Vanaf wanneer mag je Rozen snoeien? En hoe?

Vanaf wanneer roos snoeien?

In een milde winter zoals deze, lopen rozen alweer vroeg uit.

De vraag of de rozen alweer gesnoeid mogen worden, wordt dan ook al snel weer gesteld.

Vanaf wanneer mag je rozen snoeien?

De snoeiperiode hangt af van je locatie. Als er nog kans is op strenge vorst, is het beter om nog te wachten met snoeien. In onze regio kan over het algemeen gezegd worden dat je struikrozen en klimrozen kunt snoeien tussen half februari en eind maart.

Het is trouwens niet erg als je een deel van de nieuwe groei weg snoeit. Dit zal weer snel opnieuw uitlopen en vanaf de vroege zomer kan je weer genieten van mooie, gezonde en sterke rozen, die volop bloeien.

Vaak is het beter om aan de late kant te snoeien (en een stuk van de nieuwe groei te verliezen), dan te vroeg snoeien, waardoor je rozen alsnog flink kunnen beschadigen door vorst.

Hoe snoei je rozen?

Om te beginnen snoei je kruisende takken weg. Ook zwakke groei (dunne, iele takjes) en dood hout snoei je weg. Vervolgens snoei je de roos laag boven de grond af (hier doen we dat meestal op zo’n 30cm). Probeer te snoeien boven een knop, die naar buiten is gericht. Je wilt namelijk goede en sterke groei naar buiten toe stimuleren.

Deze manier van snoeien geldt voor trosrozen, struikrozen en ook grootbloemige rozen.

Deze gesnoeide roos, loopt alweer flink uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder