Regelmatig wordt ons gevraagd hoe het kan dat Liguster veel blad verliest in de winter. Liguster is toch een wintergroene haagplant?
Ja en Nee…
Liguster (Ligustrum ovalifolium) wordt vaak aangeduid als winterhard en wintergroen
Het eerste is ook zeker het geval. Liguster heeft geen enkel probleem met het overleven van de winter (ook niet als het erg koud wordt). Maar om de winter goed te doorstaan, kan Liguster wel degelijk blad laten vallen.
Nieuwe aanplant en standplaats
Vooral jonge planten en nieuwe aanplant laten in de winter blad vallen. De bladeren van de liguster worden dan eerst geel, om vervolgens te vallen. Meestal worden ligusterhagen niet helemaal kaal, maar ze kunnen wel flinke kale plekken krijgen. Naarmate de planten ouder worden en de hagen dichter worden, blijft het blad beter behouden en worden de kale plekken minder. Daarom zie je vaak in de winter toch nog hele mooie dichte ligusterhagen.
De standplaats van je liguster maakt hierin ook best een verschil. Hagen op de koude wind zullen eerder kaal worden. In de stad kan dat zomaar betekenen dat de ligusterhaag van de buren in de winter veel groener is dan je eigen haag.
Verschillende soorten Liguster
Niet alle kweekvarianten verliezen evenveel blad. De Ligustrum Atrovirens is bijvoorbeeld een soort die veel minder bladverlies krijgt in de winter. In ons blog item over Liguster als Buxusvervanger lees je meer over de verschillende soorten.