Hoe kan je geluidsoverlast verminderen met planten?

Een volle en dikke haag neemt veel geluid op, waardoor planten geluidsoverlast verminderen

Woon jij op een plek waar je veel geluidsoverlast hebt?

Woon je bijvoorbeeld midden in de stad of aan een drukke (snel)weg? Of misschien staat jouw huis vlakbij het spoor?

Dan is het een goed idee om je tuin te gebruiken om het lawaai wat te beperken.

Je kunt natuurlijk een geluidsscherm (laten) plaatsen, maar mooi is anders. Ook zijn er verschillende schuttingen beschikbaar die geluiddempend werken.

De mooiste (en beste) oplossing is echter om planten te gebruiken!

Hoe zorg je dat planten zoveel mogelijk geluid dempen?

Wintergroene planten

Hoewel alle dichtvertakte planten met veel blad geluid opnemen, kan je het beste kiezen voor wintergroene of bladhoudende planten. Anders mis je het geluiddempende effect van deze planten in de winter. Hoewel je dan waarschijnlijk wel minder buiten zit, valt het geluid in de winter vaak meer op, omdat veel andere planten in de omgeving hun blad al hebben verloren.

Hoge planten

Hoe hoger de planten, hoe meer oppervlak er is dat geluid opneemt. Laat je planten dus zo hoog mogelijk groeien (voor zover dat kan in jouw tuin). Het is nu ook weer niet de bedoeling dat er geen zon meer in je tuin komt…

Brede en volle planten

Een bredere haag of struik dempt meer geluid. Helaas gaat dit natuurlijk ten koste van je tuin oppervlak. Als je wel de ruimte hebt is dat zeker de moeite waard. Een mooiere oplossing voor een kleine tuin is om te kiezen voor een wat smallere haag en daarvoor nog een aantal grote en volle struiken te planten.

Welke planten verminderen lawaai en beperken geluidsoverlast?

Groenblijvende Haagplanten

Mooie bladhoudende haagplanten zijn een goede oplossing om geluidsoverlast te verminderen. Hoe breder en voller de haag, hoe meer geluid deze opneemt. Toch is juist een brede haag vaak lastig in een kleine tuin. Het loont dan ook om smalblijvende haagplanten te kiezen, die wel mooi vol worden. Denk bijvoorbeeld aan Taxus, Thuja occ. Smaragd, of Prunus l. Caucasica.

Bamboe

Planten met dicht op elkaar staande takken of stengels, zoals bamboe, zijn ook erg geschikt. Hoewel je normaalgesproken sneller zou kiezen voor niet-woekerende bamboe (Fargesia), is het hiervoor juist beter om een snelle groeier te kiezen, zoals de woekerende bamboe soort Phyllostachys. Deze bamboe groeit veel sneller, dichter en behoud het blad beter in de winter.

Is er ook niet woekerende bamboe?

Siergrassen

In mindere mate kan je ook gebruik maken van planten die ritselen in de wind, zoals siergrassen. Het geluid dat deze planten maken in de wind, overstemt deels het geluid van bijvoorbeeld auto’s op de achtergrond. Toch is dit natuurlijk veel minder doeltreffend dan de planten die we hierboven al beschreven.

Een vergelijkbaar effect heeft het geluid van bewegend water. Dit is ook een goede manier om verkeerslawaai en stadsgeluiden te overstemmen.

Welke planten tegen geluidshinder ga jij aanplanten?

Een gedachte over “Hoe kan je geluidsoverlast verminderen met planten?

  • 2 februari 2021 om 13:48
    Permalink

    Bamboe of prunus lijkt me goed: Misschien een verhoogd terrasgedeelte om toch nog zon op te pikken. Prunus lusitanica hoeft maar 1x per 1,2 jaar gesnoeid te worden. Succes!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *