Welke Geranium bloeit het langst?

Geraniums zijn dankbare en sterke planten, met mooi gevormd blad en rijke bloei. De Nederlandse naam is ooievaarsbek. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten geraniums voor in de tuin. Met een combinatie van de juiste soorten kunnen geraniums al bloeien vanaf het voorjaar tot aan de eerste vorst.

Tips voor extra lange bloei

In dit blogartikel geven we een overzicht van langbloeiende geraniums. Soorten die tenminste 3-4 maanden bloeien (of nog langer). Hou rekening met de volgende zaken, om nog langer te kunnen genieten van de bloei:

Standplaats en grond:

Zorg voor de juiste standplaats. In de meeste gevallen is dat halfschaduw (ooievaarsbek is van oorsprong een bosrand plant). Te veel zon kan de bloemen van veel soorten Geranium verbleken, of de kleur waarvoor je de specifieke geranium hebt gekozen komt niet goed tot z’n recht. Voor de meeste soorten is goed doorlatende grond gewenst, hoewel veel geraniums best flexibel zijn.

Bewatering:

Laat je geraniums niet uitdrogen. Dit is nadelig voor de bloei en zorgt voor geel en bruin blad. Geef jonge planten regelmatig water, evenals planten in potten en bakken. Geef zeker water bij droogte (ook oudere planten).

Voeding:

Veel Geranium soorten houden van redelijk voedzame grond. Geef tijdens het groeiseizoen wat voeding, zodat je planten optimaal kunnen bloeien. Bij geraniums in pot raden we aan om wekelijks vloeibare voeding te geven.

Snoei:

Het kan helpen om je geraniums na de eerste bloei terug te snoeien. Zeker als er nog maar weinig nieuwe knoppen te zien zijn. Het duurt dan weer iets langer, voordat de nieuwe bloemen bloeien, maar de plant wordt er veel bossiger van en zal veel meer bloemen op hetzelfde oppervlakte krijgen. Na het snoei kan je het beste wat extra water en voeding geven. Door niet alle geraniums tegelijk terug te snoeien kan je een nog langere bloeitijd stimuleren.

Lang bloeiende geraniums

Geranium ‘Rozanne’

Geranium Rozanne (wie kent haar niet?), is nog altijd enorm populair. Het is een krachtige groeier, met vrij grote blauwpaarse bloemen met een wit hart en vaak met donkere aders. Kan wat verkleuren bij hogere temperaturen. Bij niet terugsnoeien kan deze geranium nog onverwacht hoog worden (tot zo’n 60cm). Rozanne (ook bekend als Geranium gerwat) is de langst bloeiende Geranium. Ook wordt deze vaste plant vrij breed; ga gerust uit van slechts 1-3 per vierkante meter.

Het betreft hier overigens een geregistreerd handelsmerk. Kwekers mogen Geranium Rozanne dus niet zonder licentie vermeerderen. Voorheen ook verkrijgbaar onder de naam Geranium Jolly Bee.

 • Bloei: juli tot november
 • Standplaats: zon – halfschaduw

Geranium ‘Azure Rush’

Geranium Azure Rush is een compact groeiende variant van de bekende en populaire Geranium Rozanne. Evenals Rozanne heeft ook Azure Rush blauwpaarse bloemen met een wit hart. Bloeit van juli tot november. Wordt tot zo’n 30cm hoog en heeft veel minder last van snel uitdijen. Perfect voor de kleine tuin en ook heel geschikt voor in een pot!

 • Bloei: juli tot november
 • Standplaats: zon – halfschaduw

Geranium ‘Buxton’s Blue’

Net als Rozanne is Geranium wallichianum ‘Buxton’s Blue’ afkomstig van (onder meer) Geranium wallichianum. Buxton’s Blue is echter al eerder ontstaan dan Rozanne. Toch is het een prachtige en langbloeiende Geranium Bloeit vanaf het late voorjaar tot aan de vorst. De bloemkleur is paarsblauw tot helderblauw. Naarmate de warmte afneemt in het najaar, wordt de kleur helderder. Heeft een wat rankende groei en wordt tot zo’n 40cm hoog.

 • Bloei: juli tot oktober
 • Standplaats: halfschaduw

Geranium ‘Blue Sunrise’ (Blogold)

Afkomstig van Buxton’s Blue en valt op door nieuwe groei met oranje kleur en de blauwe bloemen van juni tot aan de vorst. Naarmate de temperatuur in het najaar daalt, verandert de bloemkleur van lilablauw naar helder blauw. Wordt zo’n 40cm hoog.

 • Bloei: juli tot oktober
 • Standplaats: zon – halfschaduw

Geranium ‘Pink Penny’

Een bijzondere Geranium vanwege de grote en opvallende magentaroze bloemen, die al te zien zijn in juni. Blijft bloeien tot aan de eerste vorst. Groeit wat breed uit, tot zo’n 60cm. Wordt tot ongeveer 50cm hoog.

 • Bloei: juni tot september
 • Standplaats: zon – halfschaduw

Geranium ‘Sylvia’s Surprise’

Geranium ‘Sylvia’s Surprise is een goed alternatief voor de populaire Rozanne, maar dan met roze bloemen, eveneens met een wit hart. Bloeit extreem lang, van begin juni (soms al in mei), tot aan de eerste vorst. In deze periode kan het wel voorkomen dat de bloei even wat minder rijk is. Sylvia’s Surprise wordt zo’n 30-40cm hoog en kan breed worden. Het is een vrij snelle groeier.

 • Bloei: juni tot november
 • Standplaats: halfschaduw

Geranium ‘Dreamland’ (Bremdream)

Een prachtige ooievaarsbek met grote bleekroze bloemen met donkere aders. Bloeit vanaf ongeveer mei- juni tot in september. Groeit vrij compact en is daardoor ook goed toepasbaar in de kleine tuin, of in potten en bakken. Het blad is grijs-groen. Wordt zo’n 30cm hoog.

 • Bloei: juni tot september
 • Standplaats: zon

Geranium ‘Crystal Lake’

Geranium wallichianum ‘Crystal Lake’ is een bijzondere Geranium met opvallende lichtblauwe tot ijsblauwe bloemen, met wit hart en donkere aders. Bloeit rijk en blijft goed op kleur (ook in de zomer). Kan fors groeien en wordt ongeveer 40cm hoog.

 • Bloei: juli tot november
 • Standplaats: halfschaduw

Geranium ‘Ann Folkard’

Geranium ‘Ann Folkard’ is een oudere cultivar, maar nog steeds een aanwinst voor je tuin! De bloemen zijn paarsrood, met een zwart hart. Bloeit van ongeveer juni tot ver in oktober. Ook bijzonder is het lichtgroene tot gele blad en de mooie rankende groeiwijze. Kan vrij breed en hoog worden (tot zo’n 80cm).

 • Bloei: juni tot oktober
 • Standplaats: zon – halfschaduw

Geranium ‘Anne Thomson’

Geranium ‘Anne Thomson’ is een kleinere variant van Ann Folkard. Ook Anne Thomson heeft de typische paarsrode bloemen. Bloeit eveneens van juni tot september/ oktober. De groeiwijze is veel bossiger en compacter, met een hoogte tot maximaal 50cm. Het blad is minder geelgroen dan Folkard.

 • Bloei: juni tot september/ oktober
 • Standplaats: zon – halfschaduw

Wat is jouw favoriete Geranium die maar blijft bloeien?

1 reactie op “Welke Geranium bloeit het langst?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder