Tijd om siergras te snoeien?

Wanneer siergras snoeien?

Siergrassen passen in elke tuin! Het is een prachtige toevoeging aan je border en siergras zorgt voor beweging in je tuin. Het zijn ook hele makkelijke planten en ze vragen heel weinig onderhoud. Eenmaal per jaar snoeien is voldoende. Aan het begin van het voorjaar, of bij hogere temperaturen aan het einde van de winter, is het weer tijd voor siergras snoeien.

Wanneer moet je siergras snoeien?

Siergras snoeien doe je rond (half) februari-maart. De beste tijd om siergras te snoeien, is nog voordat de jonge scheuten echt beginnen uit te lopen, zodat je deze niet mee afsnoeit. Afhankelijk van de standplaats en hoeveel zon je siergras krijgt, kan de beste tijd eerder of later in het voorjaar zijn. Snoei liever niet als er nog geen nieuwe groei te zien is.

Snoei siergras beter niet in het najaar. Zo verlies je veel sierwaarde (grassen met rijp zijn in de winter prachtig om te zien) en verwijder je schuilplekken en plekken om te overwinteren voor insecten.

Hoe kan je siergrassen snoeien?

Voor de snoei zijn siergrassen in te delen in 3 groepen:

Wintergroene siergrassen, siergrassen met stevige stengels (die opnieuw uitlopen vanaf de grond) en zachte siergrassen (die weer uitlopen vanuit het midden van de pol).

Wintergroene siergrassen snoeien

Wintergroene siergrassen zoals zegge (Carex) en zwenkgras (Festuca) blijven groen in de winter en behoeven geen echte snoei. Verwijder alleen de dode bladeren, zodat deze siergrassen mooi blijven.

Stevig siergras snoeien

Veel soorten siergras hebben stevige stengels en halmen. De stengels van deze soorten blijven rechtop staan, vaak tot ver in de winter. Denk bijvoorbeeld aan lampenpoetsergras (Pennisetum), pampasgras (Cortaderia), Chinees riet of prachtriet (Miscanthus), pijpestrootje (Molinia) en struisriet (Calamagrostis). Deze behoren allemaal tot de stevige siergrassen. Je snoeit ze rond maart terug, tot vlak boven de grond. Let op dat je niet de nieuwe groene uitlopers afsnoeit, want dat blijf je het hele jaar zien.

Zacht siergras snoeien

Naast de wintergroene siergrassen en soorten met stevige stengels, zijn er ook zachte soorten siergras. Denk bijvoorbeeld aan vedergras (Stipa) en blauw schapengras (Festuca glauca). Deze siergrassen hoeven niet echt gesnoeid te worden, maar kan je het beste uitdunnen. Haal in het voorjaar (en eventueel na een droge zomer) voorzichtig je handen door het siergras en borstel er als het ware oude (verkleurde) delen uit.

siergras kammen

Heb jij je siergrassen al gesnoeid?

Lees meer over siergras soorten en verzorging op de pagina: Alles over siergrassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder