5 Fruitbomen voor Schaduw

Fruitbomen voor schaduw

Veel mensen hebben een kleine tuin, of een tuin met veel schaduw. In (diepe) schaduw rijpen de vruchten van fruitbomen niet of minder goed, of gaat dit ten koste van de opbrengst. Toch zijn er wel fruitbomen en fruit rassen die ook geschikt zijn voor in de schaduw.

5 Fruitbomen voor schaduw (en geschikte rassen)

Hier onze tips voor fruitbomen in de schaduw. Ook in een kleine tuin, of tuin met veel schaduw kan je zo toch een fruitboom aanplanten en genieten van heerlijk vers fruit uit eigen tuin en prachtige bloesem in het voorjaar!

Zure kers of kriek (Prunus cerasus)

Een bekende fruitboom voor in de schaduw is de zure kers (ook wel kriek genoemd). Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de vruchten vrij zuur en worden ze daarom vaak gebruikt om te verwerken. Meestal is afdekken met een net nodig, want vogels zijn gek op de vruchten.

Kersen krijgen een bijzonder rijke en mooie witte bloesem. Veel rassen krijgen ook een mooie herfstverkleuring met oranje-rode bladeren.

Zure kers in de schaduw (Prunu cerasus) - Morel

Geschikte kersen rassen (Prunus cerasus):

Morel, Noordkriek, Saphir, Schaarbeekse kriek

Peer in schaduw (Pyrus communis)

Ook perenbomen kunnen in de schaduw en toch een goede opbrengst geven. Met name de vroegrijpende peren rassen zoals Clapps Favourite zijn geschikt. Perenbomen krijgen een hele mooie witte bloesem in het voorjaar.

Worden de peren toch niet helemaal rijp? Geen probleem, peren kan je het beste nog na laten rijpen. Een leivorm zorgt ook in de schaduw voor extra lichtinval en daarmee het sneller rijpen van de vruchten.

Peer in de schaduw (Pyrus communis)

Geschikte peren rassen (Pyrus):

Beurre Hardy, Bonne Louise d’Avranches, Clapp’s Favourite, Concorde, Docteur Jules Guyot, Durondeau, Legipont, Precoce de Trevoux, Triomphe de Vienne en Conference (wat later, wel zelfbestuivend).

Kweepeer (Cydonia oblonga)

Kweeperen kunnen zowel in de zon als in halfschaduw en schaduw. Vaak komt de bloesem in diepe schaduw wat later op gang en heeft de vrucht wat langer tijd nodig om te rijpen. Toch is narijpen nodig voor kweeperen en zijn ze eigenlijk alleen geschikt om te verwerken. Ongekookt blijven ze namelijk heel erg hard.

De wit-roze bloesem is opvallend groot voor een fruitboom. De rijpende geel-groene vruchten aan de boom geven een mooi beeld en dan is er ook nog de mooie en opvallende gele herfstkleur van het blad in het najaar.

kweepeer in de schaduw (Cydonia oblonga)

Geschikte kweepeer rassen (Cydonia):

Champion, Leskovacz, Ludovic, Portugal, Rea’s Mammoth, Ronda, Vranja

Mispel (Mespilus germanica)

Een fruitboom die vaak wordt vergeten is de mispel. Het is een fruitboom met een grillige groeivorm en bijzonder gevormde vruchten. Hoewel veel mensen de vruchten niet erg aantrekkelijk vinden, heeft de mispel wel een mooie bloesem, met grote roomwitte bloemen. In het najaar is er nog de herfstkleur (afhankelijk van de bodem en groeiomstandigheden) van geel en roestbruin tot oranje-rood.

De vruchten van de mispel dienen eerst te gisten, alvorens ze de kenmerkende smaak krijgen. Dit kan door de vruchten een tijd weg te leggen op een koele en droge plek, of door ze enkele dagen in de vriezer te leggen. Ook bij vruchten die nog aan de boom hangen helpt het als de vorst er al een paar keer overheen is geweest.

Mispel in de schaduw (Mespilus germanica)

Geschikte mispel rassen (Mespilus):

Bredase reus, Nottingham, Westerveld

Appel in de schaduw?

Er wordt vaak gevraagd of een appelboom in de schaduw kan. Hoewel een appel bij voorkeur in de zon staat, kan een appel ook in de (half)schaduw. De bloesem kan dan soms wat later beginnen en de vruchten kunnen wat meer tijd nodig hebben om te rijpen. Appel rassen die vroeg rijpen zijn dan ook het meest geschikt. Heb je geen ruimte voor een tweede ras appelboom, kies dan ook voor een zelfbestuivend appel ras. Ook voor een appel in de schaduw is een leivorm ideaal, vanwege de extra lichtinval.

Met een appelboom geniet je niet alleen van heerlijke appels in de nazomer of het najaar, maar in het voorjaar is er natuurlijk ook de prachtige wit-roze bloesem!

Appel in de schaduw (Malus domestica)

Geschikte appel rassen (Malus):

Alkmene, Delcorf, Discovery, Grenadier, James Grieve, Lena, Rekia

Welke fruitboom voor in de schaduw kies jij?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder