Kan je Agastache snoeien voor een tweede bloei?

Agastache, ofwel dropplant (of anijsnetel) is een mooie en langbloeiende vaste plant, met prachtige blauwpaarse bloemen en een heerlijke anijsgeur. Agastache trekt veel bijen en vlinders. Na de bloei drogen de bloemaren uit en vormen ze zaad. Cultivars als Agastache Black Adder en Agastache Blue Fortune worden veel toegepast in de tuin.

Hoewel de dropplant al erg lang bloeit van zichzelf, kunnen we ons best voorstellen dat je hier nog langer van wilt genieten!

Krijg je een tweede bloei als je dropplant snoeit?

Meestal zal er helaas geen tweede bloei ontstaan na het terugsnoeien van je dropplant of anijsnetel. Dit komt mede doordat Agastache tot vrij laat in het seizoen bloeit. Daarbij zouden wij alleen al niet snoeien om de sierwaarde van de afgestorven stengels en aren. Agastache geeft een mooi winterbeeld in de tuin.

Hoe stimuleer je meer bloemen bij Agastache?

Terugsnoeien voor de bloei is wel mogelijk: de zogenaamde Chelsea chop. Dit doe je dan rond eind mei. Je stimuleert hiermee een bossigere groei en meer bloemen. Je dropplant zal dan wel wat later beginnen met bloeien.

Is afsnoeien voor de winter nodig?

Regelmatig wordt aangeraden om Agastache voor de winter af te snoeien en het snoeimateriaal te gebruiken als mulchlaag, om de wortels van de plant te beschermen tegen de winter. Dit is eigenlijk zonde! Je mist dan de sierwaarde in de winter. De beste oplossing voor het goed doorkomen in de winter is de juiste standplaats (geen natte of zware grond) en een iets beschutte plek. Daarnaast kan je ook ander mulchmateriaal gebruiken voor wat extra bescherming, zoals bladeren of stro. Wij zouden hiervoor zeker niet de plant zelf gebruiken!

Snoei Agastache dus niet en geniet tot ver in de winter van de verdroogde bloemen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder

Tips om langer te kunnen blijven genieten van je tuin

Rond je pensioen heb je vaak meer tijd om in de tuin te werken of in de tuin te ontspannen. Maar helaas lukt dat niet altijd, terwijl je dat misschien wel graag zou willen… Wij geven je graag onze tips voor een levensloopbestendige tuin.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder