Hoe vergroen je een balkon of dakterras?

Zo vergroen je jouw balkon of dakterras

Een balkon of dakterras hoeft geen saaie omgeving van beton te zijn. Ook het vergroenen van balkons en dakterrassen is goed mogelijk! Zo breng je een stukje natuur in een stedelijke omgeving en creëer je een ontspannende buitenruimte voor jezelf. Zelfs het kleinste stukje groene buitenruimte kan een groot verschil maken! Dus woon je in een appartement, flat, bovenwoning of bovenverdieping? Maak van jouw kleine buitenruimte een groene oase en plek om even bij te komen.

Tips voor een mooi en groen balkon of dakterras

Begin met de vloer

Een balkon of dakterras is vaak gemaakt van beton. Aangezien dit nu niet meteen de fraaiste ondergrond is en niet erg groen overkomt, plaats je leuke vloerdelen met een meer natuurlijke uitstraling. Bijvoorbeeld van hout of bamboe.

Potten en bakken

Potten en plantenbakken zijn de helden van het balkon- en dakterras. Hiermee creëer je plek voor planten! Er is ontzettend veel keuze en ze zijn heel bepalend voor de stijl en uitstraling van jouw groene ruimte. Bepaal jouw stijl en kies het materiaal. Denk aan terracotta potten, potten van fiberclay, kunststof potten, houten bakken, etc. Hou er rekening mee dat ze liever niet te zwaar mogen zijn. Ga voor verschillende maten of vormen om ruimte te creëren voor een verscheidenheid aan planten. Plaats ze op strategische plekken om je ruimte te benutten. Een mooie pot of bak met planten is bijvoorbeeld ook een goede afscheiding of kan voor meer privacy zorgen.

Gebruik klimplanten

Breng je muren, wanden, balkon reling of balustrade tot leven met klimplanten. Ze kruipen omhoog (of hangen omlaag) en bedekken je verticale oppervlakken. Zo zorg je voor (veel) meer groen op weinig ruimte. Kies klimplanten die mooi of lang bloeien, of heerlijk geuren, voor een extra dimensie van jouw groene oase.

klimplanten - verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren

Niet alleen met klimplanten kan je de verticale ruimte goed benutten. Je kunt hiervoor ook (eenvoudige) constructies maken. Denk bijvoorbeeld aan hangende potten of plantzakken, planken of zelfs gerecyclede pallets. Zo is er nog meer plek voor jouw favoriete planten en het geeft veel sfeer aan je balkon of dakterras.

Ga voor kruiden

Zelfs een klein balkon kan voldoende ruimte bieden voor heerlijke kruiden. Ook kleine potten of bakken is geen probleem. Heb je een erg zonnig balkon of dakterras? Kies dan voor mediterraanse kruiden zoals rozemarijn, tijm en basilicum, oregano en salie. Is er sprake van halfschaduw of schaduw op je balkon? Kies dan voor kruiden als munt, peterselie, citroenmelisse, en bieslook.

kruiden in potten en bakken

Siergras geeft beweging

Siergrassen voegen een beetje beweging toe aan je buitenruimte. Ze wuiven zachtjes in de wind en creëren een rustgevende sfeer. Je buitenruimte wordt er minder statisch door en begint meer tot leven te komen. Ze combineren geweldig met bloeiende vaste planten (of kruiden, of struiken, of bloembollen, of andere siergrassen…).

Bloemen, bloemen en nog eens bloemen

Bloeiende planten zijn natuurlijk onmisbaar voor een fijne groene omgeving. Met bloeiende vaste planten beleef je de seizoenen meer op je balkon of dakterras en met kleurrijke eenjarigen als Petunia, Pelargonium (Franse geranium), Verbena en Begonia krijg je een echte kleurexplosie! Daar wordt je toch blij van?

vaste planten en eenjarigen voor veel bloemen

Vergeet bomen en struiken niet (ook op een balkon)

Je zou misschien denken dat er op een dakterras of balkon geen plek is voor een boom of struik, maar niet is minder waar. Een boom of struik geeft jouw buitenruimte meteen een natuurlijkere uitstraling. Veel bomen en struiken kunnen in een pot of bak prima gehouden worden. Je kunt ze door snoei klein en compact houden. Kies daarbij bij voorkeur voor kleinblijvende bomen en compact groeiende struiken. Deze groeien veel langzamer en worden niet zo groot. Zo heb je er minder werk van en kunnen ze gewoon gezond en mooi groeien. Met een boompje of struik zorg je voor structuur, zeker als het gaat om de vorm of om groenblijvende planten. Zo heb je zelfs in de winter nog plezier van je balkon (al is het maar als uitzicht)!

Meubels met een natuurlijke uitstraling

Gebruik duurzame materialen voor meubels en decoratie. Dit past bij de groene en natuurlijke uitstraling die zo gewenst is. Zorg voor eenheid, juist ook op zo’n kleine ruimte. Het helpt overigens ook als meubels meerdere functies hebben (zoals meubels met opbergruimte), of bijvoorbeeld opklapbaar zijn. Zo benut je de beperkte ruimte optimaal.

Water op het balkon?

Waarom zou je geen water kunnen toevoegen op je balkon of dakterras? Er is maar weinig dat voor zoveel vergroening kan zorgen als water. Het trekt insecten en dieren aan en een waterelement geeft rust. Daarbij kan je er tijden naar kijken! Denk aan een pot, bak of schaal met water en eventueel nog een mini fonteintje op zonne-energie. Zelfs een mini-vijver is mogelijk, bijvoorbeeld in een zinken teil. Denk hierbij wel weer om het gewicht en de draagkracht van je balkon of dakterras.

waterelement

Vergroen jouw balkon of dakterras: begin vandaag nog!

Met deze tips in gedachten kun je een groen paradijs creëren in een stedelijke omgeving. Het vergroenen van je balkon of dakterras is niet alleen goed voor je eigen welzijn, maar ook voor het milieu. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het omzetten van je buitenruimte in een groene oase!

Bekijk meer tips voor een mooi balkon, of onze tips voor planten in potten en bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder