Waarom wordt mijn Liguster kaal in de winter?

Regelmatig wordt ons gevraagd hoe het kan dat Liguster veel blad verliest in de winter. Liguster is toch een wintergroene haagplant?

Ja en Nee…

Liguster (Ligustrum ovalifolium) wordt vaak aangeduid als winterhard en wintergroen

Het eerste is ook zeker het geval. Liguster heeft geen enkel probleem met het overleven van de winter (ook niet als het erg koud wordt). Maar om de winter goed te doorstaan, kan Liguster wel degelijk blad laten vallen.

Nieuwe aanplant en standplaats

Vooral jonge planten en nieuwe aanplant laten in de winter blad vallen. De bladeren van de liguster worden dan eerst geel, om vervolgens te vallen. Meestal worden ligusterhagen niet helemaal kaal, maar ze kunnen wel flinke kale plekken krijgen. Naarmate de planten ouder worden en de hagen dichter worden, blijft het blad beter behouden en worden de kale plekken minder. Daarom zie je vaak in de winter toch nog hele mooie dichte ligusterhagen.

De standplaats van je liguster maakt hierin ook best een verschil. Hagen op de koude wind zullen eerder kaal worden. In de stad kan dat zomaar betekenen dat de ligusterhaag van de buren in de winter veel groener is dan je eigen haag.

Verschillende soorten Liguster

Niet alle kweekvarianten verliezen evenveel blad. De Ligustrum Atrovirens is bijvoorbeeld een soort die veel minder bladverlies krijgt in de winter. In ons blog item over Liguster als Buxusvervanger lees je meer over de verschillende soorten.

Verliest jouw Ligusterhaag ook veel blad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder