, kan je ze vervolgens in de winter vorstvrij overwinteren. Kies anders voor een ruime en vorstbestendige pot.

Een verhoogde border zorgt ook voor goede drainage

Welke planten staan (of komen) bij jou in goed doorlatende grond of een verhoogde border?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder
Zaadpeulen en vruchten in jasmijn

Wat hangt er in mijn Toscaanse jasmijn?

Het lijkt wel alsof er bonen hangen aan de Toscaanse jasmijn. Wat is dit en kan dit kwaad? Krijgt de jasmijn vruchten?

Lees verder
Inheemse zaaiweek

Inheemse zaaiweek – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder