Wat is bladcompost en hoe maak je het zelf?

Wat is bladcompost en hoe maak je zelf bladcompost?

Wat is bladcompost precies?

Bladcompost is compost dat alleen maar uit (afgevallen) blad bestaat. De schimmels en bacteriën breken het blad af, waardoor hele pure compost ontstaat.

Het is ideaal om je bodem mee te verbeteren, als mulchlaag, of voor het maken van je eigen pot- en stekgrond.

Het is (helaas) niet te verkrijgen in winkels en tuincentrums, maar gelukkig wel eenvoudig om zelf te maken. Wel is het vaak lastig om grotere hoeveelheden te krijgen, omdat je daarvoor al snel wat meer ruimte nodig hebt en vooral ook veel bomen!

 

 

Waarvoor gebruik je bladcompost? Wat zijn de voordelen?

Bladcompost is vooral heel geschikt als mulchlaag.

  • Het verrijkt de bodem met humus en goede bacteriën.
  • Een dikke laag laat geen licht door, waardoor onkruid geen kans krijgt.
  • De grond droogt minder snel uit.
  • Het isoleert de bodem, waardoor de grond minder snel afkoelt in de winter en eerder opwarmt in het voorjaar.

Verder is bladcompost erg goed als zaai- stek- en potgrond. Het bevat niet te veel voeding, maar heeft wel een goede structuur, waardoor jonge planten optimaal kunnen opgroeien.

 

 

Wanneer voeg je bladcompost toe?

De beste tijd om bladcompost toe te voegen is het voorjaar. Als je voldoende hebt, dan kan je het ook toevoegen in het najaar.

 

 

Hoe maak je bladcompost? En hoe lang duurt het om te maken?

De herfst is natuurlijk de tijd om bladcompost te maken. Verzamel simpelweg al het afgevallen blad en gooi dit op een hoop. Je kunt bijvoorbeeld een soort bak of kooiconstructie maken van kippengaas. Je kunt het blad het beste fijner maken, bijvoorbeeld met een oude maaimachine of handmaaier. Dit versnelt het proces behoorlijk en al het blad neemt ook veel minder ruimte in beslag. Net zoals bij de composthoop, is het ook bij bladcompost belangrijk dat de hoop regelmatig gedraaid wordt. Zorg er verder voor dat de hoop nooit uitdroogt.

Als je bovenstaande beschrijving aanhoudt, dan heb je binnen zes maanden goede bladcompost. Precies op tijd klaar dus voor het voorjaar. Wil je het gaan gebruiken als pot- of stekgrond, dan neemt dit zo’n 10-11 maanden in beslag.

 

Heb je minder ruimte in je tuin? Je kunt ook bladcompost maken door (gehakseld) blad in een vuilniszak te stoppen. Verzamel het vochtige blad (of maak het flink nat) en druk dit goed aan in de zak. Prik gaatjes in de bodem en zet het op een onopvallende plek in de tuin (bijvoorbeeld onder de heg, of in een donkere hoek).

Deze methode neemt wel wat meer tijd in beslag. De bladcompost is klaar na zo’n 9-11 maanden.

 

 

Welke bladeren zijn het meest geschikt voor bladcompost?

Gebruik alleen blad van bladverliezende bomen en en struiken. Gebruik liever geen of in ieder geval niet te veel eikenblad en beukenblad, dit vergaat namelijk veel minder snel.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder
Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder