Heb jij ook lekker een paar dagen vrij in de kerstvakantie, of misschien zelfs wel twee weken vrij? Ook in deze tijd van het jaar kan je genoeg leuke tuinklusjes doen. Denk aan nieuwe aanplant (als het overdag niet vriest), snoeien, gereedschap onderhoud en het voeren van vogels.
De meeste mensen doen in deze periode maar weinig in de tuin. Het is natuurlijk ook vaak koud (of nat) en de dagen zijn kort. Maar in de kerstvakantie is er toch heel wat te doen. Hier een overzicht van leuke (en misschien minder leuke) kleine en grote klussen in de tuin.
Wat kan je in de tuin doen in de kerstvakantie?
- Plant de laatste bloembollen (veel soorten, zoals tulpen kan je gewoon nog planten).
- Voer vogels in je tuin: Hang vetbollen op, en bied zaden, (rottend) fruit, vogelpindakaas en ander vogelvoer aan. Zo help je niet alleen de vogels de winter door, maar is er ook altijd wat te zien in je tuin!
- Bescherm planten tegen vorst. Pak vorstgevoelige planten bij aankomende vorst in met jute of tuinvliesdoek. Zo bescherm je ze tegen vorstschade.
- Leeg emmers en bakken. Heb je deze buiten staan, zet ze dan op de kop. Zo voorkom je dat het water hierin bevriest (met daarin dieren die hierin een schuilplek gevonden dachten te hebben).
- Verwijder eventuele sneeuw van hagen, struiken en kwetsbare planten. Dit voorkomt dat ze bezwijken onder het gewicht. Maak natuurlijk wel eerst wat mooie foto’s!
- Plant of verplant (bladverliezende) bomen, struiken en vaste planten. Ze zijn momenteel in rust, maar zullen in het voorjaar weer opnieuw uitlopen.
- Vul een pot of bak met winterbloeiers. Ook in de winter bloeien er nog planten en zijn er planten met veel sierwaarde. Met een pot vol winterbloeiers zorg je voor een kleurexplosie in je tuin.
- Verwijder blad van het gazon en vijver. Loop niet onnodig over het gras bij vorst.
- Neem winterstekken van je favoriete struiken en planten. Dit is een makkelijke (en gratis) manier om je planten te vermeerderen. Deze 52 planten zijn heel makkelijk te stekken!
- Controleer je Dahlia’s die je eerder al hebt gerooid. Laat ze niet helemaal uitdrogen en verwijder beschimmelde delen of exemplaren.
- Hang kerstlampjes op en plaats sfeerverlichting in de tuin, mocht je hier nog niet aan toegekomen zijn. Hier geniet je ook na de kerstvakantie nog van.
- Snoei de druif (Vitis vinifera). De wintersnoei voor een druif is bepalend voor de vorm en zorgt ook voor een goede opbrengst in de zomer. Zodra je een mooi gestel hebt gerealiseerd, snoei je alle zijtakken die vrucht hebben gedragen terug tot op zo’n 2-3 ogen.
- Snoei de blauweregen (Wisteria). Snoei alle zijtakken terug tot op zo’n 2-3 knoppen, voor maximale bloei in het voorjaar. Wat later snoeien is overigens geen probleem.
- Snoei bladverliezende bomen als knotwilg, populier, es, eik en els (stuk voor stuk bomen die meestal niet in een kleine tuin staan). Ook bladverliezende leibomen kan je nu snoeien. Hoewel wintersnoei voor bomen vroeger de standaard was, wordt dit tegenwoordig steeds vaker in voorjaar en zomer gedaan.
- Ruim het vuurwerk op dat in je tuin terecht is gekomen.
- Bestel zaden voor komend tuinjaar.
- Maak plannen voor komend tuinjaar. Blik terug op dit jaar: Wat wil je anders in de tuin? Wat kan er beter?
Bekijk alle tuinklussen voor december en alle tuinklussen van januari in de Tuinkalender.
Of laat de boel de boel…
Last, but not least: Vergeet niet om ook gewoon te genieten in je tuin! Even geen zin in klusjes? Laat de boel gewoon de boel en neem een warme kop koffie, thee of chocolademelk en geniet van jouw wintertuin!