Wanneer is de beste tijd om Bladverliezende Bomen en Heesters te Verplanten?

Wanneer is de beste tijd om bomen en heesters te verplanten?

 

Ben je van plan om planten te verplaatsen?

Hou dan rekening met het ideale moment om ze te verplanten.

Bladverliezende bomen en heesters verplaats je het beste in de herfst en winter

Nadat deze planten hun blad zijn verloren, komen ze in rust, waardoor je de planten meestal zonder al te veel problemen kunt verplaatsen. Zeker kleinere exemplaren.

Ook aan het einde van de winter, of in het vroege voorjaar kan je nog bladverliezende bomen en heesters verplanten. Het is dan wel heel belangrijk dat ze voldoende water krijgen.

 

 

Hoe verplant je bladverliezende bomen en heesters?

Snoei bij grotere bomen en heesters ongeveer een derde van de plant terug, voordat je deze gaat verplaatsen. Zorg ervoor dat het plantgat waar de plant moet komen gereed is voordat je de plant uitgraaft. Dit plantgat kan het beste iets groter zijn dan de kluit die je uit gaat steken.

Graaf de te verplaatsen plant rondom voldoende diep uit, zodat er een mooie kluit ontstaat. Eventueel kan je de kluit nog in een jute zak knopen, zodat deze niet uit elkaar valt. Probeer altijd zoveel mogelijk van het bestaande wortelgestel intact te houden bij het verplanten. Het zijn overigens de fijne haarwortels die het belangrijkst zijn.

Verplanten kan je het beste doen op een niet al te zonnige dag (dan drogen de haarwortels en grond sneller uit). Ook bij vorst kan er beter niet verplant worden. Geef na het planten ruim water en voeg een laag verse compost toe. Druk de grond daarna goed aan, zodat er geen lucht blijft zitten in het nieuwe plantgat.

 

 

Waar moet je rekening mee houden bij het verplanten?

Kleine bomen en heesters zijn makkelijker te verplaatsen en de kans op succes is groot. Bij grote bomen en heesters is er altijd een risico dat deze niet opnieuw aanslaan.

 

Planten die je verplaatst hebt, hebben wat extra zorg nodig. Geef de planten de eerste weken van het voorjaar regelmatig water. Bij droogte (zeker dichter bij het voorjaar) is extra water geven van essentieel belang. Bij (nacht)vorst is beschermen met een vliesdoek of jute vaak verstandig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder