Wat doe je tegen draadalg? En hoe voorkom je dit in je (mini)vijver?

Draadalg is een van de meest voorkomende problemen in vijvers en mini-vijvers.

Als de omstandigheden in een vijver niet optimaal zijn, ontstaat al snel draadalg.

Een beetje draadalg is niet erg, maar het kan je hele vijver in een groene soep veranderen. Niet alleen ziet dit er niet mooi en fris uit, maar dit heeft ook een negatieve invloed op de groei van andere planten in je vijver.

Oorzaken van draadalg

Te weinig zuurstofplanten

De meest voorkomende oorzaak is een gebrek aan goede zuurstofplanten. Als er voldoende zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn, dan zullen deze de kans voor draadalgen om te groeien beperken of zelfs helemaal ontnemen.

Zuurstofplanten groeien niet

Aan het begin van het vijverseizoen is het water vaak nog te koud voor zuurstofplanten om goed te groeien. Draadalg heeft minder warm water nodig en minder licht. Ook als de meeste vijverplanten aan het einde van het seizoen alweer stoppen met groeien, groeit draadalg nog volop. Let dus extra op, zowel aan het begin als einde van het seizoen.

Blaadjes in de vijver

Blaadjes, plantenresten, uitgebloeide bloemen, etc. die in de vijver terechtkomen, zijn allemaal van invloed op de waterkwaliteit. Te veel hiervan zal het water zachter maken en de groei remmen van de zuurstofplanten en vijverplanten die wel gewenst zijn. Hierdoor kan je veel algengroei krijgen.

Te zacht water (hardheid)

Veel waterplanten verslijmen in te zacht water. Het gaat hier om de hardheid van het water (gemeten in Dh). Het kan dan een goed idee zijn om je vijver in de zomer regelmatig bij te vullen met kraanwater. Dit voorkomt dat het water te zacht wordt.

Te veel vissen

Je vijver kan ook te veel vissen hebben (en dat zijn het al snel)! Hierdoor zal het water te veel vervuilen en worden (zuurstof)planten belemmert in hun groei. Ook dit zorgt weer voor meer algengroei. Overigens is een mini-vijver in veel gevallen niet erg geschikt voor het houden van vissen.

draadalg in vijver voorkomen en bestrijden

Hoe verwijder je draadalg?

Te veel draadalg kan je voorkomen door dit steeds te verwijderen. Met een schep of schepnet zal dit waarschijnlijk niet lukken, maar met een stok of steel wel. Draai de stok of steel door het water, zodat je de algen er omheen windt. Zo verwijder je makkelijk en snel veel draadalg.

Er zijn ook verschillende middelen verkrijgbaar in de handel om draadalg te bestrijden. Toch is de beste oplossing tegen draadalg om de oorzaak weg te nemen. Anders blijf je maar middeltjes toevoegen aan het water (of dat nu zo wenselijk is…).

Hoe voorkom je draadalg?

De beste manier om draadalgen te voorkomen is met voldoende zuurstofplanten in de vijver. Als er genoeg zuurstofplanten zijn, die ook goed groeien, heeft draadalg bijna geen kans meer! Voeg daarom snelgroeiende zuurstofplanten toe en geniet van een mooie heldere vijver.

Goede en snelgroeiende zuurstofplanten zijn bijvoorbeeld glanzend fonteinkruid, waterpest en hoornblad.

Het is belangrijk om je vijver schoon te houden. Dat klinkt misschien gek, maar hiermee bedoelen we dat je niet te veel blad in de vijver laat komen (vooral in de herfst), of uitgebloeide bloemen in de zomer. Ook afstervende planten, zoals het blad van een waterlelie kunnen alg explosies veroorzaken.

Hoe kleiner de vijver, hoe meer last je zult hebben van vervuiling. Er hoeft immers maar weinig rottend materiaal te zijn, om van invloed te zijn op de waterkwaliteit. Grijp dus tijdig in!

Heb jij ook veel last van algen in de vijver?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder