Vroegbloeiende bloemen voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we nu wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Vroegbloeiende bloemen: voedselbronnen voor het vroege voorjaar

Januari is een mooie maand om lekker bij de kachel en een warm drankje na te denken over het komend tuinseizoen. Welke planten wil je in je tuin of op je balkon plaatsen? En meer specifiek, wat kun je doen om meer bijen aan te trekken?

Een goede tip voor deze tijd van het jaar is om na te denken over bloemen of planten die in het vroege voorjaar bloeien. Sommige bijen zijn namelijk dol op deze vroege nectar- en stuifmeelbronnen, vooral wanneer andere voedselbronnen nog schaars zijn. Hier zijn een paar planten die je in januari al kunt overwegen neer te zetten:

Sneeuwklokjes

Deze herkenbare bloemen zijn een van de eerste tekenen van lente. Ze bloeien goed in potten, maar ook in de tuin, en ze zijn een waardevolle bron van voedsel voor bijen die in het vroege voorjaar actief worden. Tip: Koop sneeuwklokjes net na de bloei in een pot en zet deze in je tuin. Dan is de kans van slagen het grootst.

Winterakonieten

Net als sneeuwklokjes bloeien winterakonieten vroeg in het seizoen en trekken ze bijen aan met hun heldere, gele bloemen. Ze zijn perfect voor kleine ruimtes en voegen een vrolijke noot toe aan een winterse tuin. Aangezien ze vroeg in het seizoen bloeien zijn ze vooral interessant voor honingbijen en aardhommelkoninginnen.

Krokussen

Hoewel ze vaak geassocieerd worden met later in het voorjaar, zijn er bepaalde soorten krokussen die al in januari beginnen te bloeien. Ze zijn geweldig voor bijen en kunnen gemakkelijk in potten op een balkon worden geplant.

Het is belangrijk om bij het kiezen van planten rekening te houden met de bloeitijd en de behoeften van bijen. En denk eraan om altijd gifvrije (liefst biologisch) geteelde bollen/planten te kopen. Overweeg ook om planten in groepen te zetten. Dit trekt bijen aan en stimuleert hun bezoek aan je tuin of balkon.

Door vroegbloeiende planten te introduceren, zorg je ervoor dat verschillende soorten bijen vroeg in het voorjaar een voedselbron hebben, waardoor je de kans vergroot dat ze jouw tuin of balkon als een waardevolle plek gaan beschouwen. Het toevoegen van deze planten legt een goede basis voor een bijenvriendelijke ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder