Beschadigen klimplanten de muur?

Beschadigen klimplanten de muur?

 

Klimplanten zijn een aanwinst voor de kleine tuin.

Als je weinig ruimte hebt, dan is het handig om de hoogte in te gaan. Daarvoor zijn klimplanten natuurlijk perfect!

 

Vaak wordt gedacht dat klimplanten de muur beschadigen.

Dit is voor de meeste klimmers helemaal niet het geval.

 

Klimplanten die muur NIET beschadigen

Kamperfoelie, passiflora, clematis, jasmijn, druiven, etc, winden zich allemaal om planten en objecten om te kunnen klimmen. Deze planten profiteren dan ook van een constructie (zoals een rek of gaas), om optimaal te kunnen groeien.

Klimrozen, bramen en frambozen maken gebruik van doornen om zich te hechten en vormen dus ook geen enkel gevaar voor je muur.

 

 

Klimplanten die de muur WEL beschadigen

Toch zijn er ook planten die je muur wel degelijk kunnen beschadigen. Het gaat hier om klimplanten die hechtwortels maken.

Een stevige stenen muur zal niet snel aangetast worden, maar op zwakke plekken, in poreuze voegen en bij oude muren kan dit wel het geval zijn.

 

Zelfhechtende klimplanten die schade kunnen veroorzaken:

 • Kimop (Hedera)
 • Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)
 • Wilde wingerd (Parthenocissus)
 • Trompetklimmer (Campsis)

 

Indien je een zelfhechtende plant wilt verwijderen, dan blijven bijna altijd resten achter van de wortels. Dis is vaak moeilijk helemaal te verwijderen. Ook kan er een tekening ontstaan (sporen) van de wortels op de stenen.

 

 

8 gedachten over “Beschadigen klimplanten de muur?

 • 5 september 2021 om 09:07
  Permalink

  Hallo, wij willen met een staaldraad een klimplant planten aan de voorzijde van ons huis. Het is een hoog huis (ruim 11 mtr), en we kunnen moeilijk de hoogte in voor onderhoud (tenzij met een hoogwerker). Zijn er geschikte planten die dus de hoogte ingaan via de staaldraad, zich niet hechten aan de muur en weinig onderhoud vergen. Als extra uitdaging: staat op het noorden en krijg alleen s avonds en heel klein beetje zon:-)

  Beantwoorden
  • 6 september 2021 om 09:48
   Permalink

   Kamperfoelie, Passiflora, Clematis, jasmijn, druiven, klimroen en Wisteria zullen geen schade toebrengen aan je muur. Wisteria (blauweregen) kan echter wel uitgroeien tot een krachtige plant, die bijvoorbeeld een regenpijp of dakgoot kan beschadigen,door de grote druk die hierop ontstaat over de jaren.

   De snellere groeiers zijn kamperfoelie (Lonicera), druiven (Vitis) en blauweregen (Wisteria). Ook veel klimrozen kunnen snel groeien (met name de eenmalig bloeiende ramblers).

   Hier nog een overzicht met klimplanten voor in de schaduw of noordmuur:
   https://kleinetuinen.nl/tuinvragen/welke-klimplanten-in-schaduw/

   Beantwoorden
 • 9 mei 2021 om 13:15
  Permalink

  Bij ons lukt het niet om de wortelvoetjes op de muur en op cederhout te verwijderen. Alles geprobeerd, staalborstel, hogedrukreiniger.
  Wat kunnen we nog proberen?

  Beantwoorden
  • 24 mei 2021 om 21:18
   Permalink

   Het verwijderen van de wortelrestanten van bijvoorbeeld klimop is helaas erg lastig. Het makkelijkste gaat dit als de plant afgestorven is. Door de plant laag bij de grond door te knippen, sterft het resterende deel van de uitlopers af. Vervolgens droogt dit in en laten de wortelvoetjes beter los. Het kan echter nog een hele opgave zijn om ze er helemaal af te krijgen.

   Beantwoorden
 • 27 december 2018 om 15:31
  Permalink

  klimop kan juist beter verwijderd worden als het helemaal groen en fris is. Met een schoffel of plamuurmes scheer je de plant met wortel en al van de muur af. Ingedroogde wortels zijn veel moeilijker te verwijderen, is mijn ervaring

  Beantwoorden
  • 27 december 2018 om 21:58
   Permalink

   Goede tip Petra,

   Dat gaan we uitproberen. Kunnen we zien of het minder sporen achterlaat.

   Beantwoorden
 • 1 september 2018 om 20:59
  Permalink

  Ik heb ook van die hechtwortels op de muur naast het keukenraam, de stenen zijn geel, dus wie kan mij een goeie tip geven om het schoon te krijgen?

  Beantwoorden
  • 2 september 2018 om 11:24
   Permalink

   Om klimop van je muur te verwijderen is het verstandig om eerst de plant te laten afsterven. Snoei de uitlopers die naar de muur lopen af, zodat deze niet meer verbonden zijn met de moederplant. Na een aantal weken zal het restant klimop op je muur helemaal uitdrogen.

   Eenmaal uitgedroogd kan je de klimop beter van de muur aftrekken, of losmaken met een stok, hark, of iets van dien aard.

   Eventuele restanten, zoals stukjes van hechtwortels kan je vervolgens verwijderen met een harde borstel.

   Veel succes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *