Welke Vlinderstruik blijft laag?

Vlinderstruiken (Buddleja) zijn prachtige planten om te zien en te ruiken!

De grote bloemtrossen trekken natuurlijk veel vlinders en bijen aan.

Een vlinderstruik is ook nog eens heel makkelijk te onderhouden. Door de uitgebloeide bloemen af te snoeien, blijft je vlinderstruik heel lang bloeien. In het voorjaar snoei je de vlinderstruik tot kort boven de grond af, zodat deze niet al te groot wordt en alleen nog maar bovenin bloeit.

De meeste vlinderstruiken worden toch al snel zo’n 2-3 meter hoog! Een dat terwijl je ze jaarlijks helemaal terugsnoeit!

– Hoe hou je een vlinderstruik klein?

– Kan een vlinderstruik in een kleine tuin?

Deze vragen krijgen we regelmatig in onze mailbox. Gelukkig zijn er ook kleinblijvende vlinderstruiken of vlinderstruiken die laag blijven. Dit zijn de zogenaamde dwergvlinderstruiken of mini vlinderstruiken.

Welke vlinderstruiken blijven laag en zijn geschikt voor een kleine tuin?

Buddleja davidii ‘Nanho’

Buddleja Nanho is een vlinderstruik die zo’n 1,20m tot 1,70m hoog wordt. Een stuk kleiner dus dan veel andere vlinderstruiken, maar ook nog niet de kleinste soort. De meest bekende variant is Buddleja Nanho Blue (ook bekend als Mongo), met smal grijs blad en mooie paarsblauwe bloemen. Deze vlinderstruik is goed toepasbaar vanwege de compacte groeiwijze.

Er is ook nog Buddleja Nanho White, en Nanho Purple.

Buddleja davidii ‘Chip’

Buddleja Chip behoort tot de echte dwergvlinderstruiken. Met een hoogte van minder dan 100cm, past deze vlinderstruik in de kleinste tuin, of op het balkon of dakterras. Deze soort groeit erg compact, maar toch bijzonder rijk. Buddleja Blue Chip is enorm populair voor de kleine tuin en bloeit volop met blauwpaarse pluimen.

Buddleja White Chip wordt ook veel gebruikt als er weinig ruimte is. Buddleja Lilac Chip en Purple Chip worden steeds populairder.

Buddleja ‘Miss Ruby’

Nog een vlinderstruik die uit de lijn van de ‘Chip’ varianten komt, is de Buddleja Miss Ruby. Deze dwergvlinderstruik van maximaal 100cm bloeit rood! Tenminste, dat wordt vaak gezegd… eigenlijk is de kleur meer donker of diep roze. Een echt rode vlinderstruik is er nog steeds niet. Maar het blijft een bijzondere kleur en het is een hele mooie laagblijvende vlinderstruik.

Buddleja davidii ‘White Ball’

Buddleja White Ball is een mooie witte vlinderstruik die compact en rond groeit (in een soort bolvorm). Deze variant wordt veel gebruikt voor het planten in potten. Ook deze dwergvariant wordt meestal niet veel hoger dan zo’n 80-100cm.

Buddleja davidii ‘Free Petite’

Ook de vlinderstruiken uit de Free Petite serie blijven met 70-80cm mooi klein. Ze worden dan ook vaak geplant in potten en bakken. De meest bekende is Buddleja Blue Heaven. Andere varianten zijn Buddleja Tutti Fruitti, Snow White, Lavender Flow en Buddleja Dark Pink.

Vlinderstruiken die niet uitzaaien

Veel van de bovengenoemde laagblijvende vlinderstruiken zijn ook nog steriel. Dit betekent dat ze niet kunnen uitzaaien. Gewone vlinderstruiken zaaien namelijk erg makkelijk uit en kunnen je wel wat extra werk bezorgen om telkens jonge planten te verplaatsen of te verwijderen.

Maar of dat nu echt zo erg is?

Welke mini Buddleja of dwergvlinderstruik heb jij graag in je tuin?

2 reacties op “Welke Vlinderstruik blijft laag?

  1. Ik ben zoek naar een ca 80cm hoge vlinderstruik(dus dwergvariant) met 3 of 4 kleuren bloemen. Zijn die er?

    1. De verschillende “Chip” vlinderstruiken, evenals de “Free Petite” vlinderstruiken blijven mooi laag. Vlinderstruiken met meerdere kleuren zijn er niet. Wel worden er soms vlinderstruiken aangeboden met verschillende stekken in een pot, waardoor het lijkt of het een meerkleurige vlinderstruik is, maar eigenlijk zijn het dan dus meerdere vlinderstruiken. Zie ook ons artikel over (echt) rode vlinderstruiken en vlinderstruiken met meerdere kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Stoere en robuuste planten

5×5 Stoere planten voor Vaderdag

Welke van deze robuuste planten met weinig onderhoud staan in jouw tuin?
En welke planten zou je nog graag willen (al dan niet voor Vaderdag)?

Lees verder