Hoe maak je de tuin babyproof?

Hoe maak je de tuin kindveilig / babyproof?

 

Sinds een jaar kruipt er bij ons een kleine jongen rond.

In huis, maar natuurlijk ook in de tuin. Hij vindt het heerlijk buiten!

 

Je huis babyproof maken is voor iedereen logisch, maar denk je ook aan je tuin?

 

Ondernemend als onze kleine jongen is, hebben we in relatief korte tijd al heel wat ervaring opgedaan met het kindveilig maken van de tuin.

 

Tips voor een veilige tuin voor je baby of peuter

 

  1. Verwijder planten uit je tuin die erg giftig zijn. Baby’s en peuters stoppen vaak van alles in hun mond. Een giftige plant kan dan heel gevaarlijk zijn! Denk bijvoorbeeld aan oleanders, vingerhoedskruid en wolfsmelk.

 

  1. Overweeg ook om planten die enigszins giftig zijn te verwijderen uit de tuin, of verplaats deze naar een plek waar je baby minder snel bij kan.

 

  1. Heb je een vijver in de tuin? Dan is het wellicht beter om deze te dempen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze te voorzien van een (metalen) rooster, of er een hek omheen te plaatsen.

 

  1. Zorg voor een goede afbakening van je tuin. Een dichte schutting, poort, of hek zorgt ervoor dat je kind niet zomaar de tuin uit kan kruipen. Onderschat dit niet, jonge kinderen kunnen vaak sneller kruipen (of tijgeren) dan je zou denken.

 

  1. Heb je een hekje in de tuin? Bijvoorbeeld om (een deel van) de tuin af te sluiten, of bij de vijver? Zorg dan voor een goede en kindveilige sluiting, of een sluiting die voldoende hoog zit.

 

  1. Laat geen (scherpe) gereedschappen slingeren in de tuin.

 

  1. Harde of scherpe randen op (stalen) tuinmeubilair, een parasolvoet, etc. kan je afplakken met speciale hoekbeschermers.

 

  1. Plaats geen planten met scherpe takken of puntige bladeren langs de paden en makkelijk toegankelijke delen.

 

  1. Zachte planten langs paden, zoals siergrassen, of kruiden die ze wel veilig kunnen (en mogen) aanraken vinden ze vaak geweldig!

 

  1. Met een (klein) gazon heb je een goede plek voor je kind om te spelen, zonder dat het erg is als hij of zij valt.

 

  1. Ruim snoeiafval goed en snel op, zeker als hier ook resten van rozen, bramen, en andere planten met doorns tussen zitten.

 

  1. Pas op dat je geen kleine voorwerpen laat slingeren in de tuin, zeker niet op en langs paden en doorgangen. Losse kiezeltjes of steentjes, kleibolletjes, en scherven van bloempotten, worden al snel aangezien voor lekkere snoepjes!

 

  1. Zorg er voor dat lage borderranden of muurtjes goed vastgelijmd zitten, zodat deze niet in elkaar storten als je kind er op probeert te klimmen. En dat zal hij of zij vast en zeker proberen!

 

  1. Als er in het najaar besjes op de grond liggen, dan trekt dit al snel de aandacht. Je kind wil vast proberen om deze te proeven. Zorg er dus voor dat er geen giftige bessen in de tuin te vinden zijn.

 

  1. Bewaar bemestingsproducten en eventuele bestrijdingsmiddelen buiten het bereik van je kind.

 

  1. Lege potten kunnen makkelijk omvallen als je kind hierop leunt.

 

  1. Ook plantenrekjes en plantentrapjes met bijvoorbeeld bloempotten er op, staan vaak niet heel stevig en kunnen makkelijk omvallen. Plaats deze liever op plekken waar je kind niet direct bij kan.

 

  1. Gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen in je tuin. Natuurlijk is dit beter voor het milieu, maar dit voorkomt ook problemen als je kind toch van een plant eet.

 

 

Net als in huis, is ook de tuin niet zonder gevaar voor een baby of peuter. Het is dus altijd verstandig om je kind niet zonder toezicht in de tuin te laten.

Toch moeten we ook niet doorslaan. Het zal vast een keer voorkomen dat je kind een hap zand of grond neemt, of een slak eet, of iets van dien aard.

Maak je dan vooral niet te snel zorgen: want zo zijn we toch allemaal groot geworden…

 

 

Wat heb jij gedaan om je tuin kindveilig te maken?

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groene tuin

Ga voor zoveel mogelijk groen in een kleine tuin


Groen is daarbij belangrijker dan je denkt. Groen geeft rust, ontspanning, eenheid en is ontzettend decoratief. Gelukkig is ook in een kleine tuin heel wat mogelijk!

Lees verder
Wanneer moet je Japanse esdoorn snoeien? En hoe doe je dat?

Wanneer moet je een Japanse esdoorn snoeien? En hoe?

Moet je een Japanse esdoorn eigenlijk wel snoeien? Zo ja, wanneer doe je dat dan het beste en hoe moet je Acer palmatum snoeien?

Lees verder
Plant bloembollen in potten en bakken

Plant bloembollen in potten en bakken

Als je weinig ruimte hebt en toch wilt genieten van voorjaarsbloeiers, is het planten van bloembollen in potten en bakken een fantastische manier om kleur te brengen in je kleine tuin, of op je balkon of terras. We geven je graag onze tips voor bloembollen in pot.

Lees verder