De wilg: Vroege voedselbron voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Wilg als waardevolle voedselbron voor bijen in het vroege voorjaar

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we nu wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Waardevolle voedselbron voor bijen in vroege voorjaar: De wilg

In de wereld van tuinieren en biodiversiteit staat de wilg bekend als een interessante boom die niet alleen esthetische waarde toevoegt, maar ook een cruciale rol speelt in het ondersteunen van bijenpopulaties. 

De wilg is een van de eerste bomen die in het voorjaar zijn katjes ontvouwt. Deze vroege bloeiperiode maakt de wilg tot een waardevolle voedselbron voor bijen die in het vroege voorjaar ontwaken uit hun winterse rust. De overvloedige hoeveelheden stuifmeel en nectar die de wilg levert, voorzien de bijen van de nodige energie om hun kolonies op te bouwen.

Wat de wilg nog aantrekkelijker maakt voor bijen is zijn vermogen om gemakkelijk te worden vermeerderd. Veel wilgensoorten kunnen worden vermeerderd door eenvoudigweg een tak in de grond te steken, wat betekent dat je met minimale inspanning een bijenvriendelijke omgeving kunt creëren. Dit maakt de wilg een ideale keuze voor zowel ervaren tuiniers als beginners die de biodiversiteit in hun tuinen willen bevorderen.

Wilg als voedsel voor bijen
grijze zandbij

Lange bloeiperiode met verschillende soorten wilgen

De diversiteit aan wilg soorten biedt ook het voordeel van een langere bloeiperiode. Van de Siberische wilg tot de katwilg, verschillende variëteiten zorgen ervoor dat bijen gedurende een groot deel van het seizoen toegang hebben tot waardevol voedsel. Door meerdere wilgen in je tuin te planten of neer te zetten, kan je een constante bron van voeding voor bijen verzorgen, zelfs wanneer andere bloeiende planten hun piek hebben bereikt.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om bijen te ondersteunen en tegelijkertijd je tuin te verrijken, overweeg dan de wilg – een boom die de biodiversiteit in je buitenruimte zal vergroten. Wilgen zijn er ook in kleine varianten, bijvoorbeeld wilgen op stam. Denk aan kweekvarianten van de boswilg (Salix caprea), zoals de Salix ‘Kilmarnock’ en Japanse wilg (Salix integra). 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met driehoekvorm

Van kleine driehoek naar groene stadstuin (24m²)

Het was voor tuinontwerper Tak een hele uitdaging om voor haar eigen kleine driehoekige tuin op het noorden een passend ontwerp te maken. Toch heeft ze haar saaie en ongemakkelijk gevormde nieuwbouwtuin om weten te toveren tot een mooie groene stadstuin.

Lees verder
Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder