Waarom bloeit mijn Blauweregen niet?

Blauweregen (Wisteria) is een prachtige klimplant, met indrukwekkende bloei.

Afhankelijk van de soort, bloeit deze met lange hangende (paars)blauwe, witte, of roze bloemtrossen, die ook nog eens heerlijk geuren.

Blauweregen is een van de mooiste klimplanten en is dan ook erg populair. Toch is het voor veel mensen een probleem om de plant in bloei te krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Waarom bloeit de Blauweregen niet?

Kies de juiste soort Blauweregen

De twee bekendste soorten zijn Wisteria sinensis (Chinese blauweregen) en Wisteria floribunda (Japanse blauweregen).

De Chinese blauweregen bloeit als eerste, meestal vanaf (half) april. Deze komt in bloei, als de plant nog geen blad heeft. Pas later, vanaf eind april of mei, begint de Japanse blauweregen te bloeien. Het blad komt eerst, of tegelijk met de bloei.

Bekijk alle verschillen tussen Wisteria sinensis en floribunda

Leeftijd van de Blauweregen

Wisteria sinensis kan al bloeien vanaf 3 jaar. Een van de beste en makkelijkste bloeiers is de kweekvariant ‘Prolific’.

Wisteria floribunda heeft heel lang nodig om in bloei te komen. Dit kan wel 7- 10 jaar duren!

Geënt of gezaaid exemplaar

Een gezaaide Blauweregen kan er heel lang over doen om te gaan bloeien. Om deze reden worden steeds vaker geënte exemplaren verkocht. Een geënte Blauweregen bloeit vaak jaren eerder dan een gezaaid exemplaar. Dit is dus zeker iets om op te letten bij de aanschaf.

Standplaats

Wisteria staat graag op een zonnige en warme plek. Eventueel is halfschaduw nog mogelijk. Voor een muur gericht op het zuiden of westen is ideaal.

Een plek in de (diepe) schaduw kan ervoor zorgen dat er weinig of zelfs geen bloei is.

Verkeerde snoei

De Blauweregen bloeit op oud hout. Het is daarom belangrijk dat je op de juiste manier snoeit, om te voorkomen dat je scheuten snoeit die anders gebloeid zouden hebben.

Wisteria snoei je twee keer per jaar.

Lees ook: Zo snoei je Blauweregen (Wisteria)

Bloeit jouw Blauweregen al?

Bekijk ook:

Bijenbalkon van Nynde

Bloemenweelde in potten, kistjes en kuipen – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder
Planten voor je eigen mini plukbloemen tuin

Planten voor je eigen mini plukbloemen tuin

De plukbloementuin is enorm populair! Maar in een kleine tuin is meestal geen plek voor plukbloemen, of toch? Met deze tips tover je zelfs jouw kleine tuin om tot een pluktuin.

Lees verder
tuinontwerptips kleine tuin van Monty Don

Monty’s tips voor een kleine tuin

Alweer enkele jaren geleden presenteerde Monty Don het tuinprogramma Big dreams, small spaces. Een tv-programma waarin mensen met een kleine tuin tips en advies kregen van Monty, om hun droomtuin(tje) te realiseren. We zetten er enkele voor je op een rij.

Lees verder