Waarom wordt het blad van Toscaanse jasmijn rood?

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een prachtige klimplant.

Deze klimmer geeft ontzettend veel bloemen, die heerlijk geuren. En sterjasmijn (nog een naam waaronder deze plant bekend staat) is ook nog eens wintergroen.

In het najaar en in de winter komt het vaak voor dat het blad van de jasmijn verkleurt. Het blad wordt dan ineens helemaal rood!

Is het erg als Toscaanse jasmijn rood blad krijgt?

Waarom krijgt de Toscaanse jasmijn rood blad?

Hoewel rood blad er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk een teken dat de plant te koud of te nat staat. In veel gevallen zal er na een tijdje ook bladverlies optreden. Toch groeit je Toscaanse jasmijn hier meestal gewoon overheen en zullen afgevallen bladeren in het voorjaar weer worden vervangen door nieuwe groene blaadjes.

Het lijkt er overigens op dat de rode verkleuring van het blad vaker of sneller voorkomt in een pot.

Hier zijn het vooral exemplaren in pot die in het najaar verkleuren. Onze Toscaanse jasmijn in de volle grond heeft hier vooralsnog geen last van gehad.

Is jouw Toscaanse jasmijn ook rood geworden? Of is het blad nog altijd mooi donkergroen?

3 gedachten over “Waarom wordt het blad van Toscaanse jasmijn rood?

 • 8 maart 2021 om 00:27
  Permalink

  Mijn Toscaanse Jasmijn kreeg rode schakeringen in het groen blad en ik woon hier pas dus dacht ik dat het mooi en normaal was. De plant is al groot en klimt tussen een takken schutting.
  Ik had verleden jaar de bloemen gehad. nu plots bruine bladeren. Zoals ik lees moet men die dan afknippen tot waar er nog groen is . De vraag is wanneer ?

  Beantwoorden
  • 8 maart 2021 om 10:10
   Permalink

   We raden aan om het bruine blad nog even te laten zitten. In deze tijd duidt dit op vorstschade. Door het bruine blad pas te verwijderen rond april-mei, biedt dit voorlopig nog wat bescherming tegen nieuwe vorst.
   Als er nog groen te zien is, is de kans best groot dat de Toscaanse jasmijn opnieuw uitloopt.

   Zie ook: Waarom wordt het blad van mijn Toscaanse jasmijn bruin?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.