Wanneer is de beste tijd om Bladverliezende Bomen en Heesters te Verplanten?

Wanneer is de beste tijd om bomen en heesters te verplanten?

 

Ben je van plan om planten te verplaatsen?

Hou dan rekening met het ideale moment om ze te verplanten.

Bladverliezende bomen en heesters verplaats je het beste in de herfst en winter

Nadat deze planten hun blad zijn verloren, komen ze in rust, waardoor je de planten meestal zonder al te veel problemen kunt verplaatsen. Zeker kleinere exemplaren.

Ook aan het einde van de winter, of in het vroege voorjaar kan je nog bladverliezende bomen en heesters verplanten. Het is dan wel heel belangrijk dat ze voldoende water krijgen.

 

 

Hoe verplant je bladverliezende bomen en heesters?

Snoei bij grotere bomen en heesters ongeveer een derde van de plant terug, voordat je deze gaat verplaatsen. Zorg ervoor dat het plantgat waar de plant moet komen gereed is voordat je de plant uitgraaft. Dit plantgat kan het beste iets groter zijn dan de kluit die je uit gaat steken.

Graaf de te verplaatsen plant rondom voldoende diep uit, zodat er een mooie kluit ontstaat. Eventueel kan je de kluit nog in een jute zak knopen, zodat deze niet uit elkaar valt. Probeer altijd zoveel mogelijk van het bestaande wortelgestel intact te houden bij het verplanten. Het zijn overigens de fijne haarwortels die het belangrijkst zijn.

Verplanten kan je het beste doen op een niet al te zonnige dag (dan drogen de haarwortels en grond sneller uit). Ook bij vorst kan er beter niet verplant worden. Geef na het planten ruim water en voeg een laag verse compost toe. Druk de grond daarna goed aan, zodat er geen lucht blijft zitten in het nieuwe plantgat.

 

 

Waar moet je rekening mee houden bij het verplanten?

Kleine bomen en heesters zijn makkelijker te verplaatsen en de kans op succes is groot. Bij grote bomen en heesters is er altijd een risico dat deze niet opnieuw aanslaan.

 

Planten die je verplaatst hebt, hebben wat extra zorg nodig. Geef de planten de eerste weken van het voorjaar regelmatig water. Bij droogte (zeker dichter bij het voorjaar) is extra water geven van essentieel belang. Bij (nacht)vorst is beschermen met een vliesdoek of jute vaak verstandig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder