Wanneer Pluimhortensia snoeien? En hoe?

Wanneer pluimhortensia snoeien? En hoe? -Hydrangea paniculata

Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) bloeien met mooie grote bloemkoppen, van juli tot en met september. De meeste soorten zijn wit en veel soorten verkleuren prachtig.

Ook in de winter vormen ze een mooi silhouet. Pluimhortensia’s kunnen beter tegen de zon en droogte, vergeleken met de bekende boeren- of bolhortensia.

Wanneer moet je pluimhortensia snoeien?

In februari, maart of april kan je pluimhortensia’s snoeien. Je zou ze zelfs voor de winter terug kunnen snoeien, maar dan mis je wel het mooie wintersilhouet.

Hier worden de pluimhortensia’s meestal in maart gesnoeid. Vaak zijn de eerste bladknoppen dan al gevormd, maar het kan geen kwaad om dit weg te snoeien. De plant loopt gewoon weer opnieuw uit.

Later snoeien kan ook nog, maar het kan dan iets langer duren voordat de bloei inzet.

Hoe moet je pluimhortensia snoeien?

Hydrangea paniculata kan je elk jaar sterk terugsnoeien. Deze soort hortensia’s bloeit namelijk op het nieuwe hout. Snoei terug tot op zo’n 30-50cm boven de grond. Zo blijft je pluimhortensia compact en voorkom je dat deze alleen nog bovenin bloeit.

Wil je pluimhortensia’s toch wat hoger laten worden? Snoei dan bijvoorbeeld op 70-90cm boven de grond.

Als je liever lage groei wil, met vertakkingen vanaf de grond, dan zou je zelfs op 5-10cm boven de grond kunnen snoeien.

Grotere bloemkoppen stimuleren

Het is ook goed mogelijk om extra grote bloemkoppen te stimuleren. Door sterk terug te snoeien en lage gesteltakken met weinig vertakkingen te vormen, krijg je extra grote pluimen.

Hogere gesteltakken met veel vertakkingen resulteren in meer pluimen, maar deze blijven wel kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder
Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder

Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder