Wintergroen, winterbloeiend, of winterhard?

Wintergroen, winterbloeiend, of winterhard? - Tuintips voor de kleine tuin

 

Wintergroen, bladhoudend, winterhard en vorstbestendig…

Je hebt vast wel eens gehoord van deze termen. Toch halen veel beginnende tuiniers deze termen door elkaar. Een korte toelichting:

 

Wintergroen

Planten die hun blad niet verliezen in onze winters, noemen we wintergroen. De plant behoud zijn herkenbare uiterlijk en vorm dus ook in de winter.

Dit soort planten worden vaak gebruikt om de tuin te voorzien van meer structuur en een zogenaamd (winter)groen geraamte.

Bekende voorbeelden van wintergroene planten zijn: Buxus, Taxus, laurier, bamboe, klimop, Rhododendron en Camellia. Maar ook veel bodembedekkers blijven groen in de winter: Vrouwenmantel, Pachysandra, en Vinca minor bijvoorbeeld.

 

Winterbloeiend

Naast wintergroene planten, zijn er ook nog planten die in de winter bloeien. Onder winterbloeiende planten vallen onder andere Viburnum tinus, Viburnum bodnantense dawn, Camellia, Mahonia,  Hamamelis en Helleborus.

 

Winterhard

Winterhard zijn planten die zonder problemen de winter overleven in ons klimaat. Vaak wordt een plant aangeduid met een categorie van winterhardheid, waarbij een temperatuur ondergrens wordt vermeld (bijvoorbeeld max -10°C). Koude, maar vooral ook natte winters zijn vaak funest voor minder winterharde planten.

Subtropische planten, zoals palmen, jonge olijven en Hibiscus zijn minder vorstbestendig en zullen moeten worden afgedekt, of worden ingepakt. Exotische planten, zoals Dahlia’s, Oleanders en Bougainvilles, verdragen helemaal geen vorst en zullen naar binnen moeten worden gehaald tijdens de winter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder