Waarom wordt het blad van Jasmijn geel of bruin?

Is Toscaanse jasmijn winterhard? (sterjasmijn)

Toscaanse jasmijn (ook wel sterjasmijn) wordt steeds vaker aangeplant.

Het is dan ook een mooie plant met heerlijk geurende witte bloemen in de zomer en in de winter blijft de plant groen.

Hoewel Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) op zich best goed tegen drogere omstandigheden kan, droogt de plant toch vaak uit na aanplant.

Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn blad bruin en droog

Het blad van Jasmijn wordt bruin of geel en voelt droog: Wat nu?

Heb je onlangs sterjasmijn aangeplant en merk je dat het blad geel wordt, of bruin? En lijkt het blad uit te drogen?

Dan geef je zeer waarschijnlijk toch te weinig water!

Hoewel deze jasmijn best goed tegen droogte kan, is voldoende water bij en na aanplant toch zeker gewenst. Pas als de plant eenmaal goed aangeslagen is, zal er minder water nodig zijn.

Let dus altijd op dat je, ook bij planten die beter tegen droogte kunnen, na aanplant altijd ruim voldoende water geeft (en de eerste tijd ook blijft geven)!

Winter: vorstschade

In de winter kan er nog heel wat anders aan de hand zijn. Bruin of droog blad komt ook vaak voor door vorstschade.

Dit wordt echter meestal vooraf gegaan door rood blad bij Toscaanse jasmijn. Toch kunnen ze ook bruin onder de sneeuw vandaan komen. Afhankelijk van hoe erg de jasmijn is aangetast, kan de plant zich hier nog van herstellen. Als er nog groene delen zichtbaar zijn, dan bestaat de kans op herstel.

Toscaanse jasmijn staat bij voorkeur op een beschutte standplaats en in goed doorlatende grond. Op die manier kan de jasmijn vorst beter verdragen. Toch zal er bij temperaturen onder -12C vaak toch sprake van vorstschade zijn.

Te weinig grond

Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien.

Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan. Zo’n klein strookje grond vangt namelijk maar heel weinig water op en houdt ook maar weinig vast.

Jasmijn in pot

Ook het planten in een pot kan er in resulteren dat Toscaanse jasmijn makkelijk uitdroogt. Zeker in een terracotta pot.

Als je zorgt voor hele goede drainage in de pot, dan kan je niet snel te veel water geven (zeker niet bij droogte)! Blijf bijvoorbeeld net zo lang water geven, totdat je het onder uit de pot ziet lopen.

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder