Kan je Agastache snoeien voor een tweede bloei?

Agastache, ofwel dropplant (of anijsnetel) is een mooie en langbloeiende vaste plant, met prachtige blauwpaarse bloemen en een heerlijke anijsgeur. Agastache trekt veel bijen en vlinders. Na de bloei drogen de bloemaren uit en vormen ze zaad. Cultivars als Agastache Black Adder en Agastache Blue Fortune worden veel toegepast in de tuin.

Hoewel de dropplant al erg lang bloeit van zichzelf, kunnen we ons best voorstellen dat je hier nog langer van wilt genieten!

Krijg je een tweede bloei als je dropplant snoeit?

Meestal zal er helaas geen tweede bloei ontstaan na het terugsnoeien van je dropplant of anijsnetel. Dit komt mede doordat Agastache tot vrij laat in het seizoen bloeit. Daarbij zouden wij alleen al niet snoeien om de sierwaarde van de afgestorven stengels en aren. Agastache geeft een mooi winterbeeld in de tuin.

Hoe stimuleer je meer bloemen bij Agastache?

Terugsnoeien voor de bloei is wel mogelijk: de zogenaamde Chelsea chop. Dit doe je dan rond eind mei. Je stimuleert hiermee een bossigere groei en meer bloemen. Je dropplant zal dan wel wat later beginnen met bloeien.

Is afsnoeien voor de winter nodig?

Regelmatig wordt aangeraden om Agastache voor de winter af te snoeien en het snoeimateriaal te gebruiken als mulchlaag, om de wortels van de plant te beschermen tegen de winter. Dit is eigenlijk zonde! Je mist dan de sierwaarde in de winter. De beste oplossing voor het goed doorkomen in de winter is de juiste standplaats (geen natte of zware grond) en een iets beschutte plek. Daarnaast kan je ook ander mulchmateriaal gebruiken voor wat extra bescherming, zoals bladeren of stro. Wij zouden hiervoor zeker niet de plant zelf gebruiken!

Snoei Agastache dus niet en geniet tot ver in de winter van de verdroogde bloemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder