Het lijkt erop dat onze zomers steeds droger worden.
Dit is natuurlijk niet altijd even fijn voor je tuin. Zonder ingrijpen zullen veel planten verdrogen. Bomen en struiken verkleuren eerder en laten ook eerder hun blad vallen. Vaste planten drogen soms volledig uit…
Hoe om te gaan met het steeds droger wordende klimaat?
Natuurlijk kan je actief gaan sproeien, of af en aan slepen met gieters en emmers water. Maar dit kost veel tijd (en water) en is vaak lastig vol te houden bij lang aanhoudende droogte.
Een tussenoplossing is het aanleggen van druppelslangen. Hiermee kan je zeer gericht water geven. Voordeel is dat je dit vaak op afstand kunt bedienen, of in ieder geval met een timer.
Je kunt je tuin en beplanting aanpassen op de droogte
Plaats grootbladige planten niet in de volle zon
Plaats planten die veel water nodig hebben bij voorkeur niet in de volle zon. Vaak zijn dit planten met groot blad. Maar natuurlijk ook planten zoals hortensia’s.
Verbeter de structuur van je grond
Heb je voornamelijk zandgrond in de tuin, dan loopt het water snel weg. Door de bodem te verrijken met bijvoorbeeld compost, voeg je structuur toe en wordt vocht langer behouden.
Mulch je borders
Doe dit bijvoorbeeld met een laag compost. Maak de grond hiervoor wel al goed nat. Zo blijft de grond onder de mulchlaag langer vochtig.
Voorkom kale plekken in de border
Op open grond verdampt het laatste vocht extra snel. Voeg ook hier een mulchlaag toe, of plant (nog voor de droge periode) voldoende bodembedekkers.
Maai het gras niet te kort
Als duidelijk wordt dat er een droge periode aan zit te komen, is het verstandig om het gras niet te kort te maaien. Dit voorkomt dat het extra snel uitdroogt.
Accepteer verkleuring van het gazon
Door te accepteren dat het gras wat geel wordt en iets verdort, bespaar je al snel veel water en tijd. Zodra de droogte voorbij is zal het gras bijzonder snel herstellen.
Hou potten uit de zon
Zet potten en plantenbakken niet vol op de zon. Beter is om deze tijdens aanhoudende droogte in de (half)schaduw te plaatsen.
Realiseer meer schaduw
In de schaduw verdampt het vocht minder snel. Extra schaduw kan je creëren door middel van een schaduwdoek, of door het planten van een boom. Let wel op, want de eerste jaren zal een boom juist meer water nodig hebben. Is de boom eenmaal goed aangeslagen, dan zal het bladerdek zeker zorgen voor meer schaduw in de tuin.
Je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan tegen de droogte…
Pas de volledige beplanting aan
Je kunt je beplanting ook volledig aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden en kiezen voor soorten die beter tegen droogte kunnen.
Denk bijvoorbeeld aan planten die gedijen in het Middellands zeeklimaat, siergrassen, sedums en veel kruiden.
Uiteraard hebben zelfs de meest droogte resistente planten wel ruim water nodig hebben om eerst goed aan te slaan!
Vervang het gazon door een grindtuin
Het gazon zou je kunnen vervangen door een grindtuin. Dit geeft een bijzondere Mediterraanse sfeer en is uitermate geschikt voor planten die goed tegen de droogte kunnen.
Minder tegels
Beperk het aantal tegels in de tuin. Grote vlakken bestrating, beton, steen, etc. zorgen voor een extra warme (en droge) tuin.
Verder is het zeker aan te raden om regenwater optimaal te benutten
Plaats een regenton
Sluit een regenton aan op de hemelwaterafvoer van het huis of de schuur. Let wel op dat je een goede overloop realiseert. Zo benut je regenwater dat valt voor de droge periode optimaal.
Realiseer een vijver
Door een vijver aan te leggen in de tuin, creëer je extra opslagruimte voor (regen)water. Als je de vijver niet vult met vissen, dan is het geen probleem om te variëren in het waterpeil. Het is zelfs een kans om er bijzondere plantensoorten te laten groeien.
Leg waterbuffers aan
Je kunt tegenwoordig ook waterbuffers aanleggen onder de grond. Je zou dit zelf kunnen realiseren met behulp van infiltratiekratten en/ of grindbedden. Ook bestaan er kant en klare producten, zoals Hydroblobs, Hydroblokken, etc. Met dit soort buffers ben je in staat om het water op te slaan in je tuin en dit (in een droge periode) langzaam weer af te staan aan de tuin.