Water in een Kleine Tuin?

Water is absoluut een verrijking voor je tuin!

Jammer dat dit alleen mogelijk is in grote tuinen… Toch?

Gelukkig is het ook in een kleine tuin heel goed mogelijk om water te hebben. Van een kleine waterschaal, mini-vijver, tot een heuse vijver. Met een beetje planning is er heel veel mogelijk!

Een Waterschaal

Verreweg de makkelijkste of snelste manier om voor water in je tuin te zorgen, is door een waterschaal te plaatsen. Kies hiervoor een wat rustiger hoekje in de tuin, waar je geen last hebt van bijvoorbeeld katten. Zo kunnen dieren hier wat komen drinken, of kunnen vogels lekker badderen in het water.

De ideale waterschaal is niet te hoog, zodat er een ondiep laagje water ontstaat. Zorg er wel voor dat je het water regelmatig (bijvoorbeeld dagelijks) ververst en aanvult.

Mini vijver

Heb je geen plek voor een echte vijver? Er is (bijna) altijd plek voor een mini-vijver!

Met een stevige pot, bak, of kuip, maak je zelf eenvoudig je eigen mini-vijver. Omdat een dergelijke vijver vaak een stuk minder diep is, kan er beter gekozen worden voor een iets minder zonnige plek, om overmatige algenvorming te beperken. Richt de mini-vijver in met voldoende zuurstofplanten en misschien nog één of twee andere planten, zoals een kleine lis soort en misschien nog een kleinblijvende waterlelie.

Een mini-vijver kan prima op een terras, bijvoorbeeld in een mooie (en stevige) waterdichte kuip of bak . Maar je kunt deze natuurlijk ook ingraven in je border. Voor dieren is het dan een stuk makkelijker om er van te profiteren. Daarbij kan je een eventuele minder mooie rand eenvoudig wegwerken, met grind, keien, een overstekende tegel, of met overhangende graspollen.

Een water element

Ben je vooral op zoek naar het rustgevende geluid van water voor in je tuin? Dan kan een water element een goede optie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klein fonteintje, mini watervalletje, of een molensteen (kei of grote steen waar water uit loopt, dat vervolgens over de steen loopt en weer opgevangen kan worden in een waterreservoir).

Kleine vijver

Ook in een kleine(re) tuin is het mogelijk om een vijver aan te leggen. Hou er rekening mee dat er aardig wat zon nodig is voor een vijver, zodat waterplanten, drijfplanten en zuurstofplanten voldoende kunnen groeien. Zo voorkom je algensoep.

Een vijver is echt een meerwaarde voor je tuin. Of dit nu een strakke en moderne spiegelvijver is, of een organisch gevormde natuurlijk uitziende vijver. Het wateroppervlak weerspiegelt je tuin en de lucht, waardoor de tuin al snel een stuk ruimer lijkt. Het water trekt veel wilde dieren, zoals kikkers, padden, libellen en salamanders. Vogels badderen graag in een ondiep gedeelte en misschien komt er zelfs wel een egel wat drinken.

Met een vijver in de tuin heb je ook de mogelijkheid om weer hele andere bloemen en planten een plaats te bieden. Denk maar aan de prachtige waterlelies, of aan de vele opties aan moerasplanten.

Lees meer over de beste plek voor een vijver in je tuin (volgt binnenkort)

Vijvertuin

Je zou uiteraard ook een echte vijvertuin kunnen creëren, waarin de vijver de belangrijkste rol speel van het tuinontwerp. In een kleine tuin is dit nog een hele uitdaging, want je zult er veel oppervlakte voor moeten opofferen. Erg ongewoon natuurlijk, maar toch kan het een hele bijzondere tuin opleveren.

Een voorbeeld vind je in aflevering van het Engelse tuinprogramma Big Dreams Small Spaces, aflevering 5.

Kindvriendelijke en veilige vijver

Veel water, of diep water is niet nodig om gevaarlijk te zijn voor kinderen. Om kinderen veilig in de tuin te kunnen laten spelen, is het natuurlijk erg belangrijk om hier goed over na te denken.

Plaats de (mini) vijver dus in een gedeelte van de tuin waar jonge kinderen niet kunnen komen (bijvoorbeeld afgeschermd met een hekwerk of muur), of plaats de vijver achter een ondoordringbare haag (liefst met een gaaswerk er in). Je kunt ook een stevig raster over het water plaatsen (bijvoorbeeld van metaal). Zo’n rooster kan je een heel klein beetje verzinken, zodat het wat minder zichtbaar is.

Diervriendelijke vijver

Water in de tuin trekt al snel veel interessante dieren naar je tuin.

Water is toch altijd goed voor dieren? Klopt, maar ze moeten er wel weer zelf uit kunnen komen.

Zorg dus voor een ondiep stuk, een stukje schuin aflopende rand, of plaats bijvoorbeeld een kei of plankje, waarover dieren er zelf weer uit kunnen kruipen. Dit geldt ook voor (ingegraven) mini-vijvers. Verder is voldoende beplanting rondom de vijver belangrijk voor dieren, zodat ze ongezien van en naar het water kunnen komen. Een schuilplaats van keien of takken maakt de kans op vaste bewoners een stuk groter.

Bekijk ook:

Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder
Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder

Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder