Welke Vlinderstruik blijft laag?

Vlinderstruiken (Buddleja) zijn prachtige planten om te zien en te ruiken!

De grote bloemtrossen trekken natuurlijk veel vlinders en bijen aan.

Een vlinderstruik is ook nog eens heel makkelijk te onderhouden. Door de uitgebloeide bloemen af te snoeien, blijft je vlinderstruik heel lang bloeien. In het voorjaar snoei je de vlinderstruik tot kort boven de grond af, zodat deze niet al te groot wordt en alleen nog maar bovenin bloeit.

De meeste vlinderstruiken worden toch al snel zo’n 2-3 meter hoog! Een dat terwijl je ze jaarlijks helemaal terugsnoeit!

– Hoe hou je een vlinderstruik klein?

– Kan een vlinderstruik in een kleine tuin?

Deze vragen krijgen we regelmatig in onze mailbox. Gelukkig zijn er ook kleinblijvende vlinderstruiken of vlinderstruiken die laag blijven. Dit zijn de zogenaamde dwergvlinderstruiken of mini vlinderstruiken.

Welke vlinderstruiken blijven laag en zijn geschikt voor een kleine tuin?

Buddleja davidii ‘Nanho’

Buddleja Nanho is een vlinderstruik die zo’n 1,20m tot 1,70m hoog wordt. Een stuk kleiner dus dan veel andere vlinderstruiken, maar ook nog niet de kleinste soort. De meest bekende variant is Buddleja Nanho Blue (ook bekend als Mongo), met smal grijs blad en mooie paarsblauwe bloemen. Deze vlinderstruik is goed toepasbaar vanwege de compacte groeiwijze.

Er is ook nog Buddleja Nanho White, en Nanho Purple.

Buddleja davidii ‘Chip’

Buddleja Chip behoort tot de echte dwergvlinderstruiken. Met een hoogte van minder dan 100cm, past deze vlinderstruik in de kleinste tuin, of op het balkon of dakterras. Deze soort groeit erg compact, maar toch bijzonder rijk. Buddleja Blue Chip is enorm populair voor de kleine tuin en bloeit volop met blauwpaarse pluimen.

Buddleja White Chip wordt ook veel gebruikt als er weinig ruimte is. Buddleja Lilac Chip en Purple Chip worden steeds populairder.

Buddleja ‘Miss Ruby’

Nog een vlinderstruik die uit de lijn van de ‘Chip’ varianten komt, is de Buddleja Miss Ruby. Deze dwergvlinderstruik van maximaal 100cm bloeit rood! Tenminste, dat wordt vaak gezegd… eigenlijk is de kleur meer donker of diep roze. Een echt rode vlinderstruik is er nog steeds niet. Maar het blijft een bijzondere kleur en het is een hele mooie laagblijvende vlinderstruik.

Buddleja davidii ‘White Ball’

Buddleja White Ball is een mooie witte vlinderstruik die compact en rond groeit (in een soort bolvorm). Deze variant wordt veel gebruikt voor het planten in potten. Ook deze dwergvariant wordt meestal niet veel hoger dan zo’n 80-100cm.

Buddleja davidii ‘Free Petite’

Ook de vlinderstruiken uit de Free Petite serie blijven met 70-80cm mooi klein. Ze worden dan ook vaak geplant in potten en bakken. De meest bekende is Buddleja Blue Heaven. Andere varianten zijn Buddleja Tutti Fruitti, Snow White, Lavender Flow en Buddleja Dark Pink.

Vlinderstruiken die niet uitzaaien

Veel van de bovengenoemde laagblijvende vlinderstruiken zijn ook nog steriel. Dit betekent dat ze niet kunnen uitzaaien. Gewone vlinderstruiken zaaien namelijk erg makkelijk uit en kunnen je wel wat extra werk bezorgen om telkens jonge planten te verplaatsen of te verwijderen.

Maar of dat nu echt zo erg is?

Welke mini Buddleja of dwergvlinderstruik heb jij graag in je tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *