Welke Klimplanten zijn geschikt voor een smalle Haag?

Klimplanten voor een smalle haag - Hedera klimop

Heb je maar een smalle plantstrook of border beschikbaar tussen jouw tuin en die van de buren?

Maar wil je toch (snel) een dichte haag?

Plaats een haag van klimplanten!

Je ziet tegenwoordig overal kant en klare hagen die geplaatst worden als erfafscheiding. Bijvoorbeeld van klimop, of vuurdoorn. Ideaal voor snel resultaat en direct privacy. Wel zijn ze behoorlijk prijzig, vooral als je iets meer meters nodig hebt. Je kunt daarom ook prima zelf een haag maken van klimplanten.

Een haag van wintergroene klimplanten neemt weinig ruimte in en met de juiste soort is deze prachtig vol.

Voor bijna alle klimplanten heb je wel een stevig rek, gaashek, of staaldraden nodig, waartegen de planten kunnen groeien. Ook is het verstandig om de planten wat dichter op elkaar te planten dan je normaal zou doen. Je wilt nu eenmaal snel een dichte haag vormen.

Welke Klimplanten zijn geschikt voor een smalle, maar dichte Haag?

Klimop (Hedera)

De populairste optie voor een dichte haag is klimop. Ook handig als je niet te veel wilt besteden, want je kunt vrij jonge planten kopen. Ook dan realiseer je alsnog binnen 1-2 jaar een mooie haag. Niet alleen groeit klimop erg snel (als het eenmaal is aangeslagen), maar klimop groeit ook op de meeste standplaatsen. Dus toepasbaar in volle zon, of in diepe schaduw.

Het nadeel van klimop is… dat deze zo snel groeit!

Met andere woorden, je zult regelmatig moeten snoeien! Hou ook de uitlopers vlak boven en net onder de grond goed bij, om verspreiding te voorkomen naar plekken waar je liever geen Hedera ziet.

De meest gebruikte soorten zijn Hedera helix en Hedera hibernica. Hoewel je ook mooie kweekvarianten kunt nemen met mooie bladkleuren, groeien die vaak wel veel minder snel.

Een leuke tip is om Hedera te combineren met andere (bloeiende) klimplanten, zoals Clematis. Zo heb je een mooie volle en dichte haag, maar toch nog bloemen in je tuin.

Klimplanten voor een smalle border

Vuurdoorn (Pyracantha)

Met vuurdoorn kan je een mooie dicht haag maken. Deze plant heeft geen rek nodig, maar wat steun kan vuurdoorn wel helpen de eerste jaren. Na verloop van tijd zal een mooie volle haag ontstaan, die toch nog smal is, of goed smal te houden is. Draag wel handschoenen tijdens het snoeien, want anders zit je al snel onder de krassen.

Vuurdoorn is een makkelijke plant en groeit op veel standplaatsen (waaronder schaduw). Het is niet een hele snelle groeier.

Met vuurdoorn geniet je in meerdere seizoenen, want na de mooie witte bloesem volgen in het najaar de vele opvallende rode, oranje of gele bessen. Vogels zijn er gek op!

Klimplanten voor een smalle haag - Pyracantha vuurdoorn

Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Toscaanse jasmijn is een hele mooie klimplant, die de laatste jaren ontzettend populair is geworden. Niet alleen krijgt deze jasmijn talloze kleine stervormige bloemetjes, maar de witte bloemen geuren ook nog eens heerlijk! Eenmaal aangeslagen kan sterjasmijn vrij snel groeien, maar het duurt wat langer voordat een dichte haag ontstaat. Snoeien is pas op latere leeftijd nodig. Tijdens het snoeien (of als je blaadjes kneust) komt er overigens een wit en plakkerig sap vrij.

Hoewel Toscaanse jasmijn steeds vaker wordt toegepast als smalle haagplant, is dit niet overal een goed idee. Toscaanse jasmijn is niet volledig winterhard.

Op open plekken is Toscaanse jasmijn veel minder weerbaar tegen vorst. Als er een weekje strengere vorst is, dan zal je zien dat de sterjasmijn bruin blad krijgt. Meestal lopen de planten opnieuw uit (als er nog groen te zien is), maar het duurt wel een hele poos (soms jaren), voordat er weer een mooie dichte haag ontstaat.

Een beschutte plek is wenselijk voor deze haag. Je zou bijvoorbeeld een rietmat kunnen toevoegen aan het gaashek, of toch liever een plek tegen een (zuid)muur kiezen.

Toscaanse jasmijn kan vrij goed tegen droogte, maar wel pas als deze eenmaal is aangeslagen. Ook dat is iets wat veel enthousiaste tuiniers nog wel eens vergeten.

Klimplanten voor een smalle haag - Toscaanse jasmijn of sterjasmijn

Wintergroene clematis (Clematis armandii)

Clematis armandii is ook een mooie klimplant die vaker wordt gebruikt in smalle hagen. Het grote en sierlijke blad kan een mooie haag vormen en als bonus is er de mooie witte bloei. Deze klimplant maakt vaak lange uitlopers. Toch duurt het meerdere jaren voordat de haag mooi vol en dicht is.

Voor Clematis armandii (en kweekvarianten, zoals Apple Blossom en Snowdrift), geldt eigenlijk hetzelfde als voor Toscaanse jasmijn: een onbeschutte plek is niet ideaal. Tijdens een week of langer echte vorst is er gegarandeerd uitval.

Klimplanten voor een smalle haag - Wintergroene clematis of Clematis armandii

Passiebloem (Passiflora caerulea)

Passiflora is een plant met sierlijk handvormig blad en exotisch ogende bloemen. Soms gevolgd door knaloranje vruchten. Het is echt een prachtige en bijzondere klimplant.

Passiflora wordt ook steeds vaker toegepast als wintergroene klimplant voor smalle hagen. Misschien is dit omdat de winters de laatste jaren zachter lijken te worden. Toch is het erg opletten, want de meeste Passiflora is slecht winterhard. Het hoeft nog niet eens heel koud te zijn, voordat er al delen afsterven. Als klimplant kan de Passiflora caerulea prima de meeste winters overleven, maar omdat grote delen bovengronds afsterven, of in strenge winters de plant zelfs helemaal bovengronds verdwijnt, is dit niet de beste keus als plant voor een smalle haag.

Zodra het voorjaar begint, zorgt de enorme groeikracht er echter wel voor dat het gaashek nog deze zomer alweer een flink stuk begroeid is.

Klimplanten voor een smalle haag - Passiebloem of Passiflora

Wil jij ook een smalle haag maken van klimplanten? 5 Tips

  • Kies dan de juiste soort en hou rekening met de standplaats in jouw tuin. Niemand zit er op te wachten dat zijn of haar mooie haag veranderd naar wand vol bruin en dood blad, of alleen kale stengels die overblijven.
  • Zorg voor een stevige constructie waartegen de klimplanten kunnen groeien. Denk aan een trellis, rek, gaashek of aan staaldraden. Zorg voor stevige palen om de paar meter waaraan je het geheel verankerd.
  • Plant de klimplanten dichter op elkaar dan je normaal zou doen. Afhankelijk van de soort en maat die je koopt, kan je denken aan 3-5 planten per meter. Zo heb je sneller een dichte haag, met minder inkijk en meer privacy in je eigen tuin.
  • Hou er rekening mee dat het dichter op elkaar planten wel meer onderhoud vereist. De planten hebben sneller water nodig en op termijn ook eerder voeding. Dit wordt nog eens versterkt in het geval van een smalle plantstrook of smalle border.
  • Jonge klimplanten zijn vaak erg kwetsbaar. Plant ze voorzichtig en verzorg ze goed. Het kan even duren voordat de planten aanslaan. Het kan helpen om al iets grotere planten te kiezen. Deze zijn al wat minder kwetsbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder

Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Waarom wordt Photinia kaal of doorzichtig? Hoe kan je dit voorkomen?

Waarom wordt mijn Photinia kaal of minder vol?

Photinia is het hele jaar mooi! Toch komt het voor dat een glansmispel minder dicht groeit dan je zou willen, of dat Photinia kaal wordt of doorzichtig op sommige plekken. Waardoor komt dit? En hoe voorkom je dat?

Lees verder