Waarom wordt mijn Liguster kaal in de winter?

Regelmatig wordt ons gevraagd hoe het kan dat Liguster veel blad verliest in de winter. Liguster is toch een wintergroene haagplant?

Ja en Nee…

Liguster (Ligustrum ovalifolium) wordt vaak aangeduid als winterhard en wintergroen

Het eerste is ook zeker het geval. Liguster heeft geen enkel probleem met het overleven van de winter (ook niet als het erg koud wordt). Maar om de winter goed te doorstaan, kan Liguster wel degelijk blad laten vallen.

Nieuwe aanplant en standplaats

Vooral jonge planten en nieuwe aanplant laten in de winter blad vallen. De bladeren van de liguster worden dan eerst geel, om vervolgens te vallen. Meestal worden ligusterhagen niet helemaal kaal, maar ze kunnen wel flinke kale plekken krijgen. Naarmate de planten ouder worden en de hagen dichter worden, blijft het blad beter behouden en worden de kale plekken minder. Daarom zie je vaak in de winter toch nog hele mooie dichte ligusterhagen.

De standplaats van je liguster maakt hierin ook best een verschil. Hagen op de koude wind zullen eerder kaal worden. In de stad kan dat zomaar betekenen dat de ligusterhaag van de buren in de winter veel groener is dan je eigen haag.

Verschillende soorten Liguster

Niet alle kweekvarianten verliezen evenveel blad. De Ligustrum Atrovirens is bijvoorbeeld een soort die veel minder bladverlies krijgt in de winter. In ons blog item over Liguster als Buxusvervanger lees je meer over de verschillende soorten.

Verliest jouw Ligusterhaag ook veel blad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder