Onze toptips voor Planten in pot

Tips voor planten in pot - Aanplant en Verzorging

Heb je een kleine tuin, of misschien helemaal geen tuin, maar alleen een patio, balkon of dakterras? Dan zijn planten in potten of bakken ideaal!

Overigens kan je, net als wij zelf, plantenbakken en potten natuurlijk ook gewoon heel mooi vinden in je tuin of op je terras…

Regelmatig krijgen we vragen binnen over het aanplanten in potten en bakken. Vragen variëren van hoe je een pot beplant, of hoe je planten in een container verzorgt en wanneer je planten in pot bemesting moet geven, tot hoe je een mooie beplanting voor in een pot of bak maakt. Met deze tips maak jij ook de mooiste plantenbak of moestuinbak voor op jouw terras, balkon of dakterras!

25 Tips voor planten in potten en bakken

Ontwerp en combinaties in pot

 • Gebruik groenblijvende planten als basis en vul deze aan met bloeiende of verkleurende planten die passen bij het seizoen.
 • Wissel af in kleur en vorm. Contrasten maken je beplanting spannender en veel leuker om naar te kijken.
 • Plant je meerdere planten in een pot? Maak gebruik van hoogteverschillen. Durf de hoogte in te gaan!
 • Hou rekening met de planteigenschappen, standplaats en grondsoort. Hoewel dit in een tijdelijke pot soms wat minder van belang is, hou je planten mooi en gezond door ook in een pot over deze aspecten na te denken.
 • Bepaal de samenstelling van je nieuwe planten, als deze nog in de kweekpotten staan. Zo kan je makkelijker aanpassingen maken en zullen je planten minder snel beschadigen. Blijf net zolang schuiven totdat je helemaal tevreden bent!
 • In tegenstelling tot planten in volle grond, hoef je minder rekening te houden met plantafstand. Maak mooie volle potten en bakken, waar je meteen van kan genieten!
 • Je kunt echt van alles gebruiken als pot of bak, zolang dit de grond voldoende vasthoudt en er gaten zijn voor goede drainage. Wees creatief!

Aanplant in pot of plantenbak

 • Beplant een pot ook bij voorkeur op de gewenste plek of vlakbij. Zo hoef je straks niet veel meer te slepen, voorkom je breuk en zie je gelijk of je arrangement werkt op de beoogde plek.
 • Hou een klein vegertje of borstel bij de hand, zodat je schoon kan werken en de beoogde plek nog even netjes kan maken, voordat je de pot de definitieve plek geeft.
 • Gebruik goede potgrond voor het planten in een pot. Zo krijgen planten de beste start en houdt de grond beter vocht vast.
 • Als de planten erg droog zijn, laat deze dan een dag voor het planten zich helemaal vol zuigen met water. Zet de planten voor 1-2 uur in een emmer of bak met water.
 • Vul een pot niet te veel als je deze gaat beplanten. Houd rekening met de hoogte van de wortelkluiten en kweekpotten van de planten die je gaat toevoegen. Twee derde van de hoogte vullen is meestal meer dan genoeg. Zo kan je makkelijk planten schuiven en vul je de pot af, zodra je helemaal tevreden bent.
 • Hou ongeveer 5 centimeter ruimte over onder de bovenkant van de pot. Door de pot niet met grond en planten tot helemaal bovenaan te vullen kan je makkelijker ruim water geven, zonder dat de pot meteen overloopt.
 • Zorg ervoor dat alle gaten tussen de planten goed zijn gevuld. Druk de planten goed aan en vul eventueel nog grond bij direct na het water geven.
 • Geef pas water als de pot op de gewenste plek staat. Omdat de pot ruim water nodig heeft zal deze erg zwaar kunnen worden. Grote potten en bakken zijn dan bijna niet meer te verplaatsen.
 • Kies vorstbestendige potten als deze in de winter buiten blijven staan. Je kunt een pot ook beter bestand maken tegen vorst, door aan de binnenzijde noppenfolie of piepschuim te plaatsen, als isolerende laag. Let wel op dat deze materialen niet in het milieu terechtkomen.
 • Zie je na het beplanten van je pot gebroken takken, gescheurd blad of uitgebloeide bloemen? Snoei deze dan af en maak snel wat foto’s van jouw nieuwe perfecte plantenbak!
Planten in potten en bakken

Verzorging van planten in potten en bakken

 • Hoe ruimer de pot, hoe makkelijker de verzorging is. Kleine potten drogen snel uit en de plant zal vrij snel (voedings)tekorten tonen.
 • Geef planten in potten en bakken tijdens het groeiseizoen minstens 1-2 keer per week ruim water. Geef net zolang water, totdat het water onderaan de pot uitloopt.
 • Geef in het groeiseizoen wekelijks vloeibare plantenvoeding. Dit kan speciale plantenvoeding of bemesting voor potten zijn, maar tomatenvoeding is hiervoor multi inzetbaar.
 • Zet potten in de zomer op plantenschalen, zodat ze minder snel uitdrogen.
 • Plaats potten vanaf het najaar op voetjes, zodat het water er beter uitloopt. Zo voorkom je dat planten te nat worden en wortels beginnen te rotten en is de kans op schade door vorst kleiner.
 • Ga je op vakantie, plaats dan al je potten bij elkaar in een schaduwrijke hoek in de tuin. Zo drogen potten minder snel uit en kan iemand die je planten water komt geven makkelijk voldoende water geven.
 • Vaste planten en heesters kan je nadien een plek geven in je tuin (als je er ruimte voor hebt).
Fruit in pot - aardbeien

Ben jij ook gek op planten in potten en bakken? Welke planten en bakken staan in jouw tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder