Wat is goed doorlatende grond en hoe krijg je dit?

Wat is goed doorlatende grond en hoe krijg je goed doorlatende grond?

Veel planten houden van goed doorlatende grond. Hierdoor blijven ze niet te lang in het nat staan bij veel regen of water geven. Vooral exotische planten en minder of niet winterharde planten hebben goed doorlatende grond nodig om (vorst)schade te voorkomen. Maar wat is dit nu precies voor grond?

Wat is goed doorlatende grond nu precies?

Goed doorlatende grond is grond die goed afwatert. Het water loopt dus snel weg en blijft niet lang staan. Een ander woord voor de doorlatendheid is drainage.

Echte zandgrond is natuurlijk een goed voorbeeld van (heel) goed doorlatende grond. Toch is alleen zandgrond vaak weer te arm voor veel planten. Ook is de kans op uitdroging dan veel groter. In de ideale situatie (voor veel planten) is er dus sprake van een tussenweg. Dit is grond die wel (enigszins) voedzaam is, maar waar het water redelijk snel in wegloopt of wegzakt.

Voor welke planten is goed doorlatende grond nodig?

Heel veel planten staan liever niet te lang met de voeten (wortels) in erg natte grond. Dit kan leiden tot wortelrot of (vorst)schade. Dit geldt voor veel vaste planten en meer nog voor veel siergrassen. Maar de belangrijkste groep planten is wel de exotische planten of niet winterharde planten (of planten die minder winterhard zijn). Denk bijvoorbeeld aan exoten als palmen en bananen, evenals mediterraanse planten als olijven, vijgen en ook kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm. Ook rotsplanten en succulenten hebben stenige of goed doorlatende grond nodig. Met name in de winter kan te natte grond voor problemen zorgen. Hierdoor is de kans op uitval groter en zijn minder winterharde planten gevoeliger voor vorstschade.

Hoe krijg je goed doorlatende grond?

Als je geen goed doorlatende grond hebt, zoals bijvoorbeeld klei, dan kan je hier alsnog voor zorgen. Let wel, de grond echt veranderen gaat niet gemakkelijk en is vaak ook niet lonend op langere termijn. Op kleine schaal is het verbeteren van de grond echter prima te realiseren. Denk aan goede aanplantgrond in het plantgat voor nieuwe aanplant.

Als je planten plant die goed doorlatende grond wensen, graaf dan een ruim plantgat. Voeg goed doorlatend materiaal toe zoals zand, brekerszand (zand met steentjes), grind of split, kleine stenen, hydrokorrels of kleikorrels, perliet, lavasteentjes, etc.

Zorg ervoor dat niet alleen de plant zelf op een laag van dit drainage materiaal staat, maar ook het stuk rondom de plant. Dit voorkomt dat er een soort natte kuil ontstaat. Plant iets hoger dan gebruikelijk. Dit voorkomt eveneens dat de plant lang in het nat staat.

Hoe maak je kleigrond geschikt voor Mediterraanse planten?

Helaas is zware kleigrond niet erg geschikt voor veel mediterraanse planten en exoten. De toplaag van de grond is in de zomer (tijdens het groeiseizoen) vaak snel droog, waardoor water er snel afloopt, maar in de winter blijft het water juist heel lang staan. Deze combinatie is voor veel niet winterharde planten funest. Een natte winter zorgt dan ook vaker voor problemen dan een koude winter.

Realiseer een verhoogde border of plant in pot

Toch is ook voor kleigrond een oplossing om toch exoten en mediterraanse planten te kunnen houden in je tuin: Maak een verhoogde border! Met een verhoogde border zorg je voor heel veel extra drainage en bepaal je zelf met welke grond je de border opvult. Hier zijn bijvoorbeeld onze exotische border en olijfborder verhoogd. Onze palmen en olijven groeien geweldig en doorstaan elke winter zonder bescherming!

Je kunt deze planten natuurlijk ook in een pot planten. Vergeet niet een laag van grind of kleikorrels toe te voegen op de bodem van de pot. Als ze niet te groot zijn, kan je ze vervolgens in de winter vorstvrij overwinteren. Kies anders voor een ruime en vorstbestendige pot.

Een verhoogde border zorgt ook voor goede drainage

Welke planten staan (of komen) bij jou in goed doorlatende grond of een verhoogde border?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder