Expert Tuinontwerp Tips: Een groene tuin met weinig onderhoud

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Hier de tips van Ineke Brunekreeft, van het gelijknamige Tuinontwerpbureau in Elst. Zij richt zich inmiddels volledig op kleinere tuinen en vindt het belangrijk om mensen enthousiast te maken voor een groene tuin. Haar ontwerpen verschenen onder meer in een speciale uitgave van Groei & Bloei en in het magazine Tuinontwerp.

Een nieuwe tuin

Je hebt net de sleutel van je nieuwe huis gekregen. Misschien wel een huis met een kleine tuin. Een rijk bezit toch zo in deze tijd. Lekker naar buiten in je eigen tuin. Een klein stukje natuur in je achtertuin dat wil toch iedereen.

De tuin voor de transformatie

Een duurzame tuin?

Leuk zo’n eerste huis van jezelf met een echte tuin van 11 meter diep en 5 meter breed.Maar ja, hoe pak je dat dan aan want het budget voor de inrichting en aankleding van je nieuwe huis is bijna op en je hebt geen ‘groene vingers’. Of misschien heb je huis gekocht met een geheel bestrate tuin en wil jij vooral een groene tuin.

Om je heen vind iedereen dat je in deze tijd je tuin niet helemaal mag bestraten omdat dat zo lekker makkelijk is en je geen tijd hebt om te tuinieren. Want je moet duurzaam bezig zijn, het regenwater moet in de grond kunnen zakken, en bloemen waar de bijen, vlinders en vogels hun voedsel uithalen….! Ja allemaal leuk en aardig maar hoe dan….?

In mijn werk kom ik dit probleem vaak tegen dus leek het me wel handig om een paar tips aan huizenbezitters met een eerste tuin te geven. Zelf ontwerp ik vooral ‘groene’ tuinen met veel beplanting die niet perse veel onderhoud nodig hebben. Een tuin met veel harde materialen kan nu eigenlijk niet meer. Hittestress kun je met planten en mooie bomen helpen te verminderen. Plaats liever mooie hagen met je buren dan alleen maar schuttingen. Door een ‘dichte’ tuin, omgeven met schuttingen kan geen wind waaien en wordt het in de zomer extra heet. Een leuke liguster of beukenhaag is goedkoper en er kunnen veel vogels in nestelen.

Het tuinontwerp

Begin om de plattegrond van je tuin te tekenen schaal 1:50, kijk naar de stand van de zon, stel een wensenlijst op, wanneer ben je thuis, zit je in de zon of liever in de schaduw, hoeveel tijd heb je over om een beetje te tuinieren en wat heb je te besteden?

Het tuinontwerp van Ineke Brunekreeft

Begin met het te bepalen waar je wil zitten, wil je een kleine loungeplek, wil je een fijne grote eettafel want er komen vaak vrienden eten, wil je veel groen zien vanuit het huis… En zo zullen er allerlei zaken voorbij komen die belangrijk zijn om van je tuin een fijne ‘leef-plek’ te maken. Maak de indeling niet te ingewikkeld maar ook niet te saai en probeer looplijnen vrij te houden. De verhouding verharding en groen moet 1/3 en 2/3 zijn.

Plaats zeker ook een boom in je tuin voor hoogte en natuurlijke schaduw. Laat je goed voorlichten over de afmeting van de boom als deze volwassen is, of kies een boom die door regelmatig te snoeien goed in de hand te houden is.

Terrassen of zitplekken kunnen ook met grind bedekt zijn, dat laat het regenwater door. Let wel op goed beloopbaar grind zoals Flachkorn of schelpengrind. Een stapstenen pad door de beplanting heen maakt een tuin ook spannend, de tuin lijkt dan groter. Het nodigt uit om de tuin te ontdekken.

Ook een pergola geeft hoogte in de tuin waardoor een tuin besloten voelt. In volle woonwijken is er vaak veel inkijk van buren. Met een pergola of boom haal je inkijk weg. In een kleine tuin is een pergola van steigerbuizen veel minder zwaar en aanwezig dan eentje van hout. Echt een aanrader.

Weelderige borders

Maak zeker 2 ruime borders en beplant deze met planten die redelijk snel groeien, die gedijen in de grondsoort die je hebt zodat er geen ‘schoffel tuin’ ontstaat. Teveel kleine groene plekjes maakt een kleine tuin onrustig. Een goed gevulde border heeft weinig onkruid en geeft dus weinig werk. Het hoeft niet al te braaf, kleuren mogen wat door elkaar komen, maar misschien heb je liever een ton-sur-ton border op kleur dan kan dat ook natuurlijk.

Onderzoek ook eerst weer hoe groot een struik wordt die je graag zou willen hebben, over 4 jaar moet deze ook nog in je tuin passen. Plant ook rondom tegen de schuttingen en klimrekken veel fraaie klimplanten zodat straks alle wanden van je tuin weelderig groen zijn. Er zijn allerlei goede informatieve tuinbladen waar je veel informatie uit kunt halen over planten, grondsoorten en bemesten. Ga naar een goede kleinschalige kwekerij waar ze je graag willen helpen om de juiste planten te kopen. Kwekers als b.v. Marcel de Wagt, Kwekerij voor Opvallende vaste planten, de Hessenhof in Ede of e Kleine Plantage in Eenrum en Coen Janssen in Dalfsen.

Houd ook rekening met de seizoenen, zorg voor planten met herfstkleur maar ook wintergroene planten zijn fijn om te gebruiken zodat er in de winter ook nog wat te zien is.

Goede planten voor een kleine tuin zijn bijvoorbeed: Geranium soorten (er zijn heel veel mooie soorten in lila, blauw, paars, roze), Nepeta, herfstasters, sedumsoorten, siergrassen die niet uitzaaien, kruiden zoals salie, tijm en bieslook. Wintergroene varens, Helleborus orientalis of Epimedium. Heesters als hortensia ‘For Ever and Ever’, Syringa pallabin, Sarcococca ‘Confusa’ (wintergroen, schaduw) lagere vlinderstruiken…

Bomen voor kleine tuinen: Krentenboom, sierappels, Carpinus betulus en Heptacodium. Deze bomen zijn allemaal goed te snoeien dat is wel heel erg belangrijk. Plaats een boom in een goede wortelbegrenzer, anders wordt na een paar jaar de bestrating opgetild door de boomwortels. Let op dat de kroon van de boom die je uitzoekt, pas begint op 2 meter hoogte, zodat je onder de boom door kunt kijken.

Het budget

In mijn werk valt het me vaak op, dat sommige klanten geen idee hebben wat de aanleg van de tuin kost. Als je zelf helemaal niets wil doen dan moet je al gauw rekenen op € 100,- per vierkante meter. Ook dan kun je geen dure tegels uitzoeken, veranda’s bouwen of een waterpartij maken. Bij de kosten van de materialen komt ook nog het arbeidsloon van een hovenier en/of stratenmaker. Bezuinig niet op goed grondwerk en de aanleg van de bestrating, dat is vakwerk en moet meteen goed gedaan worden.

Is je budget dus niet zo groot, ga dan eerst eens na of je zelf misschien wel mee wil werken tijdens de aanleg. Er valt genoeg te doen, zand kruien, bestrating opperen, borders doorspitten (afhankelijk van de grondsoort) en zelf inplanten. Kies ook een eenvoudige betonnen basistegel ga niet meteen voor zo’n dure tegel die in dat leuke tuinprogramma op tv gebruikt werd. Grind is ook heel sfeervol voor een terras en laat ook nog eens goed het regenwater door. Bedenk, bestrating maakt niet de tuin mooier, het is maar een klein onderdeel, de totale sfeer dat is het uiteindelijke plaatje.

Ook tuinmeubels kunnen soms op een creatieve manier zelf gemaakt worden en dan spaar je nog even een paar jaar door om dan de echte degelijke sterke tuinmeubels te kopen en die wellicht weer meegaan naar een volgende tuin.

Aan de slag

Met al deze tips maak je zelf ook een mooie, fijne en groene tuin. Ik zou zeggen: Ga aan de slag en geniet volgend jaar al van je eigen groene tuin!

Hieronder nog een smalle stadstuin van Ineke’s hand, die ook weer lekker groen is! Meer tuinontwerpen voor een kleine tuin vind je op Brunekreeftelst.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder

Tips om langer te kunnen blijven genieten van je tuin

Rond je pensioen heb je vaak meer tijd om in de tuin te werken of in de tuin te ontspannen. Maar helaas lukt dat niet altijd, terwijl je dat misschien wel graag zou willen… Wij geven je graag onze tips voor een levensloopbestendige tuin.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder