Waarom wordt het blad van onze Olijfboom geel?

Waarom wordt het blad van de olijf geel (en ontstaat er bladverlies)?

Olijfbomen zijn prachtige bomen, die je tuin meteen een mediterraanse sfeer geven.

Olijven zijn vrij makkelijk om te verzorgen. Ze hebben weinig onderhoud nodig en kunnen, eenmaal aangeslagen, best tegen drogere zomers. Ook als je nog wel eens vergeet je olijfboom in pot water te geven, is dit niet direct een probleem.

Een beetje geel blad is niet erg

Vaak krijgt een olijfboom aan het eind van het voorjaar wat geel blad. Ook gedurende de zomer kan dit het geval zijn. Bij nieuwe en recente aanplant, is meestal ook sprake van meer bladval.

Als er telkens een paar blaadjes geel worden is er vaak weinig aan de hand. Een olijfboom is bladhoudend, maar ook wintergroene planten vernieuwen hun blad. Het oude blad wordt dan vaak geel (of bruin), om vervolgens af te vallen.

Verliest je olijf veel blad?

Als een groot deel van de olijf geel blad krijgt en er sprake is van veel bladverlies, dan is er meer aan de hand. Als ook het blad opkrult, dan staat de olijfboom meestal te droog. Als je er op tijd bij bent, lossen enkele ruime watergiften dit snel op. Gelukkig is een olijf een sterke plant en is dan ook zeker in staat om snel weer nieuw blad aan te maken.

Geel en vlekkerig blad

Is het blad geel en vlekkerig? Dan staat de olijf te nat.

Dit kan bijvoorbeeld door overmatig water geven, of bij onvoldoende drainage. Bij een olijfboompje in pot kunnen bijvoorbeeld de afwateringsgaten verstopt zitten. Zodra de kluit van een olijf die te nat staat de kans krijgt om wat te drogen, zal het probleem verdwijnen. Wel rijst voor een exemplaar in volle grond dan de vraag of de standplaats wel ideaal is.

Bekijk ook:

Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder