De mooiste Groenblijvende Bomen voor de kleine tuin

Mooie groenblijvende boom voor kleine tuin - Photinia fraseri, glansmispel

Eerder schreven we al een blog over de mooiste bladverliezende bomen voor de kleine tuin. Maar er zijn natuurlijk ook bladhoudende bomen die de moeite waard zijn. Ideaal bijvoorbeeld om jaarrond voor privacy te zorgen, of voor een mooie wintergroene structuur in je tuin.

Om geschikt te zijn voor de kleine tuin, of stadstuin, is het van belang dat de bomen niet te groot worden, of in ieder geval niet erg snel groeien. Hier onze favoriete kleinblijvende wintergroene bomen.

5 Mooiste groenblijvende bomen voor de kleine tuin

Quercus ilex (steeneik)

De steeneik is een prachtige boom met grijs-groen leerachtig blad. Door de bijzondere bladkleur, geeft de Quercus ilex al snel een mediterraans tintje aan je tuin. Ook de stam heeft een grijze kleur. Deze bomen groeien dichtvertakt en smal opgaand. Pas als de boom al aardig oud is, wordt deze ook breder.

In het Middellands Zeegebied kunnen steeneiken zo’n 20 meter hoog worden, maar in ons klimaat blijven ze veel kleiner (meestal zo’n 5-8 meter). De steeneik kan redelijk goed tegen droogte en verdraagt ook zeewind goed. In mei worden bij mannelijke bomen gele katjes gevormd en in het najaar groeien er langwerpige eikels aan de boom.

Magnolia grandiflora “Gallissoniere” (wintergroene Magnolia)

De wintergroene Magnolia (Magnolia grandiflora) is een mooie boom met grote stugge bladeren. Het ovale blad is glanzend donkergroen aan de bovenkant en bruin aan de onderkant. De onderste bladeren hangen naar beneden, maar jong blad (bovenin) staat omhoog, waardoor bovenin ook de lichtbruine onderkant van het blad tussen het groen te zien is. Die afwisseling is bladkleur geeft de boom het bijzondere uiterlijk. Nieuwe bladknoppen lijken net ontluikende bloemen, door het omhulsel van zachte beharing. De stam is grijs en de takken zijn bruin.

In de zomer ontstaan de indrukwekkende enorme witte bloemen. In het midden van de schotelvormige bloemen zijn opvallende gele meeldraden zichtbaar. De heerlijk zoete geur ruik je al op afstand. Tegen de avond sluiten de bloemen zich, evenals bij veel regen. De bloemen bloeien helaas maar kort, maar de zaadkoppen blijven nog wel een tijd staan. In hele warme zomers kan er sprake zijn van vruchtvorming.

Niet alle cultivars zijn goed winterhard, maar dit geldt wel voor de Gallissoniere. Deze boom wordt meestal zo’n 6 meter hoog in onze streken.

Welke bomen blijven groen in de winter? (wintergroen)

Olea europaea (olijfboom)

Olijfbomen zijn nog altijd erg populair. Niet voor niets natuurlijk, want een olijfboom geef meteen de veel gewilde Medierraanse sfeer aan je tuin en de bijzondere grillig groeiende bomen zijn echt een prachtig gezicht. Dit geldt zeker voor een ouder exemplaar, met dikke en knoestige grijze stam.

De vele kleine blaadjes zijn groen-grijs en olijfbomen groeien dichtvertakt. Begin zomer zijn er kleine geel-witte bloemetjes te zien, waarvan later de zwarte olijven worden gevormd. In ons klimaat zullen de olijven meestal niet volgroeien, laat staan afrijpen. Toch geeft een olijfboom vol met mini olijfjes een echt vakantiegevoel in eigen tuin!

Olijfbomen zijn niet volledig winterhard en kunnen zeker de eerste jaren wel wat bescherming gebruiken tegen de kou. Het helpt hierbij om te zorgen voor voldoende drainage, want ze mogen zeker in de winter niet nat staan. De olijfboom wordt hier vaak maar zo’n 3-4 meter hoog.

Welke bomen blijven groen in de winter - welke bomen zijn wintergroen?

Trachycarpus fortunei (waaierpalm)

Voor de Mediterraanse, tropische, of exotische tuin is een palm eigenlijk onmisbaar. De Trachycarpus fortunei (Chinese waaierpalm) is daarvoor erg geschikt, omdat een van de meest winterharde varianten is. Deze palmen groeien met grote opvallende rechtopstaande lange en smalle bladeren. Vaak knakt een deel van het lange blad iets, waardoor de eindpunt naar beneden hangt.

De stevige rechte stam is opvallend behaard. In de periode april tot juni kan de palm gaan bloeien (als deze oud genoeg is), waarna nieuw zaden worden gevormd, die een hele tijd aan de palm blijven hangen.

Het kan een paar jaar duren, voordat een nieuw aangeplante waaierpalm op volledige groeisnelheid is, maar vanaf dat moment kan Trachycarpus zo’n 30-40cm per jaar groeien. Meestal worden ze hier niet hoger dan 2,5-5 meter.

Photinia fraseri “Red Robin” (glansmispel)

De glansmispel is mooie wintergroene boom (die ook vaak als haagplant of struik wordt aangeboden). Photinia heeft grote, glanzende donkergroene bladeren. Nieuwe uitlopers zijn rood tot bruinrood gekleurd, waardoor deze boom in het voorjaar een mooie rode glans krijgt. Rond mei-juni, bloeit de glansmispel uitbundig met witte bloemschermen. Na de bloei volgen zwarte bessen.

Photinia’s zijn kennen een bossige groei, wat nog verder gestimuleerd kan worden door snoei. Dit kan echter wel ten koste gaan van de bloemvorming en bessen. De glansmispel wordt meestal zo’n 3-4 meter hoog.

Mooiste wintergroene bomen voor de kleine tuin (bladhoudend)

Welke wintergroene boom staat in jouw kleine tuin?

2 reacties op “De mooiste Groenblijvende Bomen voor de kleine tuin

  1. Red Robin daar heb ik nu erg veel problemen mee dacht goede keuze vanwege geen blader verlies maar bloemetjes geeft volgens de buur man veel overlast

    1. Vaak verliest Photinia wel wat blad tijdens en na de bloei. Er ontstaan dan soms vrij grote gaten. Toch raken deze wat later in het seizoen al snel weer opgevuld. Het blijft een prachtige plant (vinden wij)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder