Tuinverlichting voor meer sfeer (en veiligheid)

Met tuinverlichting kan je ook in de donkere maanden langer van je tuin genieten.

In plaats van ’s avonds vanuit huis tegen een donker gat aan te kijken, zie je dan nog steeds jouw geliefde tuin. Met een goed lichtplan creëer je zelfs extra sfeer in de tuin en vergroot je als het ware je woonkamer of keuken met een mooi uitzicht.

Functionele buitenverlichting (en veiligheid)

Verlichting in de tuin is in de eerste plaats heel praktisch. Je kunt hierdoor ook in het donker jouw tuin nog betreden en gebruiken. Vooral in de winter is dit handig, als het alweer vroeg donker is. Goede buitenlampen bij je achterdeur of voordeur, bij de schuur, of oppottafel (mocht je die luxe hebben) zijn erg fijn.

Tuinverlichting zorgt er natuurlijk ook voor dat je ziet waar het pad loopt, of waar eventuele obstakels staan. Kies bijvoorbeeld voor zwakke grondspots langs het pad, of plaats een kleine buitenlamp in de buurt van uitstekende delen (zoals een verhoogde border). Verlichting langs het pad is vooral handig als je bezoek hebt, want waarschijnlijk kan jij in je eigen kleine tuin de weg zelfs nog vinden met je ogen dicht!

Buitenverlichting werkt ook preventief tegen inbraak. Inbrekers kiezen er nu eenmaal liever niet voor om in het volle licht hun slag te slaan… Kies bijvoorbeeld voor felle lampen met bewegingssensoren. Bij voorkeur op een plek waar je deze niet snel zelf triggert, als je zelf in de tuin loopt. Het helpt ook om het bereik van de sensor te beperken, zodat een dergelijke lamp niet telkens aangaat als je de achterdeur opent.

Tuinverlichting voor sfeer

Als de functionele verlichting bepaald is, dan begint eigenlijk pas het leuke werk… Nu kan je de sfeer en uitstraling van je tuin in de avond compleet omtoveren!

Met een goed lichtplan creëer je veel meer sfeer in de tuin. Met een goede balans tussen licht en donker, kan je verschillende delen in je tuin benadrukken, of juist verbergen. Zo bestaat jouw tuin, als de zon eenmaal onder is, alleen nog maar uit elementen die jij graag ziet. Juist die elementen in de tuin verlicht je, bijvoorbeeld met grondspots in de border, chique staande tuinlampen, muurlampen of hanglampen en spots.

Tips voor meer sfeer met tuinverlichting

  • Grondspots in een niet al te felle kleur (bijv. warmwit) geven een mooie sfeer aan je tuin en zijn ideaal om je borders uit te lichten. Zo geniet je ook ’s avonds nog van al je mooie planten.
  • Een kale muur of schutting kleed je aan met decoratieve hanglampen of wandlampen. Dit zorgt onmiddellijk voor meer sfeer in je tuin. De stijl van deze lampen pas je natuurlijk aan aan jouw tuinstijl en de gebruikte materialen in je tuin.
  • Een architectonische plant of boom, een statig tuinbeeld of een stoere constructie licht je uit met een spot. De spot schijnt van onderaf voor een mooi en dramatisch effect. Kies wel de juiste (sterkte van de) spot, zodat het licht niet veel te hoog schijnt.
  • Je kunt meer diepte creëren in je tuin door verlichtingspunten te plaatsen langs de belangrijkste zichtlijnen. Bijvoorbeeld langs een pad. Hoewel dit misschien niet noodzakelijk is voor de veiligheid, ziet een strakke lijn met verlichting er ’s avond werkelijk prachtig uit!
  • Plaats ook een lichtpunt dicht bij het raam, zodat je tuin ’s avonds vanuit huis ook goed te zien is, als de lampen binnen aan zijn.
  • Nog meer sfeer krijg je door verlichting op te hangen in een boom, hoge struik of aan een pergola. Hiervoor is bijvoorbeeld feestverlichting of kerstverlichting erg geschikt.
  • Heb je een (mini)vijver of wat dieper waterelement in de tuin? Dan is een onderwater spot een hele mooie toevoeging. Dit geeft een heel bijzonder effect!

Heb jij ook verlichting in je tuin?

Is dit vooral functionele verlichting of ook sfeerverlichting?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder