Welke klimplanten blijven groen in de winter?

Welke klimplanten blijven groen in de winter? - Wintergroene klimplanten

 

Er zijn ontzettend veel klimplanten.

Snelle groeiers, langzame groeiers, klimplanten voor een zonnige standplaats, of juist voor een plek in de schaduw

 

Maar welke klimplanten blijven groen in de winter?

 

Hoewel in de minderheid, zijn er zeker wintergroene klimplanten. Sommige kunnen wel wat bescherming gebruiken in de winter, of geven de voorkeur aan een beschutte standplaats. Anderen overleven koude en natte winters zonder moeite.

 

 

Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn)

Mooie wintergroene klimplant met uitbundige bloei. Bloeit van mei tot september met kleine witte bloemetjes, die ook nog eens heerlijk geuren. Let wel op, want deze jasmijn is niet volledig winterhard. Tijdens kou verkleurt het blad vaak rood. Een zonnige, maar toch ook beschutte standplaats heeft de voorkeur.

 

 

Passiflora caerulea (blauwe passiebloem)

Wintergroene klimplanten - Passiflora

De passiebloem heeft een bijzondere bladvorm en een exotisch ogende bloei. Als deze plant eenmaal bloeit, dan geeft dit een spectaculair gezicht in de tuin! Daarbij blijft het blad heel lang zitten in de winter en vaak verdwijnt het helemaal niet. Bloeit van juli tot september, met hele bijzondere blauw-witte bloemen. Na een warme zomer ontstaan er tropisch uitziende en eetbare oranje vruchten.

Met name jonge exemplaren zijn matig winterhard. In de eerste jaren kan je het beste voor wat bescherming zorgen tijdens de winter. Eenmaal goed aangeslagen en wat groter, kan de passiebloem prima matige vorst verdragen. Toch is een beschutte standplaats aan te raden. Ook houdt de passiebloem van een plek in de volle zon. Naast de blauwe passiebloem is ook de wit bloeiende Constance Elliot redelijk winterhard (tot -12℃).

 

 

Pyracantha (vuurdoorn)

Eigenlijk is vuurdoorn geen echte klimplant, maar een heester. Toch kan je vuurdoorn heel goed gebruiken als klimplant. Er zijn verschillende varianten beschikbaar met felgekleurde bessen, van rood, tot oranje en geel. Pyracantha behoud z’n blad in de meeste winters en de vele bessen blijven vaak de hele winter zitten. Op een zonnige plek zullen zich meer bessen vormen.

 

 

Lonicera henryi (kamperfoelie)

Wintergroene klimplanten

Een wintergroene kamperfoelie met een paars-rode en crème-gele boei. Bloeit minder rijk dan veel andere kamperfoelies en in strengere winters kan er alsnog bladverlies optreden. Deze soort is lichtgeurend. Kan zowel op een zonnige plek als in de halfschaduw. Enige beschutting voorkomt bladverlies.

De kweekvariant Copper Beauty is populair. Deze heeft een geel-roze bloei en de jonge bladeren zijn koperkleurig. Er is minder bladverlies dan bij de gewone henryi. Daarbij krijgt het blad een paarsrode herfstkleur.

 

 

Clematis armandii (groenblijvende bosrank)

Misschien wel de bekendste wintergroene clematis, met lange leerachtige bladeren. In niet al te strenge winters blijft de armandii mooi groen. Deze bosrank bloeit in maart en april met vele witte, stervormige bloemetjes. De kweekvariant Apple Blossom bloeit met zachtroze bloemen. De variant Snowdrift heeft net als de gewone armandii een witte bloei, maar bloeit rijker.

 

 

Clematis Early Sensation (bosrank)

Naast de bekende armandii, is er nog een aantal clematissen dat wintergroen is. Zo ook de Clematis Early Sensation. Deze clematis bloeit met witte bloemen in maart-april. Na de (vroege) bloei ontstaan zogenaamde vruchtpluizen, wat een bijzonder beeld geeft. Let wel op, want deze bosrank is niet helemaal winterhard en kan tot ongeveer -5℃ verdragen. Een beschutte standplaats is daarom zeker aan te raden.

 

 

Clematis Joe (bosrank)

Ook de Clematis Joe blijft groen in de winter. Deze bosrank heeft veel witte bloemen, met een gele stamper en bloeit in april-mei. Bijzonder is ook het gekartelde blad. Winterhard tot zo’n -12℃. De vroegbloeiende Clematis Joe blijft, met ongeveer 1 meter, relatief laag.

 

 

Clematis Pixie (bosrank)

Clematis Pixie is tevens een groenblijvende bosrank en bloeit met roomwit-groene bloemen die licht geuren. De Pixie behoort ook tot de vroegbloeiende clematis, waarbij de bloei plaats vindt in maart-april. Deze bosrank is winterhard tot zo’n -12℃. Het is een compacte groeier en kan ook gebruikt worden als bodembedekker.

 

 

Clematis Avalanche (bosrank)

Nog een vroegbloeiende clematis die wintergroen is, is Clematis Avalanche. De bloeitijd is maart-april en deze bosrank bloeit rijk met witte bloemen. Het is een redelijk snelle groeier.

 

 

Hedera (klimop)

Wintergroenen klimplanten - Hedera

Klimop is misschien wel de makkelijkste (klim)plant die er bestaat. Dat wil zeggen, deze plant slaat bijna overal goed aan. Zo goed zelfs dat je wel moet blijven snoeien, omdat klimop anders vrijwel zeker gaat woekeren. Toch is deze plant heel geschikt voor dichte wintergroene hagen, of om minder mooie objecten in de tuin mee te verbergen. De bekendste soorten zijn Hedera helix (kleinbladige klimop) en Hedera hibernica (grootbladige klimop). Beide soorten zijn goed winterhard. Let wel op, want Hedera is zelfhechtend. De hechtingswortels kunnen sporen nalaten in steen en op hout.

In het najaar is klimop een waardevolle plant voor insecten, omdat deze hen dan nog steeds voorziet van voedsel. Overigens treed bloei en besvorming alleen op bij volwassen exemplaren en hagen die niet te strak gesnoeid worden.

 

 

Welke wintergroene klimplant kies jij?

Er zijn dus nog best wat mogelijkheden, als je een groenblijvende klimplant wil in je tuin.

Wat is jouw favoriet?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder

Het najaar is de beste tijd voor aanplanten en verplanten

Wil je planten verplaatsen of aanplanten? Wacht dan niet tot het voorjaar: Juist het najaar is perfect!

Lees verder
Zaadpeulen en vruchten in jasmijn

Wat hangt er in mijn Toscaanse jasmijn?

Het lijkt wel alsof er bonen hangen aan de Toscaanse jasmijn. Wat is dit en kan dit kwaad? Krijgt de jasmijn vruchten?

Lees verder