De wilg: Vroege voedselbron voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Wilg als waardevolle voedselbron voor bijen in het vroege voorjaar

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we nu wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Waardevolle voedselbron voor bijen in vroege voorjaar: De wilg

In de wereld van tuinieren en biodiversiteit staat de wilg bekend als een interessante boom die niet alleen esthetische waarde toevoegt, maar ook een cruciale rol speelt in het ondersteunen van bijenpopulaties. 

De wilg is een van de eerste bomen die in het voorjaar zijn katjes ontvouwt. Deze vroege bloeiperiode maakt de wilg tot een waardevolle voedselbron voor bijen die in het vroege voorjaar ontwaken uit hun winterse rust. De overvloedige hoeveelheden stuifmeel en nectar die de wilg levert, voorzien de bijen van de nodige energie om hun kolonies op te bouwen.

Wat de wilg nog aantrekkelijker maakt voor bijen is zijn vermogen om gemakkelijk te worden vermeerderd. Veel wilgensoorten kunnen worden vermeerderd door eenvoudigweg een tak in de grond te steken, wat betekent dat je met minimale inspanning een bijenvriendelijke omgeving kunt creëren. Dit maakt de wilg een ideale keuze voor zowel ervaren tuiniers als beginners die de biodiversiteit in hun tuinen willen bevorderen.

Wilg als voedsel voor bijen
grijze zandbij

Lange bloeiperiode met verschillende soorten wilgen

De diversiteit aan wilg soorten biedt ook het voordeel van een langere bloeiperiode. Van de Siberische wilg tot de katwilg, verschillende variëteiten zorgen ervoor dat bijen gedurende een groot deel van het seizoen toegang hebben tot waardevol voedsel. Door meerdere wilgen in je tuin te planten of neer te zetten, kan je een constante bron van voeding voor bijen verzorgen, zelfs wanneer andere bloeiende planten hun piek hebben bereikt.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om bijen te ondersteunen en tegelijkertijd je tuin te verrijken, overweeg dan de wilg – een boom die de biodiversiteit in je buitenruimte zal vergroten. Wilgen zijn er ook in kleine varianten, bijvoorbeeld wilgen op stam. Denk aan kweekvarianten van de boswilg (Salix caprea), zoals de Salix ‘Kilmarnock’ en Japanse wilg (Salix integra). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder