15 Tips voor een mooie Winter tuin

Tips voor een mooie winter tuin

Je tuin hoeft in de winter helemaal niet saai, kaal of kleurloos te zijn! Juist in de winter is het fijn om een tuin te realiseren die uitnodigt om naar buiten te gaan en te genieten. Wil jij ook een mooie winter tuin?

Zo maak je zelf een mooie wintertuin!

 • Bekijk je tuin ook vanuit het huis. In de winter zal je de tuin toch vaak van achter het raam bekijken. Het is dus extra waardevol als er ook vanuit huis een mooie zichtlijn of mooi beeld ontstaat.
 • Plant een winterbloeier dicht bij het raam, zodat je ook vanuit huis kunt genieten van de mooie bloei.
 • Een groep van meerdere bloeiende planten trekt sneller de aandacht op afstand (bijvoorbeeld vanuit het huis, of vanaf het hoofdpad).
 • Plaats een geurende plant bij de achterdeur, zodat je kunt genieten van de heerlijke geur, elke keer als je de deur door komt.
Geurende planten is een belangrijk onderdeel van een echte wintertuin
 • Plant winter bloeiende planten, struiken en bomen voor meer kleur in de wintermaanden.
 • Combineer bomen en planten met gekleurde stammen of takken met groenblijvende heesters (al dan niet in vorm gesnoeid), voor een mooi contrast.
 • Kies winterbloeiers die ook nog eens heerlijk geuren, zoals Hamamelis mollis, Chimonanthus praecox, Daphne of Viburnum. Bekijk nog veel meer geurende winterbloeiers.
 • Creëer een winter pot. Maak een arrangement in pot met alleen maar mooie winterplanten. Plaats de pot op een prominente plek in de tuin. Zo creëer je onmiddellijk een winterse sfeer in je tuin.

Bekijk ook ons overzicht met de beste en mooiste planten voor een wintertuin

Siergrassen en uitgebloeide vaste planten geven een mooie beeld in de winter tuin met rijp, sneeuw en/ of ijs!
 • Snoei groenblijvende planten en hagen rond september goed in vorm voor de winter. Zo gaan deze planten mooi de winter in en kunnen jonge scheuten nog voldoende afharden voor de vorst.
 • Laat uitgebloeide hortensia bloemen staan. Niet alleen worden de nieuwe knoppen hierdoor nog wat meer beschermd, maar het staat ook gewoon prachtig als ze een laagje rijp, ijs of sneeuw krijgen!
 • Snoei ook kornoelje (Cornus) pas na de winter terug, zodat je zo lang mogelijk kleur in je tuin houdt. Door elk jaar sterk terug te snoeien blijft de kleur van de takken optimaal.

Hoe ziet jouw tuin er uit in de winter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder