In de zomer groeit alles enorm snel. Veel vaste planten schieten de hoogte in, of maken mooie hoge bloemstelen.
Toch kan dit alles ook in één klap veranderen. Een week regen, of een flinke bui is nooit ver weg in onze zomers. Ook kan het zomaar een paar dagen flink hard waaien…
Voordat je het weet liggen al je mooie hoge planten geknakt op de grond.
Zonde natuurlijk!
Maar gelukkig is hier wat aan te doen: hogere planten hebben graag wat steun.
Breng tijdig plantensteunen aan, zodat je planten niet snel knakken of topzwaar worden.
Wanneer moeten planten gesteund worden en hoe?
Om je planten van voldoende steun te voorzien, is het belangrijk dat deze tijdig worden voorzien van een goede steun. Zorg ervoor dat je de steun aanbrengt, nog voordat de planten het echt nodig hebben. Op die manier groeien de planten mooi stevig en recht op. Meestal is dit einde voorjaar, of begin zomer.
Een plant moet niet vastgezet of bekneld worden door de plantensteun. Er moet nog voldoende ruimte te zijn om te groeien en bewegen. Maar weer niet zoveel dat de planten kunnen knakken. Het mooiste is het als de planten hun natuurlijke uitstraling en vorm behouden.
Door de steunen vroeg aan te brengen, krijgen de planten snel genoeg steun en zal de nieuwe groei ook over de steunen heen groeien, waardoor deze veel minder in het zicht zullen zijn.
Welke planten hebben steun nodig?
Met name hogere vaste planten hebben steun nodig. Deze planten groeien vrij snel en hebben vaak veel bloemen aan een lange stengel. Maar ook hogere vaste planten met zachte groei kunnen wat steun gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Delphinium (ridderspoor), lupine, hoge Alcea (stokrozen), Dahlia’s, Aconitum (monnikskap), Nepeta (kattekruid).
Ook sommige heesters kunnen wel wat steun gebruiken. Vooral heesters met grote en zware bloemen of bloemkoppen. Een bekend voorbeeld hiervan is de hortensia Annabelle. Maar denk ook aan rozen en pioenrozen en jonge hortensia’s of camelia’s.
De meeste klimplanten hebben ook steun nodig. Toch wordt hiervoor meestal niet gebruik gemaakt van plantensteunen, maar bijvoorbeeld van een plantenrek, trellis of andere constructie.
Soorten plantensteunen
Er zijn heel veel verschillende plantensteunen. Je kunt deze kant en klaar kopen in de winkel, bijvoorbeeld grondpinnen, ringen, rasters, beugels of halve cirkels, van kunststof, of van metaal. Maar je kunt ze ook zelf maken (vormen), bijvoorbeeld van oud ijzer, of ijzerdraad. En onderschat ook een simpele bamboestok niet!
Planten kunnen natuurlijk ook elkaar steunen. Door een juiste plantencombinatie te maken, zullen verschillende plantensoorten ook elkaar steun geven.