Is Passiebloem winterhard?

Passiebloem (Passiflora) is een prachtige klimplant, met exotisch ogende bloemen en stervormig blad.

Ook is het blad groenblijvend. Toch komt Passiflora niet altijd goed uit de winter.

Is Passiflora winterhard?

Passiflora caerulea

Er is eigenlijk maar één soort die (vrij) goed winterhard is in ons klimaat. Dit is de Passiflora caerulea.

Deze kweekvariant bloeit met redelijk grote blauw-witte bloemen. De bloei is ongeveer van juli tot oktober. Het blad is donkergroen, diep ingesneden en ster- of handvormig. Op een warme en zonnige, maar beschutte standplaats, zal deze klimplant goed groeien en fantastisch bloeien!

Officieel is Passiflora caerulea matig winterhard. Dat wil zeggen dat een beschutte standplaats, met goed doorlatende grond zeker nodig is om goed te kunnen (blijven) groeien.

In strengere winters, of op de koude wind, kunnen grote delen afsterven. Soms sterft zelfs alle bovengrondse groei af. Jonge planten zijn ook gevoeliger voor kou (vooral in combinatie met een natte standplaats). Meestal loopt de Passiflora in het voorjaar wel weer opnieuw uit vanuit de wortel.

In milde winters blijft de plant mooi groen in de winter en kan er tot ver in het najaar nog bloei optreden. Ook oudere planten blijven beter wintergroen.

Passiflora Constance Elliot

Van de Constance Elliot wordt ook vaak aangegeven dat deze (net zo) goed winterhard is als de caerulea.

Helaas hebben we hier zelf een andere ervaring mee. Natuurlijk kan dit ook pech zijn geweest, aangezien we het na een keer niet opnieuw hebben geprobeerd.

Andere Passiflora soorten

Andere kweekvarianten zijn ook beschikbaar (en prachtig om te zien). Bijvoorbeeld Amethyst, Purple Haze of Calipso.

Hoewel deze op de juiste plaats ook redelijk wat kunnen hebben, zijn deze toch wel een stuk minder winterhard. Meestal sterven ze grotendeels bovengronds af. Ook in mildere winters en bij al wat oudere planten komt dit vaker voor.

Wat is jouw ervaring met Passiflora in de winter?

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder