Waarom wordt het blad van Toscaanse jasmijn rood?

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een prachtige klimplant.

Deze klimmer geeft ontzettend veel bloemen, die heerlijk geuren. En sterjasmijn (nog een naam waaronder deze plant bekend staat) is ook nog eens wintergroen.

In het najaar en in de winter komt het vaak voor dat het blad van de jasmijn verkleurt. Het blad wordt dan ineens helemaal rood!

Is het erg als Toscaanse jasmijn rood blad krijgt?

Waarom krijgt de Toscaanse jasmijn rood blad?

Hoewel rood blad er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk een teken dat de plant te koud of te nat staat. In veel gevallen zal er na een tijdje ook bladverlies optreden. Toch groeit je Toscaanse jasmijn hier meestal gewoon overheen en zullen afgevallen bladeren in het voorjaar weer worden vervangen door nieuwe groene blaadjes.

Het lijkt er overigens op dat de rode verkleuring van het blad vaker of sneller voorkomt in een pot.

Hier zijn het vooral exemplaren in pot die in het najaar verkleuren. Onze Toscaanse jasmijn in de volle grond heeft hier vooralsnog geen last van gehad.

Is jouw Toscaanse jasmijn ook rood geworden? Of is het blad nog altijd mooi donkergroen?

12 reacties op “Waarom wordt het blad van Toscaanse jasmijn rood?

 1. Ik heb mijn toscaanse jasmijn in een pot staan, hij is helemaal rood gekleurd. Kan het uitmaken dat er een schotel onder de pot staat? Hij staat daardoor al de hele winter in een laag water. Ik hoop dat ie het toch weer gaat doen straks!

  1. Rood blad bij sterjasmijn is een teken van te natte omstandigheden. In combinatie met vorst kan dit funest zijn voor deze mooie klimplant.

   Schotel beter weghalen in de winter. Zelfs in zomer hoeft dit vaak niet bij jasmijn.

  1. Die van mij is ook prachtig rood gekleurd, jammer dat ’t niet een goed teken is. Ze staat tegen de schutting (al Jaaaaaaaren). Ik hoop dat ze ’t overleeft

 2. Mijn Toscaanse Jasmijn kreeg rode schakeringen in het groen blad en ik woon hier pas dus dacht ik dat het mooi en normaal was. De plant is al groot en klimt tussen een takken schutting.
  Ik had verleden jaar de bloemen gehad. nu plots bruine bladeren. Zoals ik lees moet men die dan afknippen tot waar er nog groen is . De vraag is wanneer ?

   1. Hallo :),

    Met de best natte weken die we achter de rug hebben heeft mijn nieuw geplante jasmijn ineens ook wat rode bladeren. Ik heb deze zo’n 2 maanden geleden in de volle grond gezet. Moet ik mij zorgen maken? Ik kan niet zoveel doen tegen de regen 😅.

    Hoor het graag, alvast enorm bedankt!

    1. Voldoende water helpt in ieder geval om goed aan te slaan. Maar als de grond onvoldoende doorlatend is, kan dit wel voor rood blad zorgen bij jasmijn en vervolgens bladval.

     Controleer of de grond wel goed water door laat. Voeg anders zand of grind toe.

  1. Mijn jasmijn word rood en staan in mijn patio, geef regelmatig water want de aarde voelt steeds kurkdroog aan, hoe kan dit?

   1. Hoeveel ruimte heeft je Toscaanse jasmijn (hoe groot is de pot of het plantgat)? Als de pot te klein is, dan zal de grond snel uitdrogen. Het vele water geven kan er echter voor zorgen dat er rood blad ontstaat. Kies liever voor een ruime bak en geef 1-2 keer per week water. Het uitdrogen van de toplaag van de grond is dan vaak ook niet zo’n probleem. Heb je de sterjasmijn in volle grond geplant, dan hoef je bijna geen water te geven (als de plant eenmaal is aangeslagen).

    1. Ik had veel bloemen in de Toscaanse jasmijn, ineens verdroogde de bloemen in de zomer.
     Daarna geen nwe bloemen meer, nu in het najaar de hele Jasmijn rood blad!
     Hij staat niet te koud, in een grote bak.
     Wordt drie keer automatisch bewaterd. Wat is er mis?
     Dankjewel

     1. Het klinkt alsof de Toscaanse jasmijn gewoon was uitgebloeid. De bloemen worden dan bruin. Het blad blijft dan groen. Als ook het blad bruin wordt, heeft de plant te weinig water gehad. Die kans is best groot in een pot of bak. Inmiddels staat de jasmijn echter te nat. Het blad kleurt rood (dit kan ook gebeuren bij kou en vorst, maar daarvan is nog geen sprake geweest). We zouden aanraden om niet meer automatisch water te geven buiten het groeiseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder