Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Een geslaagd Tuinontwerp dat past bij jouw tuin en stijl

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Hier de tips van tuin- en landschapsontwerper Alexander Bijl, van De Tuinregiseurs. Het Ontwerpbureau voor tuin en landschap is gevestigd in Dalfsen, maar is landelijk actief. Een tuinontwerp voor een eetbare stadstuin verscheen eerder al in vtwonen.

10 Expert tips voor het tuinontwerp van een kleine tuin

1. Meten is weten

En goed tuinontwerp begint met een goede ondergrond. Meet dus alle te behouden onderdelen goed in. Meet de ramen en deuren in, de kavelgrenzen eventuele berging etc.. Ook eventuele hoogteverschillen goed inmeten, dit in verband met afvoer water en/of trappen in de tuin.

2. Welke functie dient de tuin te vervullen?

Denk hierbij aan het gebruik zoals kindvriendelijk en wat versta je daaronder?
Lekker in de tuin werken of liever relaxen? Zijn er huisdieren die gebruik maken van de tuin? Misschien wel eten en oogsten uit eigen tuin? Groentes, eetbare bloemen, fruit e.d. of een moestuintje voor de kinderen?

3. Moodboard

Maak een moodboard van welke sfeer en stijl jou aanspreekt. Laat zien welke bestrating je voorkeur heeft, welke beplantingsvoorkeuren en -kleuren. Wel of geen geurende beplanting, wel of geen vlinders, vogels en bijen?

4. Welke tuinmeubelen?

Komt er alleen een eettafel in of een loungeset of beide? Hoeveel mensen dienen daar gebruik van te kunnen maken? In een kleine tuin nemen tuinmeubels relatief veel ruimte in en ze zijn vaak beeldbepalend.

5. Zicht op planten of meubelen?

Waar wil je zicht op hebben? Op je tuinmeubelen of op planten? Veel mensen kijken constant tegen hun tuinmeubelen aan. Zet deze uit het zicht vanuit de woning.

6. Schaduw of zon?

Waar zit je het liefste in? De zon of schaduw? Hou er rekening mee dat buiten eten in de zon niet aan te bevelen is. Een lekkere frisse salade is zo weg als die 10 minuten in de zon staat. Op welke tijdstippen en dagen wordt de tuin het meeste gebruikt?

7. Onderhoudstijd

Kijk hoeveel tijd en zin je hebt om je tuin te onderhouden. Een bloemrijke tuin en toch weinig werk eraan? Dat kan met de juiste beplanting en voorbereiding. Denk onder andere om de planten in lavasubstraat te planten; prairieva. Voordelen hiervan zijn:

  • Weinig of geen onkruidgroei.
  • Minder uitdrogen van grond, dus minder water geven.
  • Weinig of geen last van slakken.
  • Bodem blijft warmer en vaste planten lopen eerder uit in voorjaar.

8. De hoogte in

Een kleine tuin is wel heel hoog. Dus maak gebruik van die ruimte. Maak een pergola waar je klimplanten overheen kan laten groeien of tuinboontjes, of bramen of groenblijvende clematis of witte regen, kortom vele mogelijkheden.

9. Beplanting

Een tuin is pas een tuin met de nodige beplanting. Een kleine tuin heeft niet veel ruimte om er veel planten in te zetten. Dus is het belangrijk dat je met die paar planten de sfeer en stijl van het tuinontwerp ondersteunt. Denk hierbij ook een groenblijvende beplanting, aan een kleine meerstammige boom voor vogels zoals het krentenboompje, mooi bloemen in voorjaar, bessen voor vogels in najaar en schitterende herfstkleuren. Of een groenblijvende boom zoals de aardbeien boom.

Een goed beplantingsplan is zelfs belangrijker dan de materiaalkeuze om het tuinontwerp te realiseren. Ik bedoel dat het niet allemaal keramische tegels hoeven te zijn van 100 euro per vierkant meter. Op betontegels van 30 euro per vierkante meter kan je ook goed zitten en lopen. Investeer liever in beplanting dan in dure bouwmaterialen. Deze zijn op termijn ook nog eens makkelijker te vervangen dan beplanting.

Beplantingsplan voortuin (De Tuinregiseurs)
Beplantingsplan Onderhoudsvriendelijke voortuin van de Tuinregiseurs (klik om te vergroten)

10. Budget

En last but not least. In het ontwerp dien je direct rekening te houden met budget. Ronde vormen zijn duurder om te realiseren. Verhoogde borders kosten meer geld dan borders op maaiveld niveau. Goede materialen zijn kostbaar maar goedkope materialen die je over 5-10 jaar moet vervangen word je ook niet vrolijk van en zijn uiteindelijk dus duurder. Stel een reëel budget. Voor de een is dat 5000 euro en voor de ander is dat 25.000 euro. Maar keramische tegels, buitenverlichting, nieuwe erfafscheiding, overkapping met buitenkeuken voor 5000 euro gaat niet lukken. Ook niet als je het zelf gaat realiseren. Hou rekening met een gemiddelde verhouding arbeid en materialen 50/50. Hoe betere kwaliteit materialen hoe minder arbeid in verhouding. Want het leggen van een keramische tegel kost net zoveel tijd als het leggen van een betontegel. Alleen de opbouw van de ondergrond is anders. Maar daar dien je je goed in te verdiepen en te laten adviseren.

Een geslaagd tuinontwerp

Graag laten we je twee geslaagde tuinontwerpen zien van de Tuinregiseurs: Een kleurrijke maar onderhoudsvriendelijke voortuin van 77m² in Nieuwegein (zie ook het beplantingsplan hierboven) en een toekomstbestendige gezinstuin van 105m² in Zwolle.

Meer tuinontwerpen en informatie vind je op DeTuinregiseurs.nl

Onderhoudsvriendelijke voortuin

Tuinontwerp Onderhoudsvriendelijke voortuin (De Tuinregiseurs)
Tuinontwerp: Onderhoudsvriendelijke voortuin van De Tuinregiseurs (klik om te vergroten)

Toekomstbestendige gezinstuin

Tuinontwerp Gezinstuin (De Tuinregiseurs)
Tuinontwerp: Toekomstbestendige gezinstuin van De Tuinregiseurs (klik om te vergroten)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Mooie struiken met herfstkleuren

De mooiste struiken met spectaculaire herfstkleuren (anders dan Japanse esdoorn)

In de herfst geniet je van de allermooiste bladkleuren van bomen en struiken. Veel soorten worden erg groot. Maar wist je dat er ook kleinere bomen en struiken zijn met spectaculaire kleuren in het najaar?

Lees verder

Creëer meer leefruimte met een overkapping in een kleine tuin

Een overkapping in een kleine tuin plaatsen is een slimme manier om meer uit je buitenruimte te halen. Wil je ook een overkapping in een kleine tuin?

Lees verder
Stinzenplanten en verwilderingsbollen in een kleine tuin

De kracht (en pracht) van stinzenplanten in een kleine tuin

Stinzenplanten ken je misschien wel van oude landgoederen, buitenplaatsen en grote boerderijen. Toch zijn stinzenplanten ook heel goed toe te passen in de kleine tuin. Misschien helpt het om de term verwilderingsbollen te gebruiken, zodat je meteen een goed beeld hebt van de kracht van deze planten.

Lees verder