Kan een roos in een pot of bak?

Kan een roos in een pot of bak? Welke rozen zijn geschikt?

Rozen zijn prachtige tuinplanten, met hun mooie grote bloemen, rijke bloei en de heerlijke geur. Er zijn veel soorten rozen: van metershoge klimrozen en ramblerrozen, forse struikrozen, tot kleinblijvende of bodembedekkende rozen. Rozen soorten die kleiner blijven, zijn ook heel geschikt voor in een pot of plantenbak. Dit vraagt wel om wat extra verzorging. Met een roos in een pot kan je dus ook in een kleine tuin, balkon of dakterras genieten van deze heerlijke bloemen.

Wat voor soort rozen zijn geschikt voor een pot of bak?

Kleinblijvende rozen, patiorozen of miniatuurrozen zijn erg geschikt om in een pot of bak te planten. Deze rozen zijn minder groeikrachtig, maar bloeien ook in een pot zonder problemen. En net zo lang! De bloemen zijn wel wat kleiner. Ook bodembedekkende rozen of laagblijvende rozen zijn geschikt voor in een pot. Je kunt ook nog denken aan een stamroos.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een roos voor in een pot?

  • Kies een roos die speciaal gekweekt is om in een pot of bak te houden, of een roos die maar weinig ruimte inneemt. Kies liever niet voor grotere struikrozen of klimrozen die je alleen met veel moeite klein kunt houden. Dit gaat vaak ten koste van de groei en bloei.
  • Kies een soort met lange bloei, of herhaalde bloei. Zo geniet je nog veel langer van jouw roos in pot.
  • Ga indien mogelijk voor een roos met een heerlijke geur. De rozengeur is juist iets waar je extra van kunt genieten in een kleine tuin of kleine buitenruimte. Helaas hebben veel kleinblijvende rozen een minder sterke, of zelfs geen geur.

Welke rozen kunnen in een pot of plantenbak?

Miniatuurroos, patioroos en potroos

Miniatuurrozen worden niet hoger dan zo’n 30-40cm en bloeien rijk met vele kleine bloemen in trossen. Patiorozen kunnen iets hoger worden en bloeien eveneens rijk in trossen. Wel zijn ze nog altijd kleiner dan de Floribundarozen. Patiorozen worden ook vaak potrozen genoemd.

Deze kleine rozen zijn speciaal gekweekt voor kleine tuinen, kuipen, bakken en potten. Veel kweekvarianten hebben echter weinig tot geen geur. Wel zijn het sterke en gezonde rozen.

Bekende miniatuurrozen zijn:

Rosa ‘Bambino’, ‘Bleunette’, ‘Charmant’, ‘Clementine’, ‘Lupo’, ‘Noir’, ‘Roxy’, ‘Schneeküsschen’, ‘Sternenhimmel’, ‘Sweet Dream’ en Rosa ‘Zepeti’.

Bekende patiorozen zijn:

Rosa ‘Abundance’, ‘Flirt’, ‘Flower Power’, ‘Honeymilk’, ‘Mandarin’, ‘Medley’, ‘Morsdag’ en Rosa ‘Pompeji’.

Bodembedekkende rozen

Naast de miniatuurroos en patioroos, is er ook de bodembedekkende roos. Deze rozen soorten blijven laag, maar kunnen wel breed worden. De meeste soorten vereisen heel weinig onderhoud. Ze worden daarom ook vaak aangeplant in gemeenteperken. Bodembedekkende rozen kunnen ook prima worden geplant in een ruime pot of plantenbak. Mocht de roos toch te groot of te breed worden, dan kan je deze makkelijk bijsnoeien.

Bekende bodembedekkende rozen zijn:

Rosa ‘Crystal Fairy’, ‘Gärtnerfreude’, ‘Heidetraum’, ‘Kent’, ‘Meidiland’, ‘Nozomi’, ‘Schneeflocke’, ‘Sea Foam’ en Rosa ‘The Fairy’.

Welke klimrozen kunnen in een pot?

Ondanks dat veel klimrozen en ramblerrozen (snel) te groot worden, zijn er toch ook verschillende klimrozen die wat minder hard groeien en wel geschikt zijn voor in een ruime (en diepere) pot.

Goede klimrozen voor in een pot zijn:

De bekende Rosa ‘New Dawn’ en ‘White New Dawn’, ‘Climbing Iceberg’, ‘Don Juan’, ‘Eden Rose’, ‘Golden Showers’ en Rosa ‘Zephirine Drouhin’.

Plant- en verzorgingstips voor rozen in potten

  • Neem een wat diepere pot, zodat de roos goed kan wortelen. Een diepte van 30cm is aan te raden. Voor klimrozen liever minimaal 40cm.
  • De meeste rozen hebben een zonnige plek nodig voor goede bloei.
  • Geef regelmatig water. Een roos in een pot droogt sneller uit dan een roos in volle grond. Geef tijdens het groeiseizoen minimaal tweemaal per week water, bij droogte dagelijks. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Lees meer over planten in pot water geven.
  • Rozen in een pot hebben ook extra voeding nodig. Geef bijvoorbeeld elke 2-4 weken vloeibare voeding bij het water geven. Lees meer over planten bemesten.
  • Het snoeien kan je het beste doen in het (vroege) voorjaar. Lees meer over rozen snoeien.

Welke roos kies jij voor je (dak)terras of balkon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Meer ruimte in de tuin met slimme bloempot-oplossingen

Een kleine tuin hoeft geen beperking te zijn voor jouw creativiteit of de hoeveelheid groen die je wilt hebben. Juist deze compactheid daagt je uit om creatief en efficiënt te werk te gaan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de juiste bloempot.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder

Het najaar is de beste tijd voor aanplanten en verplanten

Wil je planten verplaatsen of aanplanten? Wacht dan niet tot het voorjaar: Juist het najaar is perfect!

Lees verder