Je tuin winterklaar maken? – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we nu wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Winterklaar maken van de tuin

Het (naderende) winterseizoen roept vaak op tot het winterklaar maken van tuinen, waarbij bladeren worden geruimd en vaste planten worden teruggeknipt. Maar wist je dat deze handelingen een impact kunnen hebben op de biodiversiteit, met name op bijen en andere waardevolle insecten?

In deze tijd van het jaar is het essentieel om een balans te vinden tussen het voorbereiden van de tuin op de winter en het behoud van een gastvrije omgeving voor insecten. Een van de eerste dingen die mensen vaak doen, is het ruimen van bladeren. Wat velen echter niet weten, is dat bladeren een natuurlijke schuilplaats bieden voor verschillende insecten gedurende de koude maanden. Dit omvat niet alleen bijen, maar ook vlinders, kevers en andere nuttige wezens die cruciaal zijn voor een gezonde tuin.

Bovendien zijn holle, uitgebloeide stengels een toevluchtsoord voor insecten om te overwinteren. Door deze stengels te behouden, geef je deze kleine wezens een veilige plek om te rusten en zich te beschermen tegen de kou, waardoor ze het komende voorjaar en zomer weer klaar zijn voor bestuiving en het in toom houden van plaaginsecten.

Een belangrijke tip voor het winterklaar maken van de tuin (met bijen en andere insecten in gedachten), is om enkel bladeren van het gazon te verwijderen. Laat de rest van de tuin met rust en knip vaste planten pas terug in het voorjaar. Dit zorgt voor een grotere overlevingskans voor de insecten tijdens de wintermaanden. 

Door deze eenvoudige aanpassingen kun je een bijdrage leveren aan de overwintering van allerlei insecten. Dus, terwijl je je tuin gereed maakt voor de winter, onthoud: een beetje rommeligheid kan eigenlijk een zegen zijn voor de insectenwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder