Tuinklusjes voor de Kerstvakantie

Tuinklusjes voor in de kerstvakantie

Heb jij ook lekker een paar dagen vrij in de kerstvakantie, of misschien zelfs wel twee weken vrij? Ook in deze tijd van het jaar kan je genoeg leuke tuinklusjes doen. Denk aan nieuwe aanplant (als het overdag niet vriest), snoeien, gereedschap onderhoud en het voeren van vogels.

De meeste mensen doen in deze periode maar weinig in de tuin. Het is natuurlijk ook vaak koud (of nat) en de dagen zijn kort. Maar in de kerstvakantie is er toch heel wat te doen. Hier een overzicht van leuke (en misschien minder leuke) kleine en grote klussen in de tuin.

Wat kan je in de tuin doen in de kerstvakantie?

 • Plant de laatste bloembollen (veel soorten, zoals tulpen kan je gewoon nog planten).
 • Voer vogels in je tuin: Hang vetbollen op, en bied zaden, (rottend) fruit, vogelpindakaas en ander vogelvoer aan. Zo help je niet alleen de vogels de winter door, maar is er ook altijd wat te zien in je tuin!
 • Bescherm planten tegen vorst. Pak vorstgevoelige planten bij aankomende vorst in met jute of tuinvliesdoek. Zo bescherm je ze tegen vorstschade.
 • Leeg emmers en bakken. Heb je deze buiten staan, zet ze dan op de kop. Zo voorkom je dat het water hierin bevriest (met daarin dieren die hierin een schuilplek gevonden dachten te hebben).
 • Verwijder eventuele sneeuw van hagen, struiken en kwetsbare planten. Dit voorkomt dat ze bezwijken onder het gewicht. Maak natuurlijk wel eerst wat mooie foto’s!
Kerst, kerstvakantie, winter
 • Plant of verplant (bladverliezende) bomen, struiken en vaste planten. Ze zijn momenteel in rust, maar zullen in het voorjaar weer opnieuw uitlopen.
 • Vul een pot of bak met winterbloeiers. Ook in de winter bloeien er nog planten en zijn er planten met veel sierwaarde. Met een pot vol winterbloeiers zorg je voor een kleurexplosie in je tuin.
 • Verwijder blad van het gazon en vijver. Loop niet onnodig over het gras bij vorst.
 • Controleer je Dahlia’s die je eerder al hebt gerooid. Laat ze niet helemaal uitdrogen en verwijder beschimmelde delen of exemplaren.
 • Hang kerstlampjes op en plaats sfeerverlichting in de tuin, mocht je hier nog niet aan toegekomen zijn. Hier geniet je ook na de kerstvakantie nog van.
 • Snoei de druif (Vitis vinifera). De wintersnoei voor een druif is bepalend voor de vorm en zorgt ook voor een goede opbrengst in de zomer. Zodra je een mooi gestel hebt gerealiseerd, snoei je alle zijtakken die vrucht hebben gedragen terug tot op zo’n 2-3 ogen.
 • Snoei de blauweregen (Wisteria). Snoei alle zijtakken terug tot op zo’n 2-3 knoppen, voor maximale bloei in het voorjaar. Wat later snoeien is overigens geen probleem.
 • Snoei bladverliezende bomen als knotwilg, populier, es, eik en els (stuk voor stuk bomen die meestal niet in een kleine tuin staan). Ook bladverliezende leibomen kan je nu snoeien. Hoewel wintersnoei voor bomen vroeger de standaard was, wordt dit tegenwoordig steeds vaker in voorjaar en zomer gedaan.
Snoeien met snoeischaar (winter snoei)
 • Bestel zaden voor komend tuinjaar.

Bekijk alle tuinklussen voor december en alle tuinklussen van januari in de Tuinkalender.

Of laat de boel de boel…

Last, but not least: Vergeet niet om ook gewoon te genieten in je tuin! Even geen zin in klusjes? Laat de boel gewoon de boel en neem een warme kop koffie, thee of chocolademelk en geniet van jouw wintertuin!

Wat ga jij doen in de tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder