Welke planten zijn geschikt voor een smalle haag?

olijfwilg - Elaeagnus ebbingei

Heb je maar weinig ruimte in de tuin, maar wil je toch graag een groene afscheiding? Dat begrijpen we maar al te goed. Een natuurlijke en groene afscheiding is heel waardevol en biedt een schuilplaats en voedsel aan talloze dieren, insecten en vogels. Toch wordt vaak gedacht dat een haag te groot wordt of te breed.

Ook op een dakterras of balkon is meestal maar weinig ruimte. Gelukkig zijn er zeker ook smalle haagplanten!

Er zijn verschillende groenblijvende planten die geschikt zijn voor een smalle haag. Sommige van deze haagplanten zijn te gebruiken voor een hogere haag en met andere realiseer je makkelijk een mooie lage haag. Dit zijn onze favoriete haagplanten voor als je weinig ruimte hebt.

Groenblijvende haagplanten voor een smalle haag

Een smalle haag van Taxus

De ultieme haagplant voor als je weinig ruimte hebt. Taxus (in het Nederlands Taxushaag of venijnboom) is heel mooi strak en smal te snoeien en ook zo te houden. Het is ook een makkelijke haagplant. Zelfs als je een keer te ver terugsnoeit, loopt Taxus gewoon weer uit vanaf het kale hout of de stam. Dit in tegenstelling tot de meeste andere coniferen. Taxus is mooi donkergroen van kleur en goed zichtdicht. Jonge uitlopers zijn lichtgroen. Ook ideaal voor vormsnoei of het afronden van de hoeken van de haag.

Smalle haag van Taxus

Smalle haag: Portugese laurier (Prunus lusitanica)

Portugese laurier (Prunus lusitanica) is een populaire keuze voor een vrij smalle haag. De jonge uitlopers zijn roodgekleurd en het donkergroene ovale, tot spitsvormige blad van deze haagplant is mooi om te zien. Van nature groeit Portugese laurier wat kegelvormig, ideaal voor een smalle haag. Het blad van Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is nog wat spitser en wordt het vaakst gekozen voor een haag van Portugese laurier. Bij weinig snoei, zal er witte bloei ontstaan.

Portugese laurier - Prunus lusitanica

Smalle haag: Laurierkers

Laurierkers is vast niet de soort waar je meteen aan dacht voor een smalle haag. De meesten kennen laurierkers namelijk van de brede haag met het grote blad (overigens ook prachtig), maar er zijn verschillende laurier soorten die geschikt zijn voor een smalle haag. De meest bekende is Prunus laurocerasus ‘Caucasica’. Deze cultivar heeft donkergroen ovaal tot spitsvormig blad, dat veel smaller is dan bijvoorbeeld de bekende ‘Rotundifolia’ of ‘Novita’. De groeiwijze is veel compacter en meer rechtopgaand. Door meermaals per jaar te snoeien maak je hier een prachtige smalle haag van. Een andere cultivar die geschikt is voor een smalle haag (en hier veel op lijkt) is Prunus laurocerasus ‘Elly’. Deze heeft iets frisser groen en glimmend blad en kan ook goed klein of smal gehouden worden.

Liguster als smalle haag

Liguster wordt tegenwoordig helaas vaak ondergewaardeerd. Vooral omdat jonge planten of nieuwe aanplant vaak het blad laat vallen in de winter. Toch is dit een hele fijne haagplant. Liguster geeft een mooie dichte en volle haag, die heel makkelijk is te onderhouden. Dieren, insecten en vogels zijn er gek op, zeker als de haag in bloei komt en later bessen vormt. De geur van de bloemen is heerlijk en ruik je al op grote afstand. Liguster is heel makkelijk smal te houden en ook vanzichzelf al vrij slank. Pas op latere leeftijd worden de hagen breder, maar dit hoeft niet. Ook kan je kiezen voor een enkele rij om de haag nog smaller te houden. Ligustrum ovalifolium wordt het meest aangeplant voor hagen, maar ook Ligustrum vulgare is erg mooi, met smaller blad en heerlijke bloesem.

ligusterhaag - Ligustrum ovalifolium

Smalle haag van Olijfwilg

Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) wordt ook steeds vaker aangeplant. Deze prachtige haagplant met grijsgroen blad is heel sterk. Ook op een balkon of dakterras heb je weinig problemen met olijfwilg. Hoewel olijfwilg van nature wel wat breder groeit, is deze haagplant wel makkelijk smal te houden door te snoeien. Ze zijn ook prachtig op een leivorm of metalen rek. In tegenstelling tot veel andere planten, geven ze al snel een mooi dicht geheel. Afhankelijk van hoe vaak gesnoeid wordt, kan er bloei voorkomen en kunnen er vervolgens bessen worden gevormd. Je ziet dit echter zelden, aangezien ze meestal voortijdig worden gesnoeid.

olijfwilg - Elaeagnus ebbingei

Japanse hulst (Ilex crenata)

Ilex crenata wordt inmiddels veel aangeplant als Buxus-vervanger. Daaruit valt ook wel op te maken dat het een goede haagplant is voor lage en smalle hagen. Chinese of Japanse hulst groeit wat langzamer dan Buxus, maar lijkt er in blad en vorm heel veel op. Ilex crenata ‘Dark Green’ wordt het meest aangeplant en is net wat donkerder groen dan Buxus.

Ilex crenata - Japanse hulst

Smalle haag van niet-woekerende bamboe (Fargesia)

Het is ook mogelijk om een smalle haag te realiseren met bamboe. Hoewel dit ook met de woekerende soorten mogelijk is (zoals Phyllostachys), zouden we dit niet aanraden. Gebruik liever niet-woekerende bamboe: Fargesia. Deze soorten vormen een pol en zullen geen lopers maken die verderop in de tuin opduiken. Let wel, ook polvormende bamboe kan wel snel groeien of uitbreiden, maar altijd rondom de bestaande pol.

Fargesia wordt veel als groenblijvende haag aangeplant op dakterrassen en balkons, in potten en bakken. Hou er dan wel rekening mee dat de bamboe tijdens het groeiseizoen wel sneller uitdroogt, dus wat extra verzorging en aandacht is dan nodig. Sommige Fargesia soorten buigen erg door of worden vrij breed. Kies voor rechtopgaande en smalle bamboesoorten.

Fargesia - niet woekerende bamboe

Een smalle haag van klimplanten

Wil je een nog smallere haag, of heb je nog minder ruimte dan gedacht? Denk dan ook eens aan een smalle haag van klimplanten. Bijvoorbeeld op een kant en klaar rek met klimop (Hedera), Clematis armandii of Toscaanse jasmijn.

Welke smalle haagplant kies jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder