Zo neem je Winterstekken (voor gratis nieuwe planten)

Ook in de winter kan je heel goed planten vermeerderen. Veel bladverliezende heesters zijn heel geschikt om winterstekken van te nemen. Denk bijvoorbeeld maar aan kornoelje, vlinderstruik, hortensia, roos en sneeuwbal.

Bekijk hier alle makkelijke planten voor winterstekken (ook wel houtstekken)

Hoewel het vaak veel langer duurt voordat de wortels zich vormen, is er veel minder kans op uitdroging. De meeste van deze stekken zullen dan ook gewoon goed aanslaan.

Zo maak je een Winterstek

Kies voor het maken van winterstekken stevige en rechte takken, zonder bloei. Hele dikke takken slaan vaak moeilijker aan. Te dunne takken vormen niet zo’n stevige basis. Vaak wordt gezegd dat je ongeveer de dikte van een potlood nodig hebt. Als er nog blad aan de takken zit, verwijder dit dan voorzichtig.

Zo maak je winterstekken. Stek van vijg.

Kies een pot die hoog genoeg is en vul deze met wat grind, kleikorrels, of ander drainage materiaal op de bodem. Vul de pot verder met potgrond, eventueel gemengd met wat scherp zand.

Neem stekken van zo’n 20-30cm. Plaats je stekken langs de rand van de pot. Je kunt prima meerdere stekken in een pot kwijt.

Je kunt je stekken trouwens ook gewoon meteen in de volle grond zetten, mocht je hier nog plek voor hebben. Geef je stekken water na het uitplanten, maar laat ze verder vooral met rust. Het beste zet je ze op een iets beschutte plek.

Zodra de temperaturen weer oplopen, zullen zich de eerste wortels vormen. Aan het einde van het voorjaar is dan al een mooie wortelkluit ontstaan. In een pot is dat makkelijk te zien, want de wortels zullen onder uit het gat komen. Rond de zomer, of in het najaar kan je de nieuwe planten op hun plek gaan zetten.

Van welke planten heb jij al succesvolle winterstekken genomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder