Moet je Dahlia’s uit de grond halen voor de winter?

Dahlia bloeit niet

In ons land kan je Dahlia’s meestal maar beter uit de grond halen voor de winter.

Dahlia’s zijn namelijk niet goed bestand tegen kou, zeker niet in combinatie met vocht. En laten onze winters nu net erg nat zijn…

Overigens kan je Dahlia’s wel laten zitten, maar alleen als er sprake is van een erg beschutte plek en goed doorlatende grond. Daarbij kan je maar beter niet al te ver in het oosten wonen, gezien de temperaturen daar vaak verder dalen. Indien je Dahlia’s wilt laten zitten in de grond, dek ze dan goed af met een dikke mulchlaag.

Ben je er niet zeker van dat je Dahlia’s op een voldoende beschutte plek staan, of woon je verder in het binnenland?

Haal dan je Dahlia’s elke winter uit de grond!

Wanneer moeten Dahlia’s uit de grond?

Direct na de eerste vorst haal je Dahlia’s uit de grond. Je zult zien dat het blad veranderd van kleur en/ of verschrompeld is.

De kou zorgt ervoor dat de Dahlia stopt met groeien, zodat deze zonder al te veel problemen uit de grond gehaald kan worden. Het is dus van belang om niet te handelen voor de eerste vorst!

Na de eerste vorst haal je Dahlia's uit de grond. Het blad wordt dan zwart.

Hoe haal je Dahlia’s uit de grond?

Snoei de stengels tot op zo’n 20-30cm boven de grond af. Graaf de wortelstokken voorzichtig uit.

Verwijder de overtollige grond van de wortelstokken en maak deze schoon. Je kunt de grond er bijvoorbeeld afborstelen. Laat de Dahlia’s vervolgens drogen, bijvoorbeeld in een bak met oude kranten, of op een zandbed.

Hou voldoende ruimte over tussen de wortelstokken, zodat ze elkaar niet kunnen besmetten met schimmel, of andere problemen. Vergeet niet de verschillende soorten goed te labelen, zodat je ze later nog kan herkennen.

Hoe bewaar je Dahlia’s in de winter?

Als de Dahlia’s voldoende gedroogd zijn (meestal een paar dagen), kan je ze naar hun winterplek brengen. Dit is bij voorkeur een droge, koele en donkere plek.

Hou de labels goed bij de juiste Dahlia’s. Check je Dahlia’s een aantal keer gedurende de winter: Is er geen sprake van schimmelvorming?

Wanneer kan je Dahlia’s weer in volle grond planten?

Komend voorjaar kunnen je favoriete Dahlia’s weer geplant worden. Dit kan in mei (na ijsheiligen) in de volle grond, of eerder al in een pot, zodat je de Dahlia voor kunt trekken. Dit laatste is ook een goede manier om beter op te kunnen treden tegen overlast van slakken. Je zal niet de eerste zijn die alle nieuwe jonge sprieten verloren ziet gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder